Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Problem sa alkalnom fosfatazom
PostPoslato: Pon Nov 20, 2006 2:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 20, 2006 2:44 pm
Postovi: 14
Sin mi je 4 godina i nakon posljednjeg pregleda krvi ima pokacenu alkalnu fosfatazu na vrednost 500 (dozvoljena do 300) isto Fe je slab 8,9 dok je minimum 10... pomozite mi sto dalje... dali da produzim sa ispitivanjem i koje da radim (on ima dosta slab apetit)

Hvala dobrim ljudima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 20, 2006 4:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana,


obzirom da je u pitanju dete, iz ovih nepotpunih podataka namece se zakljucak da je u pitanju anemija. Vrednosti alkalne fosfataze su kod anemije povecani, tako da uz nisku vrednost gvozdja mogli biste razmatrati aspekte lecenja anemije. Savetujem Vam da se ipak obratite pedijatru, ili ukoliko ste u mogucnosti hematologu pedijatru i da on eventualno nalozi dalja ispitivanja, tj. odredi adekvatnu terapiju. Resenje ovog problema tesko, GOTOVO NIKAKO, necete naci na ovom forumu. Za konkretniji savet i misljenje obratite se Dr IVICI na ovom forumu, on je lekar opste medicine, ali veoma predusretljiv i iskusan (ovo navodim kao zakljucak po iscitavanju njegovih postova).

Poseta lekaru ipak ce biti neizbezna.


Veliki pozdrav i cuvajte malog andjelka!


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Pedijatar me je savetovao sledece....
PostPoslato: Pon Nov 20, 2006 5:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 20, 2006 2:44 pm
Postovi: 14
Posle obavljenog tel.razgovora sa pedijatrom objasnio mi je da je u pitanju nedostatak kalcijuma zbog najverovatnije neuhranjenosti. Malo me je utesio jer ipak kod mog sina vec nekoliko meseci imam gubitak apetita. U vrticu je veseo i igra se sa ostalima... isto i kod kuce ,,, jedino je problem oko ishrane. Poceo sam da mu dajem MultiSanosvit koji ima i Fe i Kalcijum pa cemo da pratimo dalje,,, ne znam kad da opet obavim ispitivanja oko krv.testa


Pozdrav dobrim ljudima, osobito VaMa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 21, 2006 10:32 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Mislim da ste odlicno postupili sto ste konsultovali pedijatra. Ipak on ima realnu sliku o detetovom opstem stanju. Obzirom da nije ukljucio preparate gvozdja(legofer...), vec multivitaminski sirup obogacen gvozdjem, pretpostavljam da je kod deteta u pitanju fizioloska (prolazna) anemija koja se moze korigovati ishranom. Znam da je veoma tesko naterati dete koje ima slab apetit da jede, ali se potrudite na sve moguce nacine da ga privolite da jede crveno meso, a posebno curetinu koja obiluje gvozdjem. Pokusajte sa kombinacijom meso+zeleno povrce+sok od citrusnog voca(sveze cedjen najbolje), na taj nacin organizam dobija najvise iskoristljivog gvozdja koje popunjava ispraznjene depoe. Takodje forsirajte jaje ili jela sa jajetom. Mleko smanjuje apsorpciju gvozdja, tako da bi trebalo ograniciti unos na nekih 500 ml(ova kolicina odnosi se na sve mlecne proizvode koje dete unese u organizam tokom dana). 500ml mlecnih proizvoda je sasvim dovoljna kolicina i nemojte forsirati dete da unosi vece kolicine kako bi nadomestilo nedostatak kalcijuma jer velike kolicine kalcijuma ometaju resorpciju gvozdja iz hrane. Kao dodatni izvor kalcijuma, osim mlecnih proizvoda, potrudite se da u detetovu ishranu uvedete sardele, susam i svo zeleno lisnato povrce(koje je takodje bogato gvozdjem). Zvuci tesko i nedostizno, ali trud se zaista isplati. :wink: Sto se tice kontrole KKS, ne mojte je raditi barem dva meseca, a optimalno je tri meseca, to je period koji je neophodan da se KKS vrati u normalu ishranom i multivitaminima.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: dali da idem na ultrazvuk jetre?
PostPoslato: Uto Nov 21, 2006 2:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 20, 2006 2:44 pm
Postovi: 14
mozda je malo laicki ali dali da malog vodim na ultrazvuk jetre ?


TNX


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 22, 2006 10:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Popaje,

pothranjenost sa povecanim vrednostima alkalne fosfataze i snizenim Fe mogla bi iziskivati dalje analize. U svakom slucaju, ne biste to trebali da radite bez saglasnosti pedijatra. UZ jetre sam po sebi nece dati neke znacajne dijagnosticke podatke bez drugih analiza. Ukoliko smatrate da je neophodno porazgovarajte sa svojim pedijatrom i trazite da Vam da uput za UDK u Tirsovoj. Mozete otici i u privatnu praksu, jedino sto to iziskuje mnogo vise novca, a strucnjaci koji rade u drzavnim klinikama rade uglavnom i u privatnim. Sustina je svakako da se detetu povrati apetit i ojaca imunoloski sistem koji neminovno trpi posledice neadekvatne ishrane, bas kao i organi.

Posto vidim da ste u drugim podfurimima potrazili pomoc lekara, savetujem Vam ponovo da se obratite i dr Ivici na pp.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 56 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: