Za doktore: neredovne menstruacije i sterilitet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:DPOZDRAV SVIMA, A PRE SVIH DRAGOJ KOLEGINICI!!!
Ja sam sinoć stigao sa letovanja, još se nisam baš odmorio, ali evo me!
Draga jacquellineno1 hvala na ukazanom poverenju tj. privatnoj poruci.

Pre svega uradite HSG (stalno pevam o tome jer ga svi namerno ili ne zaboravljaju)!
Ponovite laparaskopiju tzv. "secund look" tokom koje bi vam bila odstranjena tj. spaljena žarišta endometrioze! Neopohodno je uraditi i biopsiju sumnjivih mesta! :o
Što se tiče elektrokauterizacije ili laserske kauterizacije jajnika ona ne služi da bi tzv. kora jajnika "lakše prskala" već da redukcijom strome jajnika smanji količinu testosterona i postojeći disbalans hormona (ja je uvek radim).
Ne smatram da IVF ima prednost u odnosu na IUI tj. intra uterinu inseminaciju sa pripremljenim semenom uz stimulaciju ciklusa kod prohodnih jajnika i dobrog nalaza spermograma.
Dodatna terapija antidijabetikom Metforminom takođe je korisna kod PCO Sy!
Pozdrav, želim vam uspeh u započetom! :D :D :D
Dr Peđa
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Pedja, hvala puno na odgovoru :D
Ja sam vec koristila Gluformin 7 meseci (sa jako izrazenim sporednim efektima, kao sto je dijareja) ali on nista nije promenio ...
HSG sam radila pre laparaskopije, nalaz uredan..
Htela sam samo da Vas pitam da li je preksa da se uocena endometrioza ne odstranjuje na prvoj laparaskopiju, vec se obavezno radi i ta druga?
Hvala jos jednom.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Dobro dosli kolega sa zasluzenog odmora...uzvracam pozdrave...

komentar za pacijentkinju sam vec napisala...nepotrebno dodati bilo sta, ALI...
Sta je indikacija da se ova intervencija radi svaki put ???
Koliki je rizik da unistite zdravo tkivo jajnika a time i jajne celije, vise nego sto treba i uvedete zenu u prevremenu menopauzu, sto moze lako da se desi !!!
Što se tiče elektrokauterizacije ili laserske kauterizacije jajnika ona ne služi da bi tzv. kora jajnika "lakše prskala" već da redukcijom strome jajnika smanji količinu testosterona i postojeći disbalans hormona (ja je uvek radim).
Da je to 'tvrda kora jajnika' razlog za PCOS i oligo/anovulaciju, zasto ona zene ovuliraju nakon stimulacije ovulacije klomidom, GnRh agonistima ???
Elektrokauterizacija ( ovarina drilling ) i klinasta resekcija se RADE OPRAVDANO SAMO KOD PACIJENTKINJA KOJE NE OVULIRAJU NA STIMULUCIJU INDUKCIJE I TO SAMO KOD NJIH !!!
Pozdrav,
ObGyn
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Slazem se da svaki lek ima i svoju negativnu stranu, ali evo malo pozitivne energije svima koji piju bilo koji od lekova, od svih nezeljenih dejstava lekova koje sam pila imala sam samo jedan "nezeljeni" efekat viseplodnu trudnocu, i trenutno dve zdrave curice kod kuce od 15 meseci.
Posavetujte se sa svojim lekarom, protrcite kroz internet i shvaticete da nisam jedina, tako da drage moje zelim vam samo onoliko koliko se meni desilo, ni manje a mozda ako bas zelite malo vise :D :D :D
double trouble is my life
Odgovori