Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 4:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?
Imam 34 godine i jedno dete od 6 godina. Pre tri godine mi je ustanovljen WPW sindrom, i još piše kuspidi AV valvula voluminozni, baloniraju, naročito PMK regirovana je mitralna 2 stepena i trikuspidna isuficijencija 1 stepen. Radim posao gde ima stresa, uglavnom sedim, ne pušim ali se malo bavim fizičkim aktivnostima. Pre dve godine sam imala 220 otkucaje srca i u hitnoj su mi dali neku injekciju i sve je bilo u redu. Sada pijem propranolol i dobro mi je. Psihički sam se pomirila sa tim ali bih htela da imam još jedno dete i tu nastaje problem. Bojim se da se stanje ne pogorša.Da li imam razloga, da li uopšte treba da razmišljam o još jednoj trudnoći? Molila bih odgovor. Hvala unapred
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Re: Imam WPW i prolaps mitralnog zaliska. Trudnoća?
Stanje se moze pogorsati u trudnoci zato sto ste Vi kompleksan kardioloki pacijent/kombinacija bolesti zalistaka i aritmija.Danja2 napisao:Imam 34 godine i jedno dete od 6 godina. Pre tri godine mi je ustanovljen WPW sindrom, i još piše kuspidi AV valvula voluminozni, baloniraju, naročito PMK regirovana je mitralna 2 stepena i trikuspidna isuficijencija 1 stepen. Radim posao gde ima stresa, uglavnom sedim, ne pušim ali se malo bavim fizičkim aktivnostima. Pre dve godine sam imala 220 otkucaje srca i u hitnoj su mi dali neku injekciju i sve je bilo u redu. Sada pijem propranolol i dobro mi je. Psihički sam se pomirila sa tim ali bih htela da imam još jedno dete i tu nastaje problem. Bojim se da se stanje ne pogorša.Da li imam razloga, da li uopšte treba da razmišljam o još jednoj trudnoći? Molila bih odgovor. Hvala unapred
Najmanje sto mozete da uradite za sebe je da odete u jednu od specijalizovanih klinika za kardioloske pacijente i da uradite procenu Vaseg valvularnog aparata/zalistaka kao glavne i osnovne bolesti kod Vas i to pomocu dopler ultrazvuka ili stres ehokardiografije.
Vase tumacenje simptoma od strane stresa je samo manjim delom tacno, a vise je posledica po mom misljenju opterecenja leve pretkomore sa pojavom supraventrikularnih tahikardija/kad ste imali 220 otkucaja u minuti.
Na Vasem mestu bi vise mislio o kompletnoj dijagnostici stanja Vaseg srca sa mogucnosti da ce Vam u buducnosti biti potrebna ili dilatacija mitralne stenoze ili ugradnja valvularne proteze/vestackog zalistka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm