Za doktore: neredovne menstruacije i sterilitet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Za doktore: neredovne menstruacije i sterilitet

Post od jacquellineno1 »

Poštovani doktori,

Imam 31 godinu. Radim posao sekretarice, ne previše stresan. Do sada nisam ostajalam u drugom stanju i to predstavlja moj trenutni problem.
Prvu menstruaciju sam dobila u 12 godini, i u početku su bile redvne, prvih par godina, da bi od 19 godine postale neredovne. Ništa se u mom životu nije desilo što bi moglo da inicira takav poremećaj. Javila sam se ginekologu u gradu gde sam tada živela, i nakon urađenih hormonskih analiza, narednih 9 (devet) godina pila cikoproginovu i mikroginon naizmenično, po 9 meseci, pa onda 3 meseca pauze. Čim prestanem sa terapijom, ciklus izostane. Onda primim inekcije Lutestrola, dobijem menzis i sve ispočetka.Postavljena mi je dijagnoza PCOS ( neuredne mensstruacije, UZ utvrđene ciste, povećana maljavost, braon tragovi oko vrata) i povećani prolaktin. Terapija bromokriptinom dala dobre rezultate.
Poslednje tri godine pokušavam da ostanem u drugom stanju, i popila sam gomilu lekova i čajeva i išla na akupunkturu (koja mi je izazvala dve menstruacije,pa se posle nastavilo sve po starom) ali se moj ciklus nije sredio. Poslednji izostanak menstruacije je trajao 2 godine ( pre odlaska na akup.) i za to vreme sam bila pacijent pomenute dr. Spremović , koja je vrlo štura u objašnjenjima, te ću vam prepisati poslednje rezultate ispitivanja koja sam uradila po njenom uputu:
Brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplzmu su negativni.
Nalaz antispermatozoidnih antitela negativan.

8h 8,20h 8,40h 11h 13h 16h
FSH 5,4 5,2 5,1
LH 18,1 15,6 15,7
Progesteron 3,7
Prolaktin 532 369 279
Estradiol 75
testosteron 2.8
Cortizol 121 29,8
Insulin 0*10.8 30*57.2 60*44.1 120*63.1 180*-39.2
ACTH – 15.5 REF.9-46
SHBG – 27.1 REF 18-114
17 OH Progesteron 1.3
Free testosteron 2.57 REF0.0-3.2
Androstendion 6.5 REF 0.3-3.5
CERVIKALNI I VAGINALNI BRIS: zasejane podloge sterilne.
Kolposkopija- nalaz uredan.

Nalaz laparaskopije:
Uterus lako dekstroponiran, u AVF, glatkih zidova i seroze. Obe tube slobodne, slobodnih fimbrija. Jajnici na tipičnom mestu, slobodni, ali nešto većih dimenzija nego normalno, glatke kapsule, bez vidljivih znakova stare ovulacije. Na parijentalnom peritoneumu prednjeg trbušnog zida, nekoliko crvenih ognjišta sveže endometrioze, kao i na početnom delu leve tube. Transcervikalno ubrizgan metilen blue obilno pasira oba jajovoda.
Ostali abdominalni organi i peritoneum, dostupni optici, bez vidljivih patoloških promena.

Na osnovu ovih rezultata dobila sam terapiju Gluformin 3x1, koju sam pila 7 meseci, i jedini rezultat je bio svakodnevna dijareja tako da sam na svoju ruku prestala da pijem, otišla na tretman akupunkture i kao što sam napred navela , dobila 2 ciklusa., nakon čega ponovo sledi izostanak menstruacije. Napominjem da sam visoka 162 cm, i u vreme početka akup. Sam imala 70 kg, koje sam uz dijetu skinula na sadašnjih 56 kg.
Imam jako izraženu malaljavost po telu i licu, oko bradavica. Nemam akne i nikada ih nisam imala.

Dr misli, na osnovu rezultata koje sam navela, da je za mene jedino rešenje IVF.
Ja vas molim za Vaše mišljenje, zahvaljujem se unapred i izvinjavam zbog dužine posta.

Pozdrav, Zana
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Molila bih doktore da mi odgovore, ako budu imali malo vremena. Bicu vrlo zahvalna jer vise ne znam sta da radim.
I jako mi je drago sto postoji forum kao sto je ovaj, prvenstveno zbog ljudi kao sto ste vi...nema ih puno koji bi svoje slobodno vreme zrtvovali da bi pomogli drugima i to dobrovoljno. Divni ste :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Iz Vaseg pisma mogu da zakljucim slijedece...
Na osnovu anamneze i nalaza koje ste opisali Vi ste pravilno dijagnostikovani sa PCOS.
Jedino sto nedostaje u Vasem hormonalnom profilu ( u bivsoj Yu se jos rade nivoi muskih spolnih hormona a ona ne znaju sta da rade sa rezultatima ?!), jeste TSH i T4 ak je TSH abnormalan.

HSG uredan, laparoskopija:
Na parijentalnom peritoneumu prednjeg trbušnog zida, nekoliko crvenih ognjišta sveže endometrioze, kao i na početnom delu leve tube.
Pa jesu li otklonili endometriozu ili su je ostavili tamo da se razvija ??? Ako je laparoskopija uradjena prije vise od godinu dana, mora se ponoviti ukoliko endometrioza nije otklonjena, jer ona na drugi nacin ucestvuje na infertilitet.

Niste naveli godine Vaseg partnera, njegovo zdravlje i rezultate analize sperme partnera, a pretpostavljam posto to ne pominjete da je nalaz uredan.

Kod pacijenata koji imaju problem sa PCOS, radi se o iregularnim ciklusima, koji su uzrokovani anovulacijom. Ponekad Vasi jajnici ovuliraju, ali Vi to ne mozete znati kad se desi...mozda 1-3 puta godisnje.
Ako se radi o anovulaciji sa svim ostalim normalnim nalazima, kod pacijentkinje koja je mladja od 35 godina, ja bih uvijek uradila najprije proces indukcije ovulacije i inseminacije slijedecih 6 mjeseci, s tim da mozete da probate najjeftiniju varijantu i probate indukovati ovulaciju sa Clomidom. Obicno se Clomid pocinje uzimati 4.dana menstruacije i uzima 1 tableta od 50 mg do 9.dana ciklusa...a onda se radi UZ svakog 2.dana i prati odgovor jajnika na indukciju...mozda Vi sa ovom malom dozom cete imati odlican odgovor a ako niti jedan folikul ne bude regrutovan u periodu od 12-16.dana ciklusa potrebno je uzeti Endometril 10 mg povisiti dozu na 100mg u slijedecem ciklusu...i pratiti ovulaciju na isti nacin....ako se pronadje da je odgovor na klomid odlican i da se regrutuje 1-2 vodeca folikula...onda je potrebno da kupite LH kit, koji detektuje ovulaciju preko urina i onda znate kada cete imati ciljane odnose tih nekoliko dana...
Kod pacijentkinja koje imaju PCOS najbolje odgovore imaju kada se koriste klomid u kombinaciji sa FSH injekcijama, ali je vrlo vazna doza i timing kada se daju...za to se ide u dodatnu skolu.

Dakle cilj je 'probuditi' vase jajnike da pocnu da ovuliraju, i ako se nadje prava terapija ( pravi induktori ) ja bih ostavila da provjeravate kada dolazi ovulacija i imate ciljane seksualne odnose jedno 6 mjeseci sa ovulatornim ciklusaima, a ako se nista ne desi onda bih preporucila indukovanu ovulaciju sa inseminacijom.
Ako se nista ne desi nakon 3 uzastopna ciklusa...a ne dodje do trudnoce...dvije opcije....ponoviti postupak jos 3 mjeseca i ako ne dodje do trudnoce...tek onda IVF.

Skociti sa anovulatornih ciklusa u IVF - smatram neprofesionalnim i nepostenim. Lijecnik koji ne razgovara sa svojim pacijentom ne radi to iz dva razloga: ili je lijen i ne voli svoj posao pa ni pacijente, ili nema sta da kaze...nadam se da je u Vasem slucaju razlog ovo drugo.

Pitacete me...pa kako da ja znam kad da pocnem da uzima klomid kad ne znam kad cu dobiti menstruaciju...dakle...potrebno je da uzimate npr. Endometril 10 mg dnevno 7 dana i nakon sto prestanete nakon 48-72 sata cete dobiti menstruaciju, od koje cete racunati ostale.
Poslije ciljanih odnosa u ciklusima indukovane ovulacije cete cekati do 40. dana poslije 1.dana slijedece menstruacije i onda uraditi pregnancy test, ako je negativan a nemate menstruaciju, onda opet Endometril...

Zakljucno u Vasoj prici ima mnog prostora da se 'igra' sa PCOS-om prije IVF-a samo je potrebno znati pravila igre.
Zelim Vam sve najbolje i ako sam nesto izostavila....javite se ponovo.
Pozdrav,
ObGyn
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Postovana Obgyn,

hvala Vam od srca na brzom i iscrpnom odgovoru, koji je meni i mom suprugu ulio nadu da jos ima neceg sto mozemo uraditi.
Ja necu da pljujem doktore u Srbiji i njihovu strucnost, i znam da rade u teskim uslovima, ali nema opravdanja to da sam ja 20 dana cekala na red za laparaskopiju, i 20 uzaludnih dana provela u bolnici, a da oni mozda nisu obavili posao kako treba i nisu uklonili endometriozu. Posto imam jako ruzno iskustvo sa prethodnom laparaskopijom, molim Boga da ne moram ponovo da prolazim kroz to...

Hvala jos jednom, a ja cu se potruditi da nadjem lekara koji ce imati dovoljno zelje da se posveti mom slucaju i da odradi stvari koje ste predlozili.
gsc442522
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 06, 2006 10:07 pm

buduca mama

Post od gsc442522 »

Sad sam slucajno naisla na ovaj forum i resih da se ukljucim. imam 23 god i trenutno sam u 8 mesecu trudnoce. pre trudnoce, mecu nisam imala godinu ipo dana. Otisla sam slucajno kod gin zbog bakterija u urinu. Umalo se nisam onesvestila kad mi je rekla da sam trudna 8 nedelja. Pre toga sam imala razne terapije za lecenje hormona ali nista nije pomoglo. Takodje imam i zakrzljalu matericu mikrocisticne jajnike. Svi lekari kod kojih sam isla govorili su da nema sanse da zatrudnim dok sve to ne resim, posebno hormone. Medjutim, kako kaze moj dr, cuda su uvek moguca. Zbog svih tih problema, morala sam da odrzavam trudnocu koju su svrstali u visoko rizicne medjutim sve je ok. Zato vam svima savetujem da se opustute i ne mislite o tome. Priroda je jaca od svega. IVANA

[/b]
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Danas sam isla na konsultacije kod drugog dr u narodni front, i on je posle letimice pogledanih rezultata, i par mojih recenica kojim sam pokušala da objasnim svoj problem, rekao da se on slaže da je za mene najbolje rešenje VTO.
Možda se nađe i neki lekar koji će mi stimulisati ovulaciju, pa da probamo sa ciljanim odnosima, ali mi on to ne preporučuje, jer niko ne može da mi garantuje koliko jajnih ćelija još imam, a stimulacijom bi mi se istrošili jajnici.
Pokušala sam da mu kažem da sam pročitala da jajnici ne mogu da se istoše i još neke stvari, ali on je ustao i krenuo ka vratima, šaljući me na vrata gde se prijavljuje za VTO. Jedino što sam uspela u hodu da ga pitam je da li zamrzavaju emrione, na šta je odovor ne, jer nemaju zamrzivač, a i inače ti embioni budu lošijeg kvaliteta.
Tako da se ništa nije promenilo, ja više ne znam gde da idem i da li da ipak pokušam VTO :-?
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Joj bre kakvi su to lekari
"i on je posle letimice pogledanih rezultata, i par mojih recenica kojim sam pokušala da objasnim svoj problem, rekao da se on slaže da je za mene najbolje rešenje VTO.
Možda se nađe i neki lekar koji će mi stimulisati ovulaciju, pa da probamo sa ciljanim odnosima, ali mi on to ne preporučuje, jer niko ne može da mi garantuje koliko jajnih ćelija još imam, a stimulacijom bi mi se istrošili jajnici."

