AUTO IMUNE BOLESTI?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

mmila, proveri ponovo HbA1c , mozda je greska u laboratoriji...ako brines bas, desava se
P.S. najbolje je da se uvek kontrolises u istoj laboratoriji gde koriste uvek jedan isti nacin ispitivanja
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

Da, i ja sam odmah pomislila da je greska..I moja dr mi je rekla da proverim. I prosli put (kada mi je hemoglobin bio 5,3) sam sumnjala, pa sam ponovo radila u drugoj laboratoriji, i nalaz je bio isti. Kad sam ovaj zadnji uradila, rekli su mi da znaju da sam dijabeticar, pa su analizu uradili ponovo - da provere, i kao, to je to. Bas cudno.
Mislim da me tamo sad vec gledaju popreko, sto stalno nesto sumnjam i proveravam. Mada, moje zdravlje je u pitanju, i konacno, te analize se placaju, pa verovatno i njima odgovara moja paranoja.
Da budem iskrena, ne mogu reci da se svega zivog pridrzavam 100%, i bas zato mi je to izgledalo previse dobro, i stalno mislim da nesto ne radim kako treba..Međutim, težina mi je stalno ista u kg, pritisak ok, holesterol i triglic. normalni - sto je za nas "slatke" vazno..Mislim da me "izvlaci" to sto merim glik. barem 3 puta dnevno, i uvek dodam insulin kada su vrednosti vece od optimalnih, a doze stalno menjam u zavisnosti kako tece dan..
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Veruj u sebe i uspećeš, kao što si i do sada. Sviđa mi se kako razmišljaš i nemoj da te bude briga da li će te neko pogledati popreko ili ne. Bitno je da budeš samostalna u vođenju dijabetesa i da se sa svojom doktorkom konsultuješ s vremena na vreme.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Malo smo se udalili od osnovne teme a moje misljenje je da je ipak koincidencija da su bolesti povezane.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Postovana Dijabetice hvala puno na podrsci, puno znaci! Mislim da ti ovde najbolje znas sa cime se mi slatki sve suocavamo. E da, da ti kazem da sam procitala tvoju knnjigu, super ce doci svima koji pocinju sa pumpom kao i nama na intezivnoj! Do knige sam dosla ("cudnim" putem) preko predsednika udruzenja u Subotici. Covek te bas nahvalio. Vidim da je njihovo udruzenje super organizovano, a i u prednosti su jer su na dvojezicnom podruciju pa imaju gomilu literature (na madjarskom jez.).

Nikola 11, predpostavljam da si procitao prethodne postove, pa mozes da vidis kako su misljenja podeljena. I ja bih volela da je koincidencija, ali otkud onda toliko ljudi sa dve, pa i vise tih bolesti? Kao sto je vec neko napisao, srecna okolnost je sto ostale nisu toliko ozbiljne kao dijabet, mada je i to diskutabilno. Mene je, npr. ova druga prilicno namucila. Ne znam ni sama...
tvoky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am

Post od tvoky »

mmila ja sam isti slucaj kao i ti po pitanju autoimunih oboljenja, ali nisam imala neke posebne probleme kao posledicu svega, ili bar jos uvek nemam...a skoro je proslo tri godine od pojave Hasimotoa. Jedino sto redovno kontrolisem TSH i na osnovu toga mi se koriguje terapija Letroxa. Kakve je tebi neprijatnosti Hasimoto izazvao?mene ipak muci secer vise :-?
i da sta je ALA :oops: ?
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Pa evo... Moj Hasimoto se jako brzo razvio, odnosno, cim je nastao momentalno je usledio hipotireoiditis (TSH je po dijagnozi bio 37, a normalno je od 0,2 - 5), a na ultrazvuku je vidjeno da se stitna zl. skoro skroz unistila. Trebalo je nekoliko meseci da dodjem do prave doze hormona, tako da sam gotovo pola godine bila na toj klackalici hiper-hipo, a sve vreme je TSH bio visok. Simptomi - grozni: umor, umor, umor, nervoza, aritmije, nesanica, panicni napadi, suva koza i kosa, nedostatk koncentracije, smanjen apetit, pvecan apetit, citav cirkus...
Mislim da je kod mene doslo naglo zbog stravicne saobracajke koju sam imala neposredno pre svega, koja je celu stvar sigurno ubrzala :(
Drago mi je da kod tebe stvar nije tako drasticna i zelim ti da tako i ostane. Ako, na zalost, vec imas i dijabetes, neka ti to ostane najveca muka (odnosno, neka drugih vise ne bude)!
ALA je skrac. od alfa liponske kiseline, to je antioksidans vrlo koristan za nas. Mislim da se o njoj najvise pisalo na ovom forumu, potrazi - tamo ima svasta nesto, pa i o samoj nabavci. Imas i na diabeta.net.
Pozdrav!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

mmila hvala tebi i baš mi znači da ti se knjiga dopala. Ono što je mene zainteresovalo u celoj ovoj priči je što znam da ima dosta ljudi koji kubure i sa šećerom i sa štitastom žlezdom :(
Meni se u zadnje vreme ponekad, kod hipoglikemije, stegne kao neki čvor u grlu i brinem se da mi je to možda štitasta žlezda. Nije mi se to dešavalo ranije. Povremeno uradim TSH i za sada je sve u redu, srećom. Eto, čisto da podelim i moje strahove sa nekim :)
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Pa da, to i mene muci, bice da ipak nije slucajnost. Meni nekako izgleda najtacnije sto je jedan dr rekao: Uz dijabet (tip 1) jako cesto ide i Hasimoto, ali se stvari u 90% slucajeva tu i zaustave, mada ti niko ne moze to i garantovati..
Nemoj da se plasis, evo ja npr nisam ni imala tu gusavost. Cudno je sto to osecas samo kad si hipo? Mozda bi bilo dobro da uradis kompletnu analizu: TSH, T3, T4, antitela i ultrazvuk zlezde, cisto da budes mirna. Ajd pa javi da je sve ok! :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako me još koji put "stegne" u grlu, hoću sigurno! :D
P.S. Veliki pozdrav subotičkom udruženju, oni su zmajevi. :D
SanjicaP
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 7:38 am

Post od SanjicaP »

mmila, ja pored dijabetesa imam i Adisson-ovu bolest (hipo f-ja kore nadbubrega) i Hasimoto. Koliko vidim dijabet i Hasimoto to bas nije redak slučaj ali i Adisson to je već specifično. Ja TSH odlično regulišem uz pomoć tivorala (75mg/dan) i uz terapiju uvek je u granicama normale i mislim da mi ne remeti šećer. ali Adisson mi "pravi zbrku". Naime nedostatak kortizola utiče na pad šećera i pojavu hipoglikemija sa gubitkom svesti. Koristim lek hidrokortizon za nadbubrežnu žlezdu ali se on verovatno nimalo ne apsorbuje tako da mi je kortizol toliko nizak da se ne može izmeriti. Ako je neko čuo za sličan problem neka mi se javi.Hvala!
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Zao mi je sto se s vremena na vreme ovde "jave" ljudi sa ovim kombinacijama. Sanjice da li je ta Adis. bolest isto autoimuna? Zasto ti terapija ne uspeva? Ni ja nisam primetila da terapija za Hasimoto utice na glikemije, mada tako kazu, i tako pise na leku.. I moj TSH je spao na normalu ali mene brine sto sam i dalje umorna.. Sad kada si spomenula ove hipoglikemije i kod mene se nesto cudno desava. Prvo sam, pre par meseci, morala doze insulina da povecam poprilicno (pre obroka sa 7-8 na 12-13 jedinica), i to je trajalo oko 2 meseca, a zadnjih mesec dana pre obroka uzmem 5-6, ali i to mi je puno, pa se, npr juce desilo da sam i sa tim malim dozama za jedno popodne, pored rucka i vecere, pojela tacno: 2 sladoleda (!), 1 kapucino od cokolade (!) i 27 kocki secera (!!!) da bi se secer sve vreme kretao oko 3,5 - 4 ???!!! Na kraju mi je bilo muka, kako i ne bi.
Kako se ti snalazis sa svim tim?
Veliki pozdrav
SanjicaP
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 7:38 am

Post od SanjicaP »

mmila, ja sam sigurana da je kod mene uzrok hipoglikemija Adisson. Kortizol utiče na nivo šećera u krvi i na krvni pritisak. Od kada sam na povećanoj dozi kortizola (40+30) osećam se mnogo bolje a hipoglikemije su ređe. Mislim da bi možda trebalo da proveriš i hormone nadbubrega (ACTH i kortizol) radi tvije sigurnosti. Što se tiče štitne žlezde kod mene, ultrazvuk je pokazao samo neznatno umanjenje žlezde dok ti kažeš da je tvoja žlezda "uništena". Mesec dana unazad pijem kombinaciju tableta VISION (antiox i pax) i osećam se mnogo bolje. da li je to od tih tableta ili od velike doze kortizola još uvek ne znam ali sam se raspitivala i ljudi dosta hvale taj program VISION (ima informacija o tome na našem sajtu). Pozdrav Sanja
Odgovori