Legravan i problem
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 11:02 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Legravan i problem
Imala sam cistu,gnojnog sadrzaja da donjem polu desnog jajnika.Cistu sam imala 4 god i pre dva meseca "pukla" je,nije je vise bilo na tom mestu.Od ginekologa sam dobila da pijem Legravan.Pre toga nikada nisam pila nikakve kontraceptivne tablete.Legravan sam pocela da pijem prvog dana menstruacije,medjutim menstruaciju imam vec 25-ti dan,nisam htela da prekinem sa tabletama,popila svih 21, i imala sam blago krvavljenje.Sada kada sam prestala pocelo je obilno krvavljenje i nemogu da podnesem bolove jajnika i bolove u dojkama.Zasto se menstruacija produzila i zasto je sad pocelo obilno krvavljenje?Zar nije trebalo posle 7 dana.Imam 22 god.
Prva kutija legravana se pije od prvog dana ciklusa, pije se 21 dan a zatim se pravi pauza od 7 dana pa se nastavlja sa II kutijom. Menstruacija se obicno javlja 24 dana (taj prvi put) a kasnije na 28.
Pogledaj nus pojave pri upotrebi legravana na receptu koji ide uz lek.
Ja ih nisam imala ali ima zena kojima je neophodno da se naviknu na legravan. Dalje nadam se da si pre prepisivanja tableta radila analize (krv na polne hormone i hormone stitne zlezde)? s obzirom na probleme sa cistom nadam se da jesi, jer je apsolutno obavezno uraditi iste cak i ako nema nekih smetnji.
Obavezno idi kod lekara.
Pogledaj nus pojave pri upotrebi legravana na receptu koji ide uz lek.
Ja ih nisam imala ali ima zena kojima je neophodno da se naviknu na legravan. Dalje nadam se da si pre prepisivanja tableta radila analize (krv na polne hormone i hormone stitne zlezde)? s obzirom na probleme sa cistom nadam se da jesi, jer je apsolutno obavezno uraditi iste cak i ako nema nekih smetnji.
Obavezno idi kod lekara.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga Tatjana stvarno me interesuje kako su ustanovili da je cista gnojna, a kako da je pukla!?
Lično tvrdim: da ste imali gnojnu cistu, imali bi ste sve vreme temperaturu, groznicu, a nakon pucanja iste što se retko dešava gnoj bi se razlio po stomaku i imali bi ste gnojnu upalu trbušne maramice tzv. peritonitis ac. što je vrlo ozbiljno hirurško oboljenje.
Što bi narod rekao "prodaju vam rog za sveću"!!!
A što se tiče OCP dešava se da žene blago krvare od prve kutije tbl to i piše u uputstvu. Ako ste pušač ili uzimate neku terapiju kroz duži period moguće je da vam doza hormona u tbl nije dovoljna.
Dali ste pilule počeli da pijete nakon svih pretraga ili bez ikakve predhodne pripreme i pregleda!?
Pozdrav Dr Peđa

Lično tvrdim: da ste imali gnojnu cistu, imali bi ste sve vreme temperaturu, groznicu, a nakon pucanja iste što se retko dešava gnoj bi se razlio po stomaku i imali bi ste gnojnu upalu trbušne maramice tzv. peritonitis ac. što je vrlo ozbiljno hirurško oboljenje.
Što bi narod rekao "prodaju vam rog za sveću"!!!
A što se tiče OCP dešava se da žene blago krvare od prve kutije tbl to i piše u uputstvu. Ako ste pušač ili uzimate neku terapiju kroz duži period moguće je da vam doza hormona u tbl nije dovoljna.
Dali ste pilule počeli da pijete nakon svih pretraga ili bez ikakve predhodne pripreme i pregleda!?

Pozdrav Dr Peđa
-
- Novi član
UZ pregledom ginekolog je ustanovio cistu gustog socastog sadrzaja,pa su samo "mislili" da je gnojna.Kako je pukla,neznam.Jednostavno vise nije tu.Sto se tice analize krvi,uradili su samo sedimentaciju,bila je 10(kad je cista bila jos prisutna).Nakon sto je cista nestala, ginekolog mi dao legravan,da pijem tri meseca.Posto se nerazumem,verujem samo lekaru a i bilo mi je dosta silnih kontrola i odlaska kod gin,mislila sam da je u redu tek tako da pocnem sa legravanom,nakon sto mi ga je prepisao
Koje analize treba da uradim,da bi bila sigurna da nema ciste i da bi pila lekove koje mi odgovaraju?

Koje analize treba da uradim,da bi bila sigurna da nema ciste i da bi pila lekove koje mi odgovaraju?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Tatjana u LJEPLJIVOJ
pise kako se postavlja pitanje na ovom forumu, vratite se gore, procitajte, napisite potrebne podatke a onda ce neko da odgovori...za pocinjanje uzimanja kontraceptivnih pilula kod mlade zdrave osobe, bez ikakvih prijasnjih oboljenja, i bez faktora rizika ( koje cete naci ako ukucate u pretrazivac 'kontracepcija' ), NISU POTREBNI NIKAKVI LABORATORIJSKI NALAZI !!! NIKAKVI !!!

Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
pozdrav Tatjana,
o apsolutnim i relativnim kontraindikacijama za koriscenje kontraceptivnih pilula imas na ovom postu: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2730#32730
, jane_doe
o apsolutnim i relativnim kontraindikacijama za koriscenje kontraceptivnih pilula imas na ovom postu: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2730#32730

-
- Novi član
Hvala jane_doe!
U uputstvu za Legravan sve lepo pise, ali ja sam se zbunila nakon sto me dr Pedja pitao dali sam pilule počela da pijem nakon svih pretraga i ikakve predhodne pripreme i pregleda...posto mi je ginekolog radio samo UZ i dao legravan,mislila sam da to nije dovoljno...
Jos uvek imam pitanje za dr Pedju-Gde mogu da se obratim,za analize i pregled u beogradu da bi bila sigurna da sam zdrava?[/u]
U uputstvu za Legravan sve lepo pise, ali ja sam se zbunila nakon sto me dr Pedja pitao dali sam pilule počela da pijem nakon svih pretraga i ikakve predhodne pripreme i pregleda...posto mi je ginekolog radio samo UZ i dao legravan,mislila sam da to nije dovoljno...
Jos uvek imam pitanje za dr Pedju-Gde mogu da se obratim,za analize i pregled u beogradu da bi bila sigurna da sam zdrava?[/u]
-
- Stalni član
Sa zakašnjenjem,
ne stižem da vidim svako postavljeno pitanje odmah.
Mislim da bi pre započinjanja sa antibebi pilulama obavezno trebale uraditi kolposkopiju i PAP test kao i pregled dojki. A iz obavljenog ciljanog razgovora vaš ginekolog treba da sazna o eventualnim oboljenjima koja su kontraindikacija za uzimanje pilula.
Za Tatjanu- Pri svakom domu zdravlja postoji savetovalište za kontracepciju, savetovalište za mlade itd. gde možete obaviti potrebne analize, kao i u svakoj malo boljoj privatnoj ordinaciji.
Pozdrav i dobro dravlje Dr Peđa

