Implant

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Jelena83
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 17, 2006 11:17 am

Post od Jelena83 »

greska :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Lecenje gornje sestice, trokorenog zuba, je vrlo zahtevno, a revizija lecenja pogotovo; na zalost, ne znam gde mozete naci endodonta (osim na Stomatoloskom fakultetu), a ako vam je od neke koristi, donedavno su to bili specijalisti bolesti zuba i usta. Mnogo srece :).
Jelena83
Stalni član
Stalni  član

Post od Jelena83 »

Je l' to znachi da je bolje da ne gubim vreme trazeci endodonta? :-? A vi ste u inostranstvu ili kako? Tj. zasto ih nema kod nas :-?
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Ljudi,nemojte da gubite vreme,zube i novac kod stomatologa koji sa vama nece da razgovaraju!!!Potpuno je normalno da sve sto vam padne na pamet,a vezano je za zube pitate istog-ako ogovora nema bezite od njega i trazite drugog!!!A Vama Jelena83 savetujem da svakako trzite endodona-specijalista za bolesti zuba - jer je sesti zub uzasno vazan i treba se za njega boriti!!!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Nisam mislila da "ne gubite vreme", zaboga miloga.
Endodonata ima mnogo, pogotovo u Beogradu, ako ste odatle; htedoh samo reci da se ta specijalnost ranije zvala "bolesti usta i zuba", a danas bolesti zuba i endodoncija, da vas ne zbuni terminoloska razlika, mislim na Srbiju.
Jelena83
Stalni član
Stalni  član

Post od Jelena83 »

Ja se izvinjavam, nisam napisala nista u negativnom kontekstu, ali mi stvarno tako zvuchi poruka (mislim na deo "na zalost, ne znam gde mozete naci endodonta"). Meni je to zvuchalo kao da ih nema kod nas :oops: Nisam mislila precizno gde radi neki od njih nego okvirno (po domovima zdravlja, poliklinici itd. ), zato sto za tu vrstu specijalnosti nisam chula i zato pitam :oops: A ako je problem jedino terminoloske prirode - ok!
Jelena83
Stalni član
Stalni  član

Post od Jelena83 »

tedydent napisao:Ljudi,nemojte da gubite vreme,zube i novac kod stomatologa koji sa vama nece da razgovaraju!!!Potpuno je normalno da sve sto vam padne na pamet,a vezano je za zube pitate istog-ako ogovora nema bezite od njega i trazite drugog!!!A Vama Jelena83 savetujem da svakako trzite endodona-specijalista za bolesti zuba - jer je sesti zub uzasno vazan i treba se za njega boriti!!!
Meni je vishe muka od trazenja zubara. Taman sam mislila da sam nasla dobrog (a skup je sigurno, medju najskupljima u BG!) i onda ovo... Apsolvent sam, imam ispitne rokove na mesec dana, (a moram da dajem redovno ispite da bih zadrzala stipendiju, ne smem da eskiviram), pod stresom sam neverovatnim, pritom imam katastrofalne zube za svoje godine, treba da stavim dva implantata i da sredim tu shesticu (nekako) :cry: Ja sam pred plombiranje zuba dva dana pre i dva dana posle procedure u depresiji, a o ovom razmisljam non-stop i osecam se mnogo jadno, shto ja kazem 'genetski inferiorno' :lol: :-? Tokom godina sam izgradila stravichan strah od zubara! I stvarno ne znam gde vise da idem i sta da radim, a da budem iskrena ni po kojim faktorima da biram zubara! Imam vishegodisnji staz u vrlo aktivnom 'druzenju' sa zubarskom populacijom (od 13-te godine) i ne postoji stomatolog kome 100% verujem a onaj kod kog sam isla najduze je napravio niz gresaka s tim da ja u to vreme nisam bila svesna... :cry: Ishla sam u par ordinacija da se raspitam oko implantata, recimo, nigde mi nisu pomenuli vaznost dobre oralne higijene i druge faktore koji su bitni za ugradnju a koje sam saznala na ovom forumu... Kako ja da znam da je njima bitna zapravo moja dobrobit a ne samo pare i da li je to ikome uopste bitno :-?
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

Ja jedino sto mogu da ti kazem je da se raspitas kod prijatelja i eventualno na taj nacin da dodjes do nekog stomatologa kod koga recimo neko tvoj ide bar 7-8 godina ,redovno na preglede kontrole,ciscenje zuba i da je pri tom i zadovoljan.To je sve sto ovde mogu da ti kazem.A endodonti su stomatolozi koji su zavrsili specijalizaciju na predmetu bolesti zuba i moj ti je savet da potrazis pomoc eventualno na Klinici za bolesti zuba ,u Rankeovoj ulici .Sto se tice nekog doma zdravlja, ja licno ne bih izabrala tu opciju ,jer izmedju ostalih razloga o kojima necu da pisem,mislim da oni nemaju tu aparaturu koju ovi na klinici sigurno imaju.U svakom slucaju ,trudi se da sacuvas taj zub!
U nadi dasm bar malo pomogla ,pozdrav :roll:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Draga Jelena,
verujem da vam se smucilo, i meni se nekad smuci kad gledam to sto gledam svaki dan.... Za implantate ste u pravu, malo ko govori koji su rizici, sta-biva-posle, i sta jeste realno potrebno sve uciniti pre nego sto se uopste razmatra ta opcija. Meni je jedan iskusan hirurg rekao pre par godina da je to za njega sve "tiplovanje", tim izrazom, onda vise nema sta da se kaze.

Pogledajte temu "Kako naci stomatologa", mozda ce vam nesto pomoci. Ja licno, ako se ne razumem u materiju (automehanicar, recimo) gledam u - coveka. Mala je nevolja sto sada vec izuzetno dobro poznajem ljude, ali pokusajte da nadjete nekog ko je ljubazan, kako Tedy lepo rece - ko hoce da razgovara i ima vremena da vam sve objasni, imate pravo da odustanete (!) i to uvek imajte na umu, i to sto je stomatolog medju najskupljima na zalost nikako ne znaci da valja ista, dapace, moja iskustva su suprotna.
Sto se tice para, ne znam sta da vam kazem; za klasicne, neke uobicajene radove koji su vise-manje svuda prisutni, cena je otprilike ista, cesto niza u manjim gradovima. Da ce poneki stomatolog realno hteti da uradi ma sta da uzme pare, to je - na zalost - cinjenica; nedavno sam videla momka kojem je kucni prijatelj operisao gornju jedinicu i dvojku, tj. podigao rezanj, nesto cackao, vratio rezanj, usio i za 7 dana skinuo konce, a na snimcima NEMA TRAGA od resekcije korena zuba, momak je to platio 100 eur.....:(:(.
Tedydent vam je dala dobar savet, pogledajte i donju temu o pronalazenju zubara, i mnogo srece. Ako sta treba mi smo tu, mozda budemo od neke pomoci.

Sve najbolje.
MalaHeroina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 09, 2006 2:44 pm

Post od MalaHeroina »

miminamama,
evo da vas obavjestim sta se desava sa mojim zubicima:
jutros sam se vratila od stomatologa. stavio mi je stalne plombe...zubi funkcionisu dobro (da kucnem u drvo). pricali smo malo, rekla sam mu sta je specijalista rekao i naravno iznenadio je se kad sam mu rekla da je on trebao primiti pismo od istoga (posle ga je nasao).
pismo je bilo kratko i jasno: sta je sve uradjeno toga i toga dana kao i da postoji otvor u kruni gdje se hrana kupi...njegova reakcija je bila "hmm...veoma cudno." zatvorio je to i iskreno da vam kazem zgadio mi je se i ne zelim da idem kod njega.

hvala vam za sve savjete i sve najbolje!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

:)
Jako mi je drago da ste uspeli da spasete zube, da se spasete implantata, ogromnih troskova, i jos kojecega sto vam se moglo nakaciti na vrat :(.
Zao mi je sto ste ogorceni, i ja bih bila, blago receno. Hvala sto ste javili kako ste, tome se uvek obradujem :).

Svako dobro :).
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

Sve cestitke za jos jedan spaseni zub - videcete da ce vam se to kasnije visestruko isplatiti i da su pare koje ste za ovaj zub dali nista u odnosu na to sta bi bilo da ste ga izgubili.Zelim vam mnogo vise srece u potrazi za novim terapeutom :wink: Pozdrav
melourghia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 29, 2006 11:53 pm

Post od melourghia »

postovana miminamama,koliko sam mogla primetiti iz citanja predhodnih strana vrlo se razumete u stomatologiju kao i njene moderne tokove,pa eto,zelela bih i ja nesto ukratko da vas pitam.
meni je 1996 god radjeno vadjenje korena leve jedinice zbog ciste nakon cega je zub otpao spontano prilikom uzimanja hrane vrlo brzo posle intervencije pa sam ugradila krunicu (koja sad nakon 10 god izgleda zaista ocajno) na patrljku zuba koji je ostao izmedju izvadjenog korena i otpalog dela zuba, 2000 god se cista vratila, ponovo je radjena intervencija, pa 2004 ista prica i eto sad 2006 je ponovo recidivirala i stvarno mi je muka vise od svega i ne znam sta bih radila da sprecim nanovo javljanje ciste,a da ne pricam o estetici.
kakvi su vasi predlozi?
hvala unapred
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Iskreno, nisam pametna. Ima mnogo mogucih uzroka zasto moze doci do recidiva procesa koji je jednom operisan: od lose tehnike i "prljavog" rada hirurga (ne mislim na nesterilan rad, nego na aljkavo ciscenje procesa), preko preopterecenja tog zuba do lose krune, pa i nekih opstih oboljenja.

Mislim da bi na prvom mestu bilo da potrazite misljenje ozbiljnog hirurga, i dva, i pet, ako treba. Slobodno im kazite da ste izgubili poverenje, i da vam konkretno kazu sta moze da se ucini. Prosle nedelje sam prvi put u zivotu videla da ja pacijentu napravljen rez (gornja jedinica i dvojka), sve usiveno, za 7 dana skidani konci itd. - a da na snimcima - 4 meseca kasnije - NEMA TRAGA od operacije. Da vas ne gnjavim sa detaljima, apsolutno je jasno vidljivo da li je zub apikotomiran ili ne, cak i godinama kasnije, a na tom momku vrh korena pipnut nije, samo mu je neko uzeo 100 eur - dakle, i sarlatanstvo, na zalost, dolazi u obzir :(.

Osim ovoga, treba vam specijalista bolesti zuba ili slican - jer se ovakvi procesi mogu ponavljati ako postoji bocno komunikacija procesa na vrhu korena sa spoljnom sredinom, sa usnom dupljom; i najzad, treba vam specijalista stomatoloske protetike, koji treba da proveri zagrizaj, da rastereti taj zub, do (eventualne) nove hirurske intervencije, i posle svega da napravi novu krunu, koja ce biti savrseno "pasent", i stititi zub, i biti za nijansu izvan nivoa zagrizaja, jer taj zub ne sme biti opterecen.
Takodje, ako pacijent nema bocne zube, onda ce i zdrav prednji zub slabo potrajati, pa i to da imate u vidu.
Neka opsta oboljenja (dijabetes, recimo, poremecaji metabolizma kalcijuma itd.) takodje mogu dati nevolje ove vrste.

Dosad sam nekoliko puta vidjala ovakve situacije kakva je vasa, uvek je bio u pitanju preopterecen zub; ako je to u pitanju, hirurg ga moze i 20 puta operisati, problema ce uvek biti. Taj zub, prakticno, ima koren hirurski skracen za 1/3, i moze da nosi samo samog sebe. Mislim, u takvim situacijama je obicno problem sto se gleda bas u taj zub, umesto u celu situaciju u ustima.

Druga varijanta, koja vam uvek ostaje, je da se taj zub izvadi; moguce resenje je ili implantat, ili brusenje susednih zuba da nose tu jedinicu, ali u oba slucaja morate moci solidno da zvacete na bocne zube.

Malko je slozenija prica, i zao mi je sto ne mogu nesto konkretnije da vam kazem; nadam se da cete uspeti da resite vas problem, i mnogo srece :).
tannalein
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 05, 2007 1:46 pm

Post od tannalein »

postovana miminamama, nadam se da vam nece smetati ako i ja postavim par pitanja, vidim da imam nekako slicnu situaciju kao i MalaHeroina. I moji su problemi nastali prije desetak godina, kada si je malo tko mogao priustiti privatnog zubara. Popravila sam u iste zubarice sva cetiri gornja prednja zuba, medjutim su mi se dvojke upalile nakon godinu-dvi i imala sam velikih problema kojih se ne zelim niti prisecati, a cija je posledica bila da sam pobegla od drzavnih zubara glavom bez obzira. Sada kada imam nesto novaca sam posla u privatnog da to sredim. U medjuvremenu su mi obe dvojke pukle dosta nisko, i moja nova zubarica mi je rekla da bi najbolje resenje bilo da izvadim te korjene koji su ostali i stavim navlake na dvojke preko jedinica. Sad kad sam se malo raspitala, vidim da navlake mogu biti jako nezgodna stvar ako se ne naprave kvalitetno. Pogotovo sto su moje jedinice vec popravljane, vadjeni su korjeni i ne znam kako bi izdrzali navlake, tim vise sta ih je radio isti zubar koji mi je lose napravio dvojke. A i ne zelim ih dirati kad vec nisu pokvareni. Moja zubarica se ponasa kao da je to sve divno i krasno, bez ikakvog rizika ili cega drugoga, i moram priznat da me taj bezbrizni stav pomalo uznemirio.

Zanimalo bi me da li postoji koje drugo resenje? Gledala sam za implantate pa mi ni to ne zvuci kao dobar izbor... Operacija, opasnost od upale, odbacivanja... Zar se bas nista ne moze napravit s korijenom koji je ostao? Doduse, zubarica kaze da je jako lose napunjen...

Mislim da cu pitat za misljenje nekog drugog zubara... Sta vi mislite o svemu tome? Puno bi mi znacilo necije neutralno misljenje, da i podjem u drugog stomatologa, opet ne znam da li misli na moje zube ili svoju zaradu :) Hvala :)
Odgovori