utrogestan i folan

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
demob
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 18, 2004 7:48 pm

utrogestan i folan

Post od demob »

U IV nedelji trudnoce ,doktor mi je prepiso "folan" i "utrogestan",imam 35 godina,dali je to u redu i cemu sluze ta dva leka?
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Folan se koristi za bolju apsorpciju gvožđa i koristan je za dobro formiranje posteljice. Većina trudnica ga pije :D
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

O utrogestanu imas u okviru teme pregnyl i utrogestan. Koliko ja znam utrogestan smanjuje kontrakcije materice i vidim da ga prepisuju svim trudnicama. Ja pijem vec trecu kutiju, a u trecem sam mesecu trudnoce. Mogu ti reci da mi je od njega mnogo bolje i da vise nemam nikakve, cak ni najmanje bolove.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Folan se obicno daje trudnicama koje su prethodno imale spontani ili abortus. Utrogestan nadoknadjuje nedostatak progesterona u organizmu.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Folan , osim sto se daje radi bolje absorpcije Fe iz zeludca, daje se u prva tri meseca trudnoce, jer ucestvuje u pravilnom formiranju neuralne cevi kod ploda, kasnije gubi taj znacaj, dok se Utrogestan, tj. progesteron moze davati tokom cele trudnoce, cak i kod poodmakle, ali uglavnom kada je potreban ili njegov placebo efekat, tj. zbog subjektivnog osecaja sigurnosti ili realno radi smirivanja kontraktilnosti materice, mada u ovom drugom slucaju cesce se daju tokolitici - Gynypral, Pre par tbl. i sl. Na nasem podrucju vecina ginekologa i vecina pacijenata smatra da se mora nesto koristiti u trudnoci, da bi se znalo da je neko trudan. Te je po tome preko 80 % trudnoca patolosko, a realno rizicnih trudnoca je ispod 20 %, koje zahtevaju u nekom periodu bilo kakvu terapiju. Svi zaboravljaju da je trudnoca samo drugo stanje organizma, a ne i bolesno stanje. Prim. Dr Lj.Presetnik
Anuska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 21, 2005 1:04 am

Post od Anuska »

Samo bih se raspitala o jednoj informaciju?Trudnicama se prepisuje utrogestan za odrzavanje trudnoce.imam 21 god i prepisan mi je utrogeston a nisam trudna.....zasto :roll:
moze li se koristiti i kao hormonalna terapija u neredovnim ciklusima?
hvala!!!!
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Moze. Utrogestan se koristi i ''van'' trudnoce, u slucaju insuficijencije zutog tela jajnika, kada jajnik ne proizvodi dovoljno progesterona, dakle kod jedne vrste ''hormonskog poremecaja''.
Anuska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 21, 2005 1:04 am

Post od Anuska »

hvala ti puno :D
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

Nema na cemu :wink:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Mada Utrogestan pripaga gestagenskoj grupi (progesteron), uobičajno je da se kod insuficijencije žutog tela za sazrevanje sluzokože materice (endometrijuma) u drugoj polovini ciklusa daje NPR:Tbl. PrimolutNor, Tbl.Endometril, mnogo su efektivnije. :wink:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:( Neznam za druge ali stotinak ginekologa IGA-Višegradska i GAK-N.Fronta daju Utrogestan do 12-13 nedelje trudnoće, a nakon toga po potrebi ukoliko pacijentkinja ima kontrakcije neki tokolitik (Pre-Par; Gynipral; Partusisten+Aspirin100) za umirenje kontrakcija materice. To je lekcija iz udžbenika.
Posteljica nakon 3 meseca trudnoće stvara toliko Progesterona da ga je besmisleno davati! :roll:
Odgovori