gornja dvojka ima samo jedan koren, po pravilu nije neka nevolja za lecenje, te je u slucaju nekorektnog davnasnjeg lecenja i/ili procesa na vrhu korena apsolutno moguce raditi reviziju lecenja, dakle - izvaditi staro punjenje, i raditi lecenje nanovo. Ovo ne bi trebao da je problem i za polivalentnog stomatologa, a kamoli za specijalistu endodonta.
Takodje, gornja dvojka, ma kako i koliko zalomljena, obicno bez problema moze da se nadogradi, da se (posle lecenja) napravi nadogradnja, pa zatim kruna. Ja sam u zivotu napravila bar 20 nadogradnji na dvojci koja je pukla i par milimetara ispod linije desni (inace, indikacija za vadjenje zuba), i i danas stoje bez problema - iz tog prostog razloga sto je gornja dvojka najmanje opterecen u zvakanju od sva 32 zuba; uprosceno receno, ako pacijent malo pazi i lecenje je korektno, stajace sta god da stavite.
Nadalje, nekad u zivotu, ako posle cele ove price dodje do nekih problema na vrhu korena, a zbog cementirane nadogradnje i krune nema vise mogucnosti za reviziju lecenja - moguce je hirurski resiti stvar, "odozgo", i ta dvojka ce nadalje da stoji...
Sta hocu da kazem: kako vidite, postoji 1001 nacin da vama te dvojke ostanu.
"Opusteno" insistiranje da se dvojke izvade i napravi most apsolutno razumem - za MNOGO laksi posao se uzme mnogo vise para (uvek je bilo pravilo da nadogradnja i kruna staju dosta manje nego da se taj zub izvadi pa nadoknadi mostom).
Za reviziju lecenja, i izradu livene nadogradnje i krune, potrebno je i koncentracije, i znanja, i volje, i vremena i materijala i kojecega, a za izvaditi par zuba i napraviti most ni upola od toga. Zao mi je reci, ali - vidite: prosto receno, za pacijenta je revizija lecenja i izrada nadogradnje i krune vise... dosadan posao, daleko bezbolnije i manje traumaticno nego vadjenje i brusenje zuba, a za stomatologa je sasvim obrnuto, posebno za mladje, neiskusne na tom polju ili koje jednostavno mrzi:( .
Kad smo vec kod predloga vaseg lekara: ako nedostaje gornja dvojka, korektno resenje je da se brusi trojka da bude nosac dvojke (to je bas skolski primer za tzv. krilni most, apendiks), a ne jedinica; UVEK se za krilni most brusi "zadnji" zub (izvadjenu dvojku nosi trojka, izvadjenu peticu - samo sestica, a ne cetvorka, itd.itd.).
Nadam se da sam vam od neke koristi; ako sam sta iskomplikovala, samo kazite