Registrovao sam se samo da bih podelio svoja iskustva sa kolonoskopijom "na zivo"

Inace, na taj pregled upucen sam zbog pozitivnog fobt testa, koji je radjen zbog prisustva krvi i sluzi prilikom praznjenja, pa opet promenljive stolice, povremenih bolova i slicno (sumnja na iritabilni kolon). Kolonoskopija se morala odraditi. U mom slucaju prvi put, a nadam se I poslednji bar na par decenija

Uglavnom, kada je priprema u pitanju, par dana pred ona dva dana kada se pije (u mom slucaju) picoprep prasak za ciscenje, trudio sam se sto vise da smanjim ishranu (za slucaj da ne unesem u organizam nesto sto zaista ne bi trebalo), jeo sam pire, barenu piletinu, za dorucak dvopeke, pastetu itd… Prema uputstvu koje sam dobio prillikom zakazivanja kolonoskopije, dva dana pred pregled krece se sa ciscenjem creva koje ukljucuje picoprep prasak u upotrebu - u 10h I 16h. Prvog dana ciscenja moze se jesti kasasta hrana, taj dan (nisam hteo da eksperimentisem) popio sam jednu solju supe sa rezancima i to je bilo to. Na svakih sat vremena po casa vode, soka od jabuke, a popodne sam krenuo da pijem i procedjenu supu bez bilo kakvih dodataka. Prasak je u mom slucaju poceo da deluje posle nepunih pola sata

Dan pregleda i ja jedva cekam da se sve zavrsi. Razmisljam samo o tome da prodje pregled i da se konacno najedem ko covek

Pregled je radjen bez anestezije u KBC Bezanijska Kosa. Mogao sam da zakazem pregled sa anestezijom, ali bih na isti cekao do oktobra, zbog kako kazu nedostatka anesteziologa. Nisam toliko hteo da cekam (stvarno sam hteo sve da zavrsim pre odmora), I zakazao sam pregled koji je obavljen u roku od mesec ipo dana.
Bilo je zakazano za 10h, ja sam cekao jos narednih sigurno sat ipo vremena - izgubio sam i pojam o vremenu, jer telefon nisam poneo sa sobom. Pre mene je cekalo jos 5toro ljudi. Tamo sam stajao (stajao jer je onih 10 stolica bilo zauzeto, uzasna je guzva na endoskopiji) sav onako iscrpljen i suvih usta (na dan pregleda se unosi samo gutljaj vode u slucaju da treba da se popije neka terapija i to je to). Sestra me proziva i daje mi bermude sa prorezom otpozadi koji treba da obucem iza paravana u sobi za odmor koja je inace otvorena i odmah do cekaonice. Kako sam srecom poneo duks sa sobom, isti sam vezao oko struka i cekao... Na kraju su me prozvali da udjem unutra (inace imaju dve sale za donju endoskopiju).
Legoh konacno na onaj lezaj na levi bok, okrenut prema monitoru i krenulo je... Ja verujem da je doktoru koji je to radio rutina odavno, ali on zasigurno mislim da nema osecaj koliko pacijentu moze da bude neugodno. Prvo sto posle 21 praznjenja u dva dana imam iziritiran anus i hemoroide, a drugo sam pregled.
Nije nesto sto ne moze da se podnese, moze i te kako (sve je subjektivni osecaj, naravno da sve zavisi ko kakva creva ima, prag boli i slicno) ... Jeste bilo neprijatno, jeste bolelo (da sam ja rekao u jednom momentu -jbt boli-

Na kraju pregleda, kaze on slobodno pustaj gasove, rekoh neka zadrzacu za wc samo da ga nadjem

Po povratku kuci opet wc i toliko prizeljkivan omlet sa slaninom ... Pametno, nema sta

Gasova je bilo tokom celog dana koji moraju zbog bolova da se izbacuju i definitivno ih treba ispustati na wc solji, jer su praceni vodom koja je ubacivana u kolon tokom pregleda.
Drugog dana posle pregleda jedna kasasta stolica i to je to. Inace vec odavno pijem flobian, tako da sam i njega ponovo ukljucio u upotrebu, i verujem da ce mi dodatno pomoci u normalizaciji stolice.
Jedino sto me muci, to je gorusica koja se javlja nakon konzumicaje kuvanih jela, ali zeludac je toliko iziritiran onim praskovima i nedostatkom hrane, tako da pretpostavljam da je to neka normalna reakcija.
Ako bi trebalo da ponovim kolonoskopiju na zivo, ponovio bih. Jer bar za mene, nije nesto sto ne moze da se izdrzi. Da je neugodno i da boli, jeste ali sve je to u podnosljivim granicama. Jeste da nisam bio sposoban da pratim pregled, ali da dajem 21000 kod privatnika (gde rade svi ovi isti koji su rasporedjeni po KBC-ovima) ili da cekam 5 meseci ne bi mi palo na pamet. U svakom slucaju sve je do coveka koji izvodi kolonoskopiju. Bar ja tako mislim.
Eto, toliko od mene