AUTO IMUNE BOLESTI?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

AUTO IMUNE BOLESTI?

Post od mmila »

Pozdrav svima!
Interesuje me ima li neko, uz dijabetes, još neku auto imunu bolest?
Radi se o tome da je mojim antitelima očigledno jako dosadno, te su, ubrzo nakon pankreasa napala i štitnu žlešdu, pa je skoro više i nemam, i to sve u vrlo kratkom periodu.. Šalu na stranu, malo me uhvatila panika kada sam počela da se raspitujem o ostalim auto imunim bolestima, i saznala da često idu jedna sa drugom i da se ne može ništa učiniti da se spreče. :cry: Da li je to moguće? Obe ove bolesti sam stvarno prihvatila ok, šta je, tu je..., ali mislim da za neke nove neću biti gostoprimljiva. Ima li koga sličnog meni?
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

nazalost izgleda da je tako evo moja Marija je sem dijabetesa pokupila i vitiligo sto cesto ide jedno sa drugim ali nista ne mora da znaci.Mi smo pod istom panikom uradili sve moguce analize i sve je ok hvala Bogu valjda nas nece vise nista zadesiti.....pozdrav
zivot je takav cupav i dlakav
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Da, čula sam za vitiligo, jel to behu neke flekice po koži? Ja sam čula da najčešće ide dijab. (tip 1) i "Hašimoto" tireoiditis (to sa štitnom žlešdom), takvih stvarno ima puno ovde u mom gradu..Možete joj (na svoju ruku) povremeno kontrolisati TSH, i još bolje, antitela, da se na vreme utvrdi ako nedaj Bože, još nešto bude. Imam jednu prijateljicu koja ima dijabetes, Hašimoto i još neku bolest kojoj ne znam tačno ime, uglavnom u pitanju je neka mišićna slabost (koja se prvo ispoljila oslabljenim vidom)..Sve u svemu, njoj su na CT snimku našli neku žlezdu u grudnom košu (uvećanu), i navodno joj je ona izazvala te bolesti jer ima veze sa antitelima...Ona se upravo nalazi u Bg. na operaciji te žlezde, kad se vrati raspitaću se o tome, a navodno bi joj se trebalo popraviti kompletno zdravstveno stanje, i ako ništa drugo, zaustaviti dalje autoimune procese. Ja se baš raspisala..Pozdrav veliki
Dr Zex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 5:14 pm

Post od Dr Zex »

Mila, verovatno si citala da auto imune bolesti nastaju kao posledica neke ranije virusne infekcije koju si prelezala jos u detinjstvu, a koja je izmenila antigene na povrsini celija Lengerhansovih ostrvaca koja pominje kolega dr Optimista. Malo ohrabrenja, dijabetes se lako kontrolise uz dobru disciplinu, a ako posle Hashimoto tireoiditisa i zaostane hipotireoza, ona se tek lako kontrolise uz supstituciju. Ne razmisljaj previse o drugim bolestima, uzimaj lekice i uzivaj u zivotu...
Dr Zex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 5:14 pm

Post od Dr Zex »

Ah da ne zaboravim, prijateljica verovatno ima neurolosko obolenje koje se zove Miastenia gravis. U velikom broju slucajeva se postigne izlecenje nakon uklanjanja grudne zlezde,tj. Timusa. Nadajmo se da ce tako biti i u njenom slucaju.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Dragi Zex,
hvala na odgovoru! Moram da ti kažem da sam zabrinuta jer se sve dogodilo vrlo brzo. Pre tačno godinu dana sam dobila dijabetes, a Hasimoto pre pola godine. Sto se dijab. tice, radila sam 3 puta Hba1c: prvi=6,9, drugi=5,7 i zadnji 5,3. Mislim da to i nije tako lose s obzirom da sam jos "nova"...Odnosno, kada sam videla da sa dijabetesom mogu da normalno radim, ucim, bavim se sportom, da imim decu...,bila sam vrlo zadovoljna. Sto se Hasimoto-a tice, jako brzo je napredovao tako da zlezdu skoro vise i nemam.Skoro sam uradila anti tela i bila su normalna, sto bi znacilo da se proces unistavanja ili zavrsio ili pritajio. Sve u svemu terapiju (Eytirox) uzimam oko 4 meseca, ali je problem sto i dalje imam izrazene simptome-pre svega umor NENORMALAN, i to mi najteze pada od svega! Ima li tome kraja? Sa obzirom na sve to dala sam sebi a pravo da njuskam o ostlim autoimunim bolestima, ne bi li ih ja odmah pronasla kod sebe. Nadam se da ce me ova paranoja proci!
Za drugaricu mislim da si u pravu, javicu ti kad izadje, nadam se da ce sve proci dobro! Puno hvala jos jednom, pozdrav!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovana,

