U koliko procenata se ne slažu rezultati double testa i amni

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
marijagr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 04, 2007 11:28 am

U koliko procenata se ne slažu rezultati double testa i amni

Post od marijagr »

Pozdarav,
Imam 36 godina i ovo mi je druga trudnoća.
Prvu trudnoću sam izgubila zbog saobraćajnog udesa u 3.mesecu trunoće, pre 6 godina. I od tada gajila nadu da ćemo možda ipak jednog dana postati roditelji zdravog deteta.
01.09.2007 sam radila expertni UZ, i double test u 12+2 nedelji trunoće.
UZ je bio uredan, ali double test nije, tj. fb-hCG mi je 2.86, pa sam van sebe od brige. U Dečijoj Bolici - Novi Sad- su mi zakazali za 10.09.2007. savetovanje kod genetičara. Inače začela sam prirodnim putem, ni suprug ni ja nemamo u porodici naslednih bolesti. Pa sam htela da vas pitam da li taj rezultat double testa za sigurno znači anomaliju na plodu, ili da sačekam razgovor sa genetičarem, pa da u dogovoru sa njim uradim amniocintezu?
U koliko procenata se ne slažu rezultati double testa i amniocinteze?
mammamaja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm

Post od mammamaja »

Na ovo pitanje ce ti sigurno bolje odgovoriti ginekolog, ali ja ti laicki mogu reci da je double test u neku ruku statisticka metoda i da pokazuje samo verovatnocu da sa plodom nesto nije uredu.Uh ovo bas i nisam najbolje srocila.U svakom slucaju, kod nas se radi double test, pa samo u slucaju da on pokaze da postoji povecan rizik od anomalije ploda doktori te salju na amniocintezu.Na ovaj nacin pokusavaju da smanje broj zena koje rade amniocintezu.
marijagr
Novi član
Novi član

Post od marijagr »

Hvala ti na odgovoru,
i onako sam spremna, i fizički i psihički, za amniocintezu. Tako da me taj zahvat neće iznenaditi.
Svesna sam svojih godina i rizika koji sa njima nosim, ali nisam bila spremna za loš rezultat double testa.
Pod strašnim smo stresom zbog lošeg rezultata, do 16.nedelje i do rezultata amniocinteze ima još dosta vremena. Trba dočekati rezultate.... :cry:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Marija
da li je vašoj bebi merena debljina vratnog nabora tzv. NT?
Povušen f- beta HCG nemora ništa da znači sam za sebe.
Čak i potpuno loš nalaz biohemijskih markera trudnoće dabl, tripl i kvadripl-testa samo znači da bi trebali uraditi genetsko ispitivanje.
Vi i onako morate u stvari trebali bi da uradite tzv. RAC- ranu amnio centezu zbog godina.
Niste tačno prepisali vaš nalaz tj. niste dali vrednosti MoM ?

Pozdrav Dr PeđaDj
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Marija
da li je vašoj bebi merena debljina vratnog nabora tzv. NT?
Povušen f- beta HCG nemora ništa da znači sam za sebe.
Čak i potpuno loš nalaz biohemijskih markera trudnoće dabl, tripl i kvadripl-testa samo znači da bi trebali uraditi genetsko ispitivanje.
Vi i onako morate u stvari trebali bi da uradite tzv. RAC- ranu amnio centezu zbog godina.
Niste tačno prepisali vaš nalaz tj. niste dali vrednosti MoM ?

Pozdrav Dr PeđaDj
marijagr
Novi član
Novi član

Post od marijagr »

Dragi PedjaDj,
prvo da ti se zahvalim na odgovoru,a evo i kompletnih rezultata

DOUBLE TEST

hGC 2.86 Corr.Mom
PAPP-A 0.93 Corr.Mom

ULTRA ZVUK

CRL 60 mm 1.03 MoM
NT 1.6 mm

U svakom slučaju znam da me čeka amniocinteza zbog godina,protiv njih ne mogu ništa. Samo me je jako isprepadao rezultat Double test-a.
I jedva čekam da dođe vreme da uradim amniocintezu i dobijem rezultate, pa da u miru čekam da rodim svoje čedo.
Ova neizvesnost i neznanje da li sa mojom bebom sve uredu me izluđuje.

Hvala još jednom na odgovoru, pozdrav!!!!
liman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 1:06 pm

HITNO

Post od liman »

Vapim za pomoc! uradila sam triple test i imam rezultate a nemam ko da mi ih protumaci do ponedeljka....ima li koga ko se razume???
AFT 35 ng/ml 1.05 MoM
uE3 8.24ng/ml 3.03 Mom
HCG 23448mlU 1.34Mom
Tr 21 risk 1:2157
age risk 1:854
16+2 nedelje BPD 33mm
Odgovori