nalaz papa testa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Nije u redu sto su ti dali vaginalete bez briseva! Obavezno - vaginalni, cervikalni bris, i brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu!
NOVELA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 9:58 pm

Post od NOVELA »

sunny_n napisao:Nije u redu sto su ti dali vaginalete bez briseva! Obavezno - vaginalni, cervikalni bris, i brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu!
Ispravka,ja sam radila briseve,papa je II grupa a Vaginalni sekret IIIa i mnogo bakterija.U vezi lecenja partnera su mi u apoteci dali baktrim tablete pa sam pitala da li je to adekvatna terapija za njega.Ja koristim poliginax vaginalete.Hvala
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Pa da, uradila si samo VS, zna se da su u pitanju neke bakterije, ali se ne zna koje. Potrebno je da odradis bris sa antibiogramom na osnovu koga bi lekar trebalo da ti prepise adekvatnu terapiju.
NOVELA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 9:58 pm

Post od NOVELA »

sunny_n napisao:Pa da, uradila si samo VS, zna se da su u pitanju neke bakterije, ali se ne zna koje. Potrebno je da odradis bris sa antibiogramom na osnovu koga bi lekar trebalo da ti prepise adekvatnu terapiju.
Hvala puno ali ja sam vec krenula sa vaginaletama.Da li sad da sacekam dok njih ne istrosim pa da onda idem ponovo na pregled i zanima me gde se radi bris sa antibiogramom,kod ginekologa ili u nekoj drugoj ustanovi.Imam 29 god i do sada nikad nisam imala tih problema pa tako da nisam ni upucena u sve to.
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Kod ginekologa; uzme ti briseve i nakon toga se to odnese u laboratoriju. Ako si pocela sa terapijom, zavrsi je, pa posle jedno dve nedelje idi na kontrolu, pozz.
Crvenkapa-In
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 06, 2009 11:36 am

Post od Crvenkapa-In »

sunny_n napisao:Obavezno ces morati ici na kolposkopiju /inace, nemoj da se plasis, to nista ne boli/, pa ce ti doktor reci sta dalje treba ciniti.
A sta se sa kolposkopijom moze videti, mislim kad se uradi....a i kako se to radi, da li je to isto neki bris, ili?
Mozda su malo glupa pitanja, ali nisam upucena. :o
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Kolposkopija je mikroskopski pregled grlica materice, koji se radi zbog utvrdjivanja eventualnih benignih, premalignih i malignih promena. Veoma je znacajan upravo zbog tih premalignih, jer tako vas prakticno spasava poodmakle bolesti, tj omogucava ranu dg i brzo i efikasnu terapiju..
Traba da ga radi svaka seksualno aktivna zena, bar jednom godisnje uz Papa test, iako ste bez ikakvih tegoba, jer je to upravo cilj, da do toga ne dodje...
Nije bolno, vise neprijatno, kratko traje, ali od velike vaznosti, glavu cuva!!!
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Ukratko, da ti neko ne kaze da ti je radio kolposkopiju ne bi ni znala, jer bi mislila da je radio klasican pregled...Sve u svemu nista ne boli, jedino sto u zavisnosti ko pregleda, moze da potraje...od 5 do 10 min...
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Da, kolposkopija predstavlja dopunu papa testu i takav pregled treba obaviti jednom godisnje. Nista ne boli! :)
Minja9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 07, 2012 2:37 pm

Re: nalaz papa testa

Post od Minja9 »

Naime, zbog sumnje da imam hlamidiju, otisla sam da uradim test na hlamidiju, cervikalni i vaginalni bris. Na nalazu za hlamidiju pise: Chlamydia antigen nije dokazan, sto je, pretpostavljam dobro. I vaginalni se cini u redu: Izolovana je normalna aerobna flora. Ono sto me zabrinulo je nalaz cervikalnog brisa: Zasijane podloge ostale sterilne! Posto se ne razumijem u te strucne termine, a tek u ponedeljak idem ginekologu, odlucila sam da potrazim pomoc na netu. Nadam se skorom odgovoru. Lijep pozdrav. :)
Malena Malena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 21, 2013 12:17 pm

Post od Malena Malena »

Da li mi moze neko pomoci u tumacenju rezultata ?

Papa test :
Stepen cistoce : 3
Grupa : III A

U brisu brojni granulociti , brojne superficijelne i intermedijerne plocaste epitelne celije , redje parabazalne epitelije , pojedine degenerisane , lako uvecanih jedara .
Pojedine epitelije izgleda koilocita .

Danas sam uradila HPV test , i cekacu nekih 7 dana rezultate .

Da naglasim , dr mi je rekla da se ne plasim , a prije ovoga sam dva mjeseca non stop bila bolesna , cas grlo(pila sumamed) cas jajnici (primala 7 gentamicina), nalazi krvi i urina su mi bili u redu .

Unaprijed hvala.
ivanikolija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 11, 2013 9:55 am

Post od ivanikolija »

Ukoliko bi neko strucan mogao detaljno da mi protumaci Papa nalaz, bila bih vrlo zahvalna , a pomenuti izgleda ovako:

Jedan bris: Obilna sluz, leukociti, intermedijalne, superficijalne i parabazalne celije, pojedinacno i u grupama. Veci broj endocervikalnih metaplazijskih i zlezdanih celija, u grupama.
Zakljucak: Inflamacija i metaplazija.
PA II grupa.
Sifra po medjunarodnoj klasifikaciji:N86
lavitaebella
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 01, 2013 3:02 pm

Post od lavitaebella »

Drage dame, zelela bih sa vama da podelim svoju situaciju, mozda neko ima neki savet.... U oktobru 2011. godine (10 meseci posle porodjaja) doktorka mi je rekla da imam ranicu koju treba sprziti i uputila me u Betaniju. Tamo mi je radjena kolposkopija i doktorka je rekla da nema potrebe za tim, da je ