Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Znoj i akne :O(
PostPoslato: Pet Jan 28, 2005 3:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am
Postovi: 196
Od uvek sam bila zbunjena :roll: u donosenju bitnih odluka gde se najcesce misljenja ljudi, a Boga mi i lekara razlikuju.

Volela bih da mi pomognete da razresim misteriju oko znojenja i akni ,koliko ustvari znoj utice u nastajanju akni.
Pocela bih da treniram,pri tome cu se znojiti sto je apsolutno normalno :D ,pitala sam svog doktora dermatologa da li bi znoj mozda doprineo da se akne ponovo ne daj Boze pojave,on je rekao sasvim uvereno da to nema veze i da slobodno pocnem sa vezbanjem,jer znoj nece skoditi.Meni to zvuci logicno,pa valjda zdrav zivot i sport trebaju zajedno doprineti samo lepsem i zivotu, a i kozi. :D

Sa druge strane na jednom sajtu gde drugi doktor govori o aknama i njihovom stanju on tvrdi da znoj njih moze da izazove,i da treba izbegavati znojenje,kako sad to????Kako da se ne znojimo,kako da ne treniramo,potrcimo za autobusom ili sta ja vec znam,zar ne bi trebali da imamo bar neki normalan zivot?

Sebi sam uskratila slatkise a nisam Dijabeticar,ali eto da kojim slucajem se ne pojavi djavo zvana Akna :evil: ja sam dosta stvari sebi uskratila,kao da bolujem od stotinu bolesti???
I na kraju jos nesto,kada vezbamo potrebno je umiti se i istusirati nakon toga,a svuda se pominje da cesto umivanje iritira kozu i to moze skoditi?
Jao ,zbunjena sam,trebaju mi odgovori,sta ko od vas misli o svemu tome?Volela bih da cujem sto vise odgovora?
Hvala

Sara :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 31, 2005 1:20 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Postovi: 868
Lokacija: Beograd
Akne nastaju zacepljenjem izvodnog kanala lojnih zlezda i vezane su za pilosebacealnu jedinicu, znojne zlezde imaju svoje posebne otvore- narocito ekkrine znojne zlezde koje ucestvuju u termoregulaciji i znojenju. Druga vrsta znojnih zlezda apokrine znojn zlezde vezzane su za pilosebacealnu jedinicu u predelu pazuha, prepona i oko genitalija. To su znojne zlezde kojie proizvode apokrini znoj slicamn mosusu koje mosusno govece oslobadja kod privlacenja polova, mosusnog bika i mosusne krave. Zapaljenja ovih zlezda hidrosadenitisi spadaju u opstruktivni sindrom otvora pilosebacealne jedinice-i takozvanu tetradu akni i isto se lece Roacuttanom. Sto se tice pranja koriste se preparati koji ne isusuju kozu- Sebamed shower oil gel i nakon njih preparati koji vlaze kozu -apaisac.

_________________
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 02, 2005 12:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am
Postovi: 196
Hvala najlepse na detaljnom odgovoru :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 02, 2005 3:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 29, 2004 3:19 pm
Postovi: 20
U odredjenoj literaturi koja se bavi ishranom, pise da akne nastaju kao reakcija na preveliki unos joda, a koji se unosi preko kuhinjske soli. Probaj sa smanjenjem soli jedan odredjeni vremenski period (pazi, soli ima i u cipsu, i kiselom kupusu, suhomesnatim proizvodima...), napravi eksperiment, pa vidi i sama da li taj savet deluje. Takodje pise da slatkisi APSOLUTNO nisu odgovorni za stvaranje akni, i da je to zabluda.

Ja nisam imao da proverim te informacije, a ti nam javi da li ima nekih poboljsanja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 03, 2005 8:31 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Postovi: 868
Lokacija: Beograd
Postoji i ta vrsta akni kao sto su jod akne, brom akne i hlorakne ,ali u tim slucajvima gde vec ima genetske predispozicije za zacepljavanje otvora lojnih i apokrinih znojnih zlezda ovi elementi posticu jos ece zacepljavanje

_________________
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 03, 2005 2:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am
Postovi: 196
Upravo sve vodi u neki zacarani krug...
miloje,precesljala sam ja te literature pre nego sto sam se bacila na onu moju cuvenu terapiju Roaccutanom (Hvala njegovom stvaraocu,taj lek je cudotvoran),
Ne jedem mnogo zasoljeno,zacinjeno...pijem litre i litre tecnosti (vode),pa cak ni cokolade ne konzumiram (za svaki slucaj),uzimam vitamine ,sad se bavim i sportom,prekinula sam sa tim samo dok sam bila na terapiji...kod mene nema genetske predispozicije za akne pa su se one ipak pojavile,brzo sam reagovala,jer sam se nasla u soku..uvek sam imala zahvalnu kozu,da i pubertetske normalne bubuljice koje su odavno prosle...
Zivot je cudo,ipak pominjem da bez Roaccutana nista ne pomaze,bila sam na kontraceptivnim pilulama i lecila se lokalno sto bolje da nisam jer mi je tada stanje i pogorsalo upravo to lokalno lecenje...
Ma sta da kazem,jos jednom-Bog Blagoslovio stvaraoca Roaccutana,zahvaljujuci njemu nemam vise akne :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 123 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: