Samoobucavanje deteta za davanje insulina-nesto o tome!?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
ssoksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 18, 2007 11:41 pm

Samoobucavanje deteta za davanje insulina-nesto o tome!?

Post od ssoksi »

Postovani posetioci,ako mozete da date neke informacije ili imate neki clanak o ovoj temi!?
Znam da je to uloga lekara i med.sestara,ali koji je princip rada itd!?

pozz

ssoksi
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja sam sebi sam dao prvi put sa nekih 12 godina, pred sami rat - i to samo zato sto nikoga nije bilo kod kuce a ja sam morao da primim inzulin, frka panika. Strah do bola ali sam sebi dao u nogu i kada sam vidio da ne boli, vozi Misko! :)

Nadam se da sada postoje bolje obuke za to nego ranije.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

I ja se nadam da postoje obuke. Ja sam svojevremeno sa svojih 5-6 godina vežbala na jabuci kompletno "izvođenje" davanje injekcije, doduše tada sa staklenim i teškim špricem. Možete da probate i vi da vežbate na jabuci ili pomorandži, ili čak nekoj lutki (to sam i ja praktikovala). Sebi sam prvi put dala u stomak sa nekih 11 godina i bila mi je frka, jer je igla bila velika, ali sam sebe ubedila da sam hrabra i da to nije ništa. Sada sa malim iglicama i penovima, sve je mnoooogo, mnogo lakše! :)
Na žalost, ne znam da postoji neki praktikum za decu i roditelje, ali eto predloga za lekare da se bace na pisanje!
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

I ja se nadam da postoje obuke. Ja sam svojevremeno sa svojih 5-6 godina vežbala na jabuci kompletno "izvođenje" davanje injekcije, doduše tada sa staklenim i teškim špricem.
Uh bre Diabeta,pa nemas ti toliko godina da su se tada koristili stakleni spricevi?! :o Ja sam DM dobio sa 10,5 godina i u bolnici(Institut za majku i dete) sam jos imao obuku.Kako je majka morala da bude sa mnom da se obuci za davanje insulina proveli smo 3 nedelje.Nakon tri nedelje su nas pustili s tim sto su u otpusnoj listi napisali da smo otpusteni zbog mene(ja insistirao onako mali) jer sam dosta dobro savladao davanje insulina dok su napisali "MAJKA NEDOVOLJNO OBUCENA."
Ja sam mozda imao srece u toj nesreci da sam brzo sve prihvatio ali tada su se koristili spricevi koji su bili plasticni a kasnije sam imao mogucnost nabavke daleko kvalitetnijih spriceva iz inostranstva.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eee, dragi Nikola, imam toliko godina... :D I dugo, dugo sam sebi davala staklenim špricevima dok se nisu pojavili plastični. I dan-danas imam ožiljke iz tih dana...
I moja majka je provodila dosta vremena u Tiršovoj kada sam dijagnostikovana i obe smo super prolazile na obuci. Posle je ona mene ohrabrivala, a i ja sam želela da što pre budem samostalna i idem na rekreativnu bez roditelja :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori