Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Danja2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 4:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?

Post od Danja2 »

Imam 34 godine i jedno dete od 6 godina. Pre tri godine mi je ustanovljen WPW sindrom, i još piše kuspidi AV valvula voluminozni, baloniraju, naročito PMK regirovana je mitralna 2 stepena i trikuspidna isuficijencija 1 stepen. Radim posao gde ima stresa, uglavnom sedim, ne pušim ali se malo bavim fizičkim aktivnostima. Pre dve godine sam imala 220 otkucaje srca i u hitnoj su mi dali neku injekciju i sve je bilo u redu. Sada pijem propranolol i dobro mi je. Psihički sam se pomirila sa tim ali bih htela da imam još jedno dete i tu nastaje problem. Bojim se da se stanje ne pogorša.Da li imam razloga, da li uopšte treba da razmišljam o još jednoj trudnoći? Molila bih odgovor. Hvala unapred
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Moze li taj WPW najpre da se izlezi ablacijom?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ekoart
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 01, 2006 2:14 pm

Post od ekoart »

Niko mi nije to predložio i da budem iskrena ne znam šta to podrazumeva. Kada su mi ustanovili tu dijagnozu rečeno mi je da mogu i bez lekova, a kada sam posle nekoliko meseci imala ubrzane otkucaje do 220 onda su mi dali terapiju 1/4 ujutru i uveče propranolol.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

To je kateterska metoda kojom se unisti "precica" kojom impulsi putuju brze kroz srcani misic nego sto bi trebalo. Idealno resenje za WPW, oslobodite ga se zauvek.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Re: Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?

Post od Dr Zvonimir »

Danja2 napisao:Imam 34 godine i jedno dete od 6 godina. Pre tri godine mi je ustanovljen WPW sindrom, i još piše kuspidi AV valvula voluminozni, baloniraju, naročito PMK regirovana je mitralna 2 stepena i trikuspidna isuficijencija 1 stepen. Radim posao gde ima stresa, uglavnom sedim, ne pušim ali se malo bavim fizičkim aktivnostima. Pre dve godine sam imala 220 otkucaje srca i u hitnoj su mi dali neku injekciju i sve je bilo u redu. Sada pijem propranolol i dobro mi je. Psihički sam se pomirila sa tim ali bih htela da imam još jedno dete i tu nastaje problem. Bojim se da se stanje ne pogorša.Da li imam razloga, da li uopšte treba da razmišljam o još jednoj trudnoći? Molila bih odgovor. Hvala unapred
Stanje se moze pogorsati u trudnoci zato sto ste Vi kompleksan kardioloki pacijent/kombinacija bolesti zalistaka i aritmija.
Najmanje sto mozete da uradite za sebe je da odete u jednu od specijalizovanih klinika za kardioloske pacijente i da uradite procenu Vaseg valvularnog aparata/zalistaka kao glavne i osnovne bolesti kod Vas i to pomocu dopler ultrazvuka ili stres ehokardiografije.
Vase tumacenje simptoma od strane stresa je samo manjim delom tacno, a vise je posledica po mom misljenju opterecenja leve pretkomore sa pojavom supraventrikularnih tahikardija/kad ste imali 220 otkucaja u minuti.
Na Vasem mestu bi vise mislio o kompletnoj dijagnostici stanja Vaseg srca sa mogucnosti da ce Vam u buducnosti biti potrebna ili dilatacija mitralne stenoze ili ugradnja valvularne proteze/vestackog zalistka.
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm

Post od Dr Zvonimir »

Da se ispravim, kod Vas po mom misljenju postoji kombinacija mitralne stenoze i regurgitacije pri cemu je ipak definitivna terapija ugradnja valvularne proteze/vestackog zalistka.
Odgovori