Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
O utrogestanu imas u okviru teme pregnyl i utrogestan. Koliko ja znam utrogestan smanjuje kontrakcije materice i vidim da ga prepisuju svim trudnicama. Ja pijem vec trecu kutiju, a u trecem sam mesecu trudnoce. Mogu ti reci da mi je od njega mnogo bolje i da vise nemam nikakve, cak ni najmanje bolove.
Folan , osim sto se daje radi bolje absorpcije Fe iz zeludca, daje se u prva tri meseca trudnoce, jer ucestvuje u pravilnom formiranju neuralne cevi kod ploda, kasnije gubi taj znacaj, dok se Utrogestan, tj. progesteron moze davati tokom cele trudnoce, cak i kod poodmakle, ali uglavnom kada je potreban ili njegov placebo efekat, tj. zbog subjektivnog osecaja sigurnosti ili realno radi smirivanja kontraktilnosti materice, mada u ovom drugom slucaju cesce se daju tokolitici - Gynypral, Pre par tbl. i sl. Na nasem podrucju vecina ginekologa i vecina pacijenata smatra da se mora nesto koristiti u trudnoci, da bi se znalo da je neko trudan. Te je po tome preko 80 % trudnoca patolosko, a realno rizicnih trudnoca je ispod 20 %, koje zahtevaju u nekom periodu bilo kakvu terapiju. Svi zaboravljaju da je trudnoca samo drugo stanje organizma, a ne i bolesno stanje. Prim. Dr Lj.Presetnik
Samo bih se raspitala o jednoj informaciju?Trudnicama se prepisuje utrogestan za odrzavanje trudnoce.imam 21 god i prepisan mi je utrogeston a nisam trudna.....zasto
moze li se koristiti i kao hormonalna terapija u neredovnim ciklusima?
hvala!!!!
Moze. Utrogestan se koristi i ''van'' trudnoce, u slucaju insuficijencije zutog tela jajnika, kada jajnik ne proizvodi dovoljno progesterona, dakle kod jedne vrste ''hormonskog poremecaja''.
Mada Utrogestan pripaga gestagenskoj grupi (progesteron), uobičajno je da se kod insuficijencije žutog tela za sazrevanje sluzokože materice (endometrijuma) u drugoj polovini ciklusa daje NPR:Tbl. PrimolutNor, Tbl.Endometril, mnogo su efektivnije.
Neznam za druge ali stotinak ginekologa IGA-Višegradska i GAK-N.Fronta daju Utrogestan do 12-13 nedelje trudnoće, a nakon toga po potrebi ukoliko pacijentkinja ima kontrakcije neki tokolitik (Pre-Par; Gynipral; Partusisten+Aspirin100) za umirenje kontrakcija materice. To je lekcija iz udžbenika.
Posteljica nakon 3 meseca trudnoće stvara toliko Progesterona da ga je besmisleno davati!