Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Molila bih za misljenje
PostPoslato: Sub Avg 19, 2006 1:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 1:01 pm
Postovi: 7
Lokacija: lazarevac
Imam 31.god i dve,tri godine unazad imam problema sa disanjem.To se desava povremeno.Imam osecaj da mi u grlu stoji knedla da nemogu da gutam,onda povremeno osecam pecenje u grlu iniz grudnu kost.Do sada se to desavalo samo na kratko ali sada to traje vec sedam dana.Lekar opste prakse mi je propisao Eritronimicin 500,Bisolvon,Durofilin.Cigarete sam ostavila cim sam osetila prve tegobe.POred toga imam stomacnih tegoba,zakoje me interesuje da li mogu da uticu na disanje.Naime non stop osecam pritisak ispod grudi i imam utisakda mi nesto tu smeta da nemogu da udahnem.Imam problema sa gasovima,vrlo cesto bih podrignula ali ne mogu,kada to uradim osetim veliko olaksanje.Taj pritisak ispod grudi je posebno jak posle jela,tad bukvalno nemam vazduha.Veliki sam panicar,strasno se bojim bolesti jer sam u porodici imala teskog bolesnika.Uglavnom uz svaku terapiju ide DEMETRIN.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 20, 2006 6:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Ne znam kakvih problema imate sa disanjem, ali simptomi koje ste naveli, po meni, potiču od strane GIT-a gastrointestinalnog trakta - hijatus hernija i reflux ezofagitis.
Često regurgitacija daje simptome na koje se žalite npr. taj pritisak koji osećate posle jela, pečenje niz grudnu kost, pa i ta knedla u grlu (nekada čak i hronični laringitis ima polazište u reflux ezofagititsu)
Ne bi bilo loše da uradite kontrastno snimanje jednjaka i zeluca sa barijumom ili ezofagogastroduodenoskopiju (ovo drugo nije baš prijatno).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: za drM
PostPoslato: Sre Avg 23, 2006 7:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 1:01 pm
Postovi: 7
Lokacija: lazarevac
Hvala na savetu.Bila sam kod doktora Dg.Nodus lobi dex.gl.thiroideae.,Gastroduodenitis chr..Cekam rezultat KKS,gvozdje,Helicobacter pylori,T3,T4 i TSH.Pulmo nalaz uredan,EKG u redu.Ako biste bili ljubazni da mi objasnite potpunije ovu dijagnozu ida mi objasnite da li zeludac moze da pravi problem sa disanjem.Zasto ponekad ne mogu da udahnem vazduh.Imam osecaj danesto ispod grudnog kosa smeta?To je taj problem sa disanjem koji imam.Mozda ja to neznam lepo da objasnim,posto sam do sada dobijala lekove za gusenje koji meni ne pomazu.Unapred hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 24, 2006 2:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm
Postovi: 338
Gastroduodenitis chr. je hronično zapaljenje želuca i dvanaestopalačnog creva. A Nodus lobi dex.gl.thiroideae je čvor u desnom režnju štitne žlezde.
Gastroduodenitis chr. ne daje, koliko je meni poznato, probleme sa disanjem, već dispeptične tegobe, dakle tegobe tipa bola ili nelagodnosti u gornjem abdomenu, nadutost, mučninu.
Hiatus hernia ili prolaps želuca kroz prosiren otvor na dijafragmi i pored nadutosti, nelagodnosti, daje probleme sa disanjem tipa nemogućnosti dubokog udaha, može čak izazvati probleme slične astmi, takodje i aritmiju srca itd.
Hiatus hernia često vodi u reflux esophagitis (GERB) koji predstavlja vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak, a to pacijenti osećaju kao pečenje iza grudne kosti ili bol. Često noću može doći i do aspiracije tog sadržaja u pluća.
Da li ste ikada radili spirometriju?
Po meni simptomi koje navodite govore u prilog dijagnoze hiatus hernia i reflux esophagitis pogotovo jer kažete da vam sadašnje terapija ne olakšava tegobe.
Pretrage na Helicobacter pylori svakako mogu pomoći postavljanju dijagnoze. Naime, 50% opšte populacije je inficirano sa Helicobacter pylori i ona je prisutna u skoro 100% slučajeva hroničnog gastritisa i 95% slučajeva hroničnog duodenitisa.
T3, T4 i TSH radite da bi se proverila funkcija štitne žlezde.

P.S. Knedla u grlu - globus pharyngeus ili globus histericus može biti i posledica anksioznosti, nervoze i česta je pojava kod mladih žena.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: