Implant

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

@Tannalein,
gornja dvojka ima samo jedan koren, po pravilu nije neka nevolja za lecenje, te je u slucaju nekorektnog davnasnjeg lecenja i/ili procesa na vrhu korena apsolutno moguce raditi reviziju lecenja, dakle - izvaditi staro punjenje, i raditi lecenje nanovo. Ovo ne bi trebao da je problem i za polivalentnog stomatologa, a kamoli za specijalistu endodonta.

Takodje, gornja dvojka, ma kako i koliko zalomljena, obicno bez problema moze da se nadogradi, da se (posle lecenja) napravi nadogradnja, pa zatim kruna. Ja sam u zivotu napravila bar 20 nadogradnji na dvojci koja je pukla i par milimetara ispod linije desni (inace, indikacija za vadjenje zuba), i i danas stoje bez problema - iz tog prostog razloga sto je gornja dvojka najmanje opterecen u zvakanju od sva 32 zuba; uprosceno receno, ako pacijent malo pazi i lecenje je korektno, stajace sta god da stavite.

Nadalje, nekad u zivotu, ako posle cele ove price dodje do nekih problema na vrhu korena, a zbog cementirane nadogradnje i krune nema vise mogucnosti za reviziju lecenja - moguce je hirurski resiti stvar, "odozgo", i ta dvojka ce nadalje da stoji...

Sta hocu da kazem: kako vidite, postoji 1001 nacin da vama te dvojke ostanu.
"Opusteno" insistiranje da se dvojke izvade i napravi most apsolutno razumem - za MNOGO laksi posao se uzme mnogo vise para (uvek je bilo pravilo da nadogradnja i kruna staju dosta manje nego da se taj zub izvadi pa nadoknadi mostom).
Za reviziju lecenja, i izradu livene nadogradnje i krune, potrebno je i koncentracije, i znanja, i volje, i vremena i materijala i kojecega, a za izvaditi par zuba i napraviti most ni upola od toga. Zao mi je reci, ali - vidite: prosto receno, za pacijenta je revizija lecenja i izrada nadogradnje i krune vise... dosadan posao, daleko bezbolnije i manje traumaticno nego vadjenje i brusenje zuba, a za stomatologa je sasvim obrnuto, posebno za mladje, neiskusne na tom polju ili koje jednostavno mrzi:( .

Kad smo vec kod predloga vaseg lekara: ako nedostaje gornja dvojka, korektno resenje je da se brusi trojka da bude nosac dvojke (to je bas skolski primer za tzv. krilni most, apendiks), a ne jedinica; UVEK se za krilni most brusi "zadnji" zub (izvadjenu dvojku nosi trojka, izvadjenu peticu - samo sestica, a ne cetvorka, itd.itd.).

Nadam se da sam vam od neke koristi; ako sam sta iskomplikovala, samo kazite :). U svakom slucaju vam savetujem da potrazite jos neko misljenje, i od srca zelim mnogo srece i sve najbolje u Novoj 2007. :).
tannalein
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 05, 2007 1:46 pm

Post od tannalein »

I vama od srca sve najbolje u Novoj godini. Puno ste mi pomogli. Sad bar znam da se moze nesto napravit bar sa desnim korijenom koji je milimetar-dva iznad desni. Lijevi je vec ispod desni, tako da se tu ne nadam necemu.
Sad kad ste mi rekla da bi za navlake tribalo brusiti trice, mislim da to ne dolazi u obzir. Trice mi nisu popravljane i ako mi se jedinicama nesto desi, onda cu jedino s njima moci posteno da jedem.
Sigurno idem trazit drugo misljenje. Moram priznati da mi se nije svidela brzina kojom mi je ponudila da mi izvadi taj zub, s razlogom da je korijen preslab. Videcemo sta ce da kazu drugi stomatolozi :D
Hvala vam najlepsa na pomoci!
Odgovori