Mislim da bi pre započinjanja sa antibebi pilulama obavezno trebale uraditi kolposkopiju i PAP test kao i pregled dojki. A iz obavljenog ciljanog razgovora vaš ginekolog treba da sazna o eventualnim oboljenjima koja su kontraindikacija za uzimanje pilula.
Za Tatjanu- Pri svakom domu zdravlja postoji savetovalište za kontracepciju, savetovalište za mlade itd. gde možete obaviti potrebne analize, kao i u svakoj malo boljoj privatnoj ordinaciji.
Pozdrav i dobro dravlje Dr Peđa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Lovely dr,
Potpuno je pogresna Vasa tvrdnja o ovom neophodnim pretragama prije pocetka BCP...
Could you please teach me these ?
Thanks,
Odsutni ObGyn
BCP imaju mnogo non-contraceptive benefits, kao sto su smanjenje incidence karcinoma jajnika i karcinoma endometrijuma, smanjenje kolicine krvarenje, odlican tretman za endometriozu, bolne menstruacije, neredovne menstruacije, hyperplasiju endometrija bez atipije...et cetera...
Medju indikacija za kolposkopiju NE POSTOJI - KONTRACEPTIVNE PILULE, ali kako vidim u Srbji je bas popularno raditi kolposkopiju kad i Papa nalaz, sto je potpuno neopravdano, ali pravi pare !
Papa nalaz radi svaka zena regularno godisnje, i pilula nema nikakvog uticaja na razvoj nikakvih displasticnih promjena ili karcinoma cerviksa. U populaciji zena ( adolescenata ) se mora naglasiti nekoliko puta da BCP ne stite od STIs, jer udruzene seksualno prenosive infekcije povecavaju incidencu cervikalnog karcinoma i prekanceroznih stanja.
Pregled dojki...mjesecni samopregled i godisnji pregled kod lijecnika je sasvim dovoljan i nepotrebno je raditi bilo kakav dodatni screening prije pocinjanja BCP, osim ako je pacijent BRCA 1 or 2 pozitivan.
Vi ste na potezu...
Inace svako dobro
Potpuno je pogresna Vasa tvrdnja o ovom neophodnim pretragama prije pocetka BCP...
...ili mozda ja ne znam neke nove kriterijume zasto je ovo neophodno !!!kolposkopiju i PAP test kao i pregled dojki.
Could you please teach me these ?
Thanks,
Odsutni ObGyn
BCP imaju mnogo non-contraceptive benefits, kao sto su smanjenje incidence karcinoma jajnika i karcinoma endometrijuma, smanjenje kolicine krvarenje, odlican tretman za endometriozu, bolne menstruacije, neredovne menstruacije, hyperplasiju endometrija bez atipije...et cetera...
Medju indikacija za kolposkopiju NE POSTOJI - KONTRACEPTIVNE PILULE, ali kako vidim u Srbji je bas popularno raditi kolposkopiju kad i Papa nalaz, sto je potpuno neopravdano, ali pravi pare !
Papa nalaz radi svaka zena regularno godisnje, i pilula nema nikakvog uticaja na razvoj nikakvih displasticnih promjena ili karcinoma cerviksa. U populaciji zena ( adolescenata ) se mora naglasiti nekoliko puta da BCP ne stite od STIs, jer udruzene seksualno prenosive infekcije povecavaju incidencu cervikalnog karcinoma i prekanceroznih stanja.
Pregled dojki...mjesecni samopregled i godisnji pregled kod lijecnika je sasvim dovoljan i nepotrebno je raditi bilo kakav dodatni screening prije pocinjanja BCP, osim ako je pacijent BRCA 1 or 2 pozitivan.
Vi ste na potezu...
Inace svako dobro
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član

Apsolutno ste u pravu, ali s obzirom na zdravstvenu (ne)kulturu na našim prostorima upravo treba uraditi pretrage koje sam naveo!
Pa hajde izvolite neka odgovore žene posetioci sajta kada su zadnji put uradile kolposkopiju i PAP-test kao i pregled dojki kod doktora?
Vi kao da nikad niste radili na ovim prostorima, pa kao to neznate!?
O svrsishodnosti PAP testa i kolposkopije smo već raspravljali i niste mi odgovorili na sledeći tekst?!
Svaka žena bi trebalo da jednom godišnje uradi PAP test i kolpokopski pregled. Na zapadu često rade samo PAP test pri ginekološkom pregledu. Ali šta ćemo kada je poznato da je procenat lažno negativnih (lažno dobrih) nalaza kod klasičnog PAP testa kreće se između 25-49%, a kod "liquid-based Pap" testa između 15-25%. Konvencionalan PAP test je povezan sa značajnim brojem lažno negativnih nalaza, a osetljivost testa je najviše do 70-80% u otkrivanju izmenjenih ćelija grlića iz kojih se razvija rak (CIN 2 i 3).
Pa kod nas većina uzima uzorak za PAP običnim štapićem za bris, nemaju čak ni špatulu, a kamoli četkicu!
Štapićem se pokupe odljuštene ćelije, ali ponekad je proces u nešto dubljem sloju sluzokože grlića.
Upravo tu pomaže kolposkopija i ne samo tu!
U Srbiji je zvanična preporuka Kolposkopija kod seksualno aktivnih žena svake dve godine, a ja o tome upravo govorim.
S obzirom na epidemiju HPV infekcija, a poznato je da pojedini tipovi izazivaju karcinom grlića, kod takvih žena kontrolu treba raditi i na svakih 6 meseci.
Pozzz Dr Peđa
-
- Stalni član
Neobrazovanost je mnogo sličnija nego što jane_doe sanjate, ako nije i gora, a gore navedeni procenti su upravo iz SAD!
Controversies in Gynecology
from Medscape Ob/Gyn & Women's Health
Management of Atypical Pap Smears
Since widespread screening with the Papanicolau smear began in the United States, cervical cancer rates have markedly decreased.[4] It is estimated that since 1973, the incidence of cervical cancer and its associated mortality have both decreased by 40% to 50%. Worldwide, however, cancer of the cervix is still one of the most common malignancies in women. Even in the United States, it is estimated that there will be 12,900 new cases of cervical cancer diagnosed in 2001, with approximately 4400 deaths related to this disease.[5]
An important point stressed at the meeting before the conversation about the management of atypical pap smears was that the majority of cervical cancers diagnosed in the United States occur in the 15% of the population who have not undergone screening in the previous 5 years. In an interesting study using the Connecticut Tumor Registry, Janerich and colleagues[6] reviewed the Pap smears and biopsies of patients subsequently diagnosed with cervical cancer; the investigators found that 29% of the patients had never been screened and that 23% had not had a Pap smear within the 5 years prior to their diagnosis. Therefore, if we really want to continue to decrease the incidence of cervical cancer, our energy and resources may be best spent on increasing our screening population rather than improving our technology.
U prevodu 29% (1/3) amerikanki nikad nije bila na skriningu, a 23% (skoro 1/4) nije bila na pregledu 5 godina pre dijagnostikovanja Ca grlića.
A sada nešto vrlo interesantno i o PAP testu iz istog članka:
New Cytologic Adjuncts
Conventional Pap smear screening has been effective in reducing the incidence of cervical cancer. However, a study commissioned by the American College of Obstetrics and Gynecology to evaluate cytologic screening methods showed that the sensitivity of a single Pap smear is only about 51%.[8] Although there were limited data to assess newer technologies, the study suggested that liquid-based cytology can increase sensitivity by 60%. Mark D. Levie, MD
Medscape Ob/Gyn & Women's Health 6(2), 2001. © 2001 Medscape
Toliko od mene jane_doe iz zemljice Srbije.

Controversies in Gynecology
from Medscape Ob/Gyn & Women's Health
Management of Atypical Pap Smears
Since widespread screening with the Papanicolau smear began in the United States, cervical cancer rates have markedly decreased.[4] It is estimated that since 1973, the incidence of cervical cancer and its associated mortality have both decreased by 40% to 50%. Worldwide, however, cancer of the cervix is still one of the most common malignancies in women. Even in the United States, it is estimated that there will be 12,900 new cases of cervical cancer diagnosed in 2001, with approximately 4400 deaths related to this disease.[5]
An important point stressed at the meeting before the conversation about the management of atypical pap smears was that the majority of cervical cancers diagnosed in the United States occur in the 15% of the population who have not undergone screening in the previous 5 years. In an interesting study using the Connecticut Tumor Registry, Janerich and colleagues[6] reviewed the Pap smears and biopsies of patients subsequently diagnosed with cervical cancer; the investigators found that 29% of the patients had never been screened and that 23% had not had a Pap smear within the 5 years prior to their diagnosis. Therefore, if we really want to continue to decrease the incidence of cervical cancer, our energy and resources may be best spent on increasing our screening population rather than improving our technology.
U prevodu 29% (1/3) amerikanki nikad nije bila na skriningu, a 23% (skoro 1/4) nije bila na pregledu 5 godina pre dijagnostikovanja Ca grlića.
A sada nešto vrlo interesantno i o PAP testu iz istog članka:
New Cytologic Adjuncts
Conventional Pap smear screening has been effective in reducing the incidence of cervical cancer. However, a study commissioned by the American College of Obstetrics and Gynecology to evaluate cytologic screening methods showed that the sensitivity of a single Pap smear is only about 51%.[8] Although there were limited data to assess newer technologies, the study suggested that liquid-based cytology can increase sensitivity by 60%. Mark D. Levie, MD
Medscape Ob/Gyn & Women's Health 6(2), 2001. © 2001 Medscape
Toliko od mene jane_doe iz zemljice Srbije.