Ja sam imala problem sa izostancima menstruacija, anovulatorne cikluse, pila sam skoro 2 godine klomifen sa pauzicama po preporuci dr, imala ciljane odnose, i evo jeste da je potrajalo ali sam nagradjena nuspojavom klomifena zvanom viseplodna trudnoca.

Moj ti je savet ako zelis otidji do Instituta za majku i dete, zakazi kod nekog od ginekologa (onako ljudski ti toplo preporucujem dr Radoslava Pantovica) i porazgovaraj sa njim, sta ti je ciniti
double trouble is my life
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Hvala ti puno na odgovoru Veki. :D ja svakako želim da čujem još neko mišljenje, prosto ne želim da prihvatim da je VTO jedino rešenje.
Tim pre što ne znam da li su mi otklonili endometriozi ili ne, a koliko sam shvatila nema baš svrhe raditi VTO sa endometriozom :-?
tako da ću verovatno poslušati tvoj savet i otiči kod dr kog si peporučila, a o možda i još kod nekog, pa ću onda videti šta činiti dalje...
Zorana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 10, 2006 5:21 pm

Post od Zorana »

[quote="jacquellineno1"]Hvala ti puno na odgovoru Veki. :D ja svakako želim da čujem još neko mišljenje, prosto ne želim da prihvatim da je VTO jedino rešenje.
Tim pre što ne znam da li su mi otklonili endometriozi ili ne, a koliko sam shvatila nema baš svrhe raditi VTO sa endometriozom :-?
tako da ću verovatno poslušati tvoj savet i otiči kod dr kog si peporučila, a o možda i još kod nekog, pa ću onda videti šta činiti dalje...[/quote]
EVO MORAM DA SE UMESAM IAKO ME SE TEMA NE TICE DIREKTNO.VASA RECENICA DA NE ZNATE DA LI SU VAM OTKLONILI ILI NE TO CUDO OD ENDOMETRIOZE, STO JOS NISAM USPELA DA SHVATIM STA JE, ME JE NAVELA DA SE JAVIM.PA LJUDI MOJI VAMA NISU REKLI DA LI SU VAM TAKO NESTO ZAVRSILI ILI NE, MENI JE TO TOLIKO NESHVATILJIVO DA BIH IZUDARALA TE DOKTOR.PA NE RADI SE TU O PLOMBIRANJU ZUBA, ONI SU VALJDA DUZNI DA VAM OBJASNE SVE O INTERVENCIJI.STVARNO SAM MORALA DA ODREAGUJEM, MADA NIJE DIREKTNO VEZANO SA TEMOM.NEVEROVATNO.MOZDA JE I U NAMA PACIJENTIM PROBLEM JER SVI SAVIJAMO GLAVU UMESTO DA IM SEDNEMO NA KICMU DOK NE IZVRSE SVOJU DUZNOST, BAS ME BRIGA ZA USLOVE VISE, I MI DOLAZIMO TU ZARAD POMOCI I TREBA DA ZAHTEVAMO SVE, A NE DA SE KONSLUTUJEMO SAMI PREKO INTERNETA SA DR IZ KANADE,KOJOJ JOS JEDNOM VELIKO HVALA.
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Zorana, potpuno si u pravu. Ja kao laik ne bih ni primetila da nigde nisu napisali da je uočena endometrioza i otklonjena da nije bilo drage Obgyn.
Ali zaista je tako, na otpusnoj listi lepo piše da su uočeni tragovi sveže endometrioze, ali nigde da je ista i otklonjena.
Ja više nema reči kojima mogu da opišem svoje razočaranje u doktore i njihovo ponašanje prema pacijetima.
Ja i još neki koji imaju uslove za to mogu da se informišu na internetu, a šta je sa onima koji ne mogu i ne znaju... :(
Zorana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 10, 2006 5:21 pm

Post od Zorana »

Ja ti stvarno od srca zelim sve najbolje i da sto pre budes mama.Probaj na Institut, od mnogo ljudi sam cula da su dr korektni.
mixi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 18, 2005 8:04 pm

Post od mixi »

Draga "koleginice",
u tvojoj prici sam prepoznala ponesto od moje, s tim da ti mozda moje iskustvo moze pomoci u odlucivanju da li prvo stimulirani ciklusi, inseminacija pa onda VTO (iliti IVF)... evo kakva je situacija bila kod mene:
-PCOS (kazao moj doc da je "umereno izrazen", prvi put dijagnostikovani kad sam imala 17 godina i od tada svaki put na UZ pregledu)
- Neuredni ciklusi otkada znam za njih (40 - 60 dana, nikad ne znam kada cu da dobijem, doduse imam dugo pred m. one PMS simptome - nadutost itd)
- jajovodi prohodni, uterus b.o, endometrijum uvek bio dobar
- Klomifen test je bio OK (dakle, bude ovulacije) ali joj treba dugo (18. - 19. dan u stimulisanom ciklusu)
- 3 inseminacije, neuspesno -tada sam imala 31 godinu; 2 IVF u Mariboru (2004. i 2005.) - neuspesno (oba puta bilo folikula, JS, ali nije uspela implantacija. Kazali su mi da mi se embrioni nesto sporije dele nego sto je uobicajeno) + jednom "smrzlici" - istina je da je sa zamrznutima % mnogo manji. Naravno, neuspesno.
- ja i MM smo za sada odustali od novih IVF, ali me i dalje muci to sto mi je ciklus neuredan. Posle tolikih neuspeha, ne znam ni da li vise ima smisla pokusavati. Na svoju ruku (za Maribor su mi trazili samo zenske polne hormone, a ne i stitnjacu i muske) sam pre 2 nedelje uradila nalaz hormona (2.dan ciklusa) i evo sta je nadjeno:
T3: 1,731 (ref. vr. 1.3 - 3.0)
T4: 134,0 (60 - 160)
TSH-ultra: 2,111 (0,63 - 4.19)
CORTISOL: 365 (201 - 681)
FSH: 6.055 (2.4 - 9.3)
ESTRADIOL: 0,145 (0,08 - 0,79) nmol/l ili 39,75 (21.79 - 215,19) pg/ml
LH: 4,889 (1.6 - 9.3)
PROGESTERON: 1.451 (1.3 - 3.4)
PROLACTIN: 6,955 (2.2 -18.1)
TESTOSTERON: 0,9 (treba da je manji od 0,6) - dakle povisen
DHEA-S: 2,34 (0,8 - 3.9)
Sada imam 36 godina, nalazim se trenutno "izmedju poslova" tj. nemam stalno zaposlenje ali radim honorarno. Trenutno imam drugih briga u zivotu, ali jos uvek nisam potpuno odustala od pokusaja da dobijem bebicu. Jednog dana...
Molila bih ObGyn (sjajno je sto postojite, hvala!!) - napisite par reci o tome da li i kako dalje... ima li neka terapija za povisen testosteron i da li je to sto njega nisam regulisala mozda razlog neuspesnih inseminacija i IVF?
Potpuno razumem frustraciju nasim doktorima. Neverovatno je koliko se malo udubljuju i kako lako otpisuju "slucaj" i salju na IVF. To je veoma skupo (u Mariboru kosta oko 3000 eura, zajedno sa lekovima, smestajem itd.), fizicki i psihicki je dosta zahtevno (ako se odlucis na to, mogu ti pomoci sa par saveta kako psihicki da se pripremis) a neizvesna je mogucnost uspeha. Stoga, predlazem da dobro pretrazis sve moguce lekare, sajtove itd. i da najpre izregulises sve sto se tice hormona, pa tek onda na inseminaciju ili IVF. I naravno, endometrioza se mora izleciti! Dobro je sto si jos uvek u "mladim godinama", mada sam i ja u tim godinama pocinjala... zato se nadam da ces ti imati vise srece.
srdacno, zelim ti sve najbolje
:D
bidzi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 28, 2006 1:45 am