Autoimune bolesti NE IDU jedna sa drugom tek tako. To sto se autoimuniost pojednostavljeno objasnjava kao "zbunjenost obrambenih snaga organizma, koje napadaju sopstvena tkiva, organe i sisteme' - ne znaci da je ta "zbunjenost' totalna - ona je ipak uglavnom selektivna, tako da se - osim u reumatologiji poznate mesane bolesti vezivnih tkiva - koju nemate - prakticno ne pominje autoimuni poremecaj koji bi zahvatio vise od jednog organa. Ako su napadnuta dva organa ili organska sistema, pre se radi o KOINCIDENCIJi, nego o pravilu. Zakljucak - imate dijabetes i Hashimoto tireoiditis - vec i to je dovoljna koincidencija (iako ne znam da li je Vas Dijabetes autoimun, niste naveli tip i kako je sve pocelo), maltene je nemoguce da dobijete i nesto trece iz spektra autoimunih oboljenja...

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Hvala dr Ivici na odgovoru, iz vasih usta u Božije uši!
Ps. Da, imam dijabetes tip 1...
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Nazalost, moracu da demantujem prethodne postove! Razmisljao sam da li da odgovorim na ovaj post jer niko ne zeli lose vesti, ali mislim da je uvek bolje znati, prepoznati i biti spreman da reagujes.

Naime, nakon par postova na raznim forumima o dijabetesu na istu temu, gde se ljudi pitaju da li je njihov Hasimoto povezan sa dijabetesom tip 1 (DT1), resio sam da se i sam informisem. Dakle, stvari stoje ovako:
postoji citav niz autoimunih oboljenja kojima su dijabeticari skloniji, medju njima: Hasimoto tireoidis/Bazedovljeva (Gravisova) bolest(smanjen/povecan rad zlezde), Adisonova bolest (smanjeno lucenje adrenalina), vitiligo (bele fleke po kozi), celiacna bolest (tanko crevo ne tolerise odredjene produkte zitarica), miastenia gravis (ometeni nevni signali do pojedinih misica).

Zasto? Pa, izgleda da je genetika u pitanju, i da su identifikovani halotipi koji su kljucni faktor rizika za grupisano pojavljivanje nekih od pobrojanih bolesti. Najcesci je ubedljivo hipotireoidis. Faktori rizika sa sva oboljenja variraju po dobi, rasi i polu. Izgleda da cesce oboljevaju mladi ili osobe 30-50. god. i zene (za neke bolesti cak i do 20x cesce od muskaraca!).
Neke studije tvrde da je kod dijbeticara povecan rizik (u izvesnoj meri) i za multiplu sklerozu. :( MS se u istrazivanjima pojavljuje u razlicitim procentima zastupljenosti; neka istrazivanja tvrde da postoji vrlo mala sansa pojavljivanja MS kod DT1 osobe - da bolesti prakticno jedna drugu iskljucuju, dok druga idu do 2% ucestalosti za zene DT1.

Dakle, ako imate porodicnu istoriju (nekih od pobrojanih) autoimunih bolesti, povecan je rizik za visestruka autoimuna oboljenja, pogotovo ako ste zensko.

E sada, da ne bude sve bas crno: verovatnoca da dijabeticar tip 1 dobije ista od navedenog je do 20% (za mnoge i manje), vecina navedenih bolesti se moze dobro kotrolisati ili potpuno izleciti i uglavnom su manje ozbiljne od dijabetesa (a za njega znamo da mozemo da ga kontrolisemo! :D ). Ozbiljnije bolesti su redje.
Verovatnoce da DT1 osoba dobije:
tiroidnu bolest - 15-20% (u poredjenju sa 4,5% opste populacije)
crevnu autoimunu bolest - 5-12%
za ostala oboljenja procenti su manji (za vitiligo nemam podatak)...

Za vise informacija, pogledajte linkove:

http://www.genetichealth.com/DBTS_Other ... etes.shtml
http://care.diabetesjournals.org/cgi/co ... 26/11/3192
http://clinical.diabetesjournals.org/cg ... ll/24/1/40
http://www.bmj.com/cgi/content/full/328/7442/750

Budite svesni, ali ne brinite unapred. Sve ovo zajedno nije dovoljno da vas spreci da uzivate u zivotu!
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Dragi misur,
oprosti sto sam ovako direktna, ali moram da te pitam cime se ti bavis i odakle ti ove gomile informacija? Ja sam mislila da sam ja preterala, a sada vidim da si me dobrano nadmasio. U svakom slucaju svaka cast na entuzijazmu, pogotovo ako to sve radis za svog brata.
U vezi svega sto si napisao moram da kazem da sam i sama dosla do slicnih informacija, mada, kao sto i sam znas, postoje sasvim oprecna misljenja o nastanku autoimunih bolesti i njihovom povezanoscu sa dijabetesom. I sam dr Ivica je gore napisao da je postojanje vise autoimunih bolesti skoro slucajnost, mada, uz duzno postovanje, ne znam kako da poverujem u to kad sam licno upoznala dosta ljudi koji imaju vec neku kombinacuju tih bolesti.
Moram jos da dodam da sam odlucila malo da se opustim jer me je sve to strasno opteretilo, a na zalost nista od toga ne mogu spreciti. Dobra vest je sto se sve to sa stitnom zlezdom konacno sredilo (odnosno TSH mi se konacno spustio u normalu posle 5 meseci), pa polako jenjavaju i svi neugodni simptomi..
Sto se dijabetesa tice, evo jednog paradoksa: neki dan sam radila HBA1C, i bio je 3,7 !!!??? Mislila sam da sam preterala, da nesto nije u redu, da će mi "oteti" insulin... Interesuje me ima li jos neko ovakav nalaz? To prakticno znaci da sam hronicno hipoglikemicna? Međutim moja dr je (vise nego) zadovoljna, pa mislim da bih i ja trebala biti...
Veliki pozdrav!
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Draga mmila,
kao sto sam u nekom od prethodnih postova rekao, ja nisam (jos uvek) dijabeticar, ali je moj brat pre nekoliko meseci dijagnostifikovan. Ja sam magistar matematike i racunarstva i bavim se istrazivackim radom u inostranstvu. Nisam lekar i zato molim da moja misljenja ne shvatate kao lekarske savete, vec kao savete nekog ko je u istom problemu kao i vi. Svoju pomalo opsesivnu potragu za informacijama vezanim za dijabetes mogu samo da objasnim snaznim efektom koji je na mene ostavila bratovljeva dijagnoza, time da sam naviknut da istrazujem i visim po internetu, kao i potrebi da saznam odgovor kada su informacije kontradiktorne.

A sad o temi: kao sto sam napisao, autoimune bolesti koje se vezuju za dijabetes tip 1 najcesce nisu toliko ozbiljne, lako se regulisu, i drago mi je da se i u vasem slucaju ispostavilo da je tako. U protekla tri-cetiri dana sam (opet opsesivno) tragao za istrazivanjima koja bi mogla da povezuju rizike za neke od ozbiljnih autoimunih bolesti (sklerozu multipleks, reumatski artritis, sistemski lupus, ...) sa dijabetesom tip 1. Zakljucak: otprilike veca je verovatnoca da vas za zivota pogodi grom! (Ipak, nekog i grom pogodi!). Sa druge strane, nasao sam podatak da je kod T1DM osoba daleko niza stopa kancera, sto se objasnjava agresivnim imunim sistemom koji brzo unistava 'nepravilne' celije. Nesto dobijes - nesto izgubis.
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Zaboravih... za HgA1c: da li koristis ALA? Ako koristis, imaj na umu da ALA sprecava 'zasecereni' hemoglobin da ulazi u krvna zrnca (jedno od najbitnijih svojstava ALA je da sprecava glukaciju proteina!) Recju, ko koristi ALA ne moze da koristi HgA1c za odredjivanje srednjih glikemija jer vrednosti prosto ne odgovaraju srednjim vrednostima glikemija (izmereni HgA1c je nizi nego realno!). Mozda je to i tvoj slucaj.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

JAAAAAOOOO!
Sad cu opet da padnem u bedak... Gde si nasao tu informaciju za HbA1C i ALA? Da, uzimam je preventivno oko pola godine, 250 mg dnevno. Pa kako onda da znam da li sam dobro regulisana? Jel se to isto odnosi i na fruktozamin - koji pokazuje prosecne glikemije za neke 2 nedelje? Ako nesto znaci, prvi HbA1C je bio 6,9, drugi 5,7, treci 5,3 - tada nisam uzimala ALA (dijab. sam dobila pre godinu dana)?
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

ALA i HbA1c - dr Bernstein - The Diabetes Solution. Mislim da za kolicine koje ti uzimas efekat ALA na HbA1c nije toliko izrazen. On preporucuje svojim Tip 2 pacijentima doze od 1800mg dnevno (600 x 3) + 500mg ulja jagorcevine uvece da bi se povecao efekat ALA. On ALA kod tip 2 pacijenata tretira kao imitaciju insulina (jel pospesuje uvodjenje glukoze u celije). Kod tipa 1 ne govori o upotrebi ALA, ali je i sam koristi (covek je T1DM). Takodje, sa tako visokim dozama ALA, preporucuje i biotin - vitamin B7 (1mg dnevno na 100mg ALA) zato sto ALA inhibira ovaj vrlo vazan vitamin za metabolizam proteina. Proizvodjaci ALA na zapadu vec ukljucuju dodatni biotin u kapsule ALA.
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Ovo za ALA i HbA1c izgleda nije 100% provereno. Razne studije potvrdjuju, a druge demantuju da ALA iskljucuje HbA1c kao validan indikator. Isto se odnosi i na fruktozamin. Pozdrav!
Odgovori