neredovna menstruacija i sterilitet

Post od bidzi »

Nek mi neko ne zamjeri ali sam se tek sada ukljucila na ovaj forum.Imam PCOS -neredovni cuklusi i povecani LH .Moj ginekolog mi je dao sledecu terapiju:Stediril 1 mjesec
Klomid od 2-6 dana
Mnogo sam skepticna jer kako koji sajt otvorim samo citam komentare o nezeljenim dejstvima oba navedena lijeka tako da mi nije sve jedno.Znam da je do jedini nacin da ostanem u drugom stanju .Molim za komentar i ako je neko koristio ovu terapiju neka mi napise svoja iskustva
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Poštovana Obgyn, iskreno se nadam da ćete ovo pročitati...
Danas sam bila na Intitutu za majku i dete na konsultacije sa još jednim lekarom. Po preporuci sa ovog foruma htela sam otići kod dr Pantovića, ali sam završila kod nekog sasvim drugog lekara, bez obzira što sam sestri na šalteru napomenula kod koga sam došla.
Doktor kod kog sam bila je pregledao rezultate, i isto kao i Vi se začudio zbog činjenice da je ustanovljena endometrioza, a da nigde ne piše da je otklonjena. Njegov savet je terapija Zoladexom u dogovoru sa dr iz doma zdravlja, a nakon toga stimulacija ovulacije...Smatra da na osnovu mojih nalaza ne postoji indikacija za VTO, i da je to nepotrebno maltretiranje, kako finansijski tako i fizički.
Ja sam takođe juče pričala sa dr u domu zdravlja u vezi endometrioze i nju čudi kako mogu da je imam kad nemam menstruaciju, a ona se vezuje za nju...Meni sad još više ništa nije jasno...Ako je endometrioza viđena na laparaskopiji, to znači da postoji i da treba da se otkloni. Meni nije jasno kako su dva lekara mogla da mi savetuju VTO bez da su uopšte i pomenuli otklanjanje endometrioze...Kod moje dr idem sledeće srede, pa ćemo pričati o mogućnostima koje imam...
Šta Vi mislite, da li je Zoladex u ovom trenutku ono što treba da uradim?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Zolades je dobra terapija za kontroliranje simptoma endometrioze ali nakon prestanka davanja zoladexa ( a ne mozete ga davati duze od 6 mjeseci, jer je povezan sa rizikom za osteoporozu ), endometrioza postaje ponovo aktivna.
Mi u stvari jos ne znamo na koji nacin endometrioza utice na infertilitet...mehanicki stvaranjem oziljaka, ili biohemijski, ali uzrokuje ga.

Ja iskreno vjerujem u otklanjanje endometrioze kad je god to izvodljivo, tako da bih ja sto se tice endometrioze uradila laparoskopiju i vidjela da li imate jos uvijek aktivna zarista i otklonila ih ako je moguce.
Vas problem je prvenstveno oligo-ovulaija ili anovulacija i Vama treba indukcija iste, tako da i resekcija endometrioze sa ano-ili oligouvulatornim ciklusima nece dovesti do trudnoce...jer treba uraditi obe stvari. Prije indukcije potrebno je uraditi HSG, ako ne idete na laparoskopiju da se provjeri propusnost jajovoda, a ako se radi laparoskopija moze se uraditi u isto vrijeme test metilenskim plavim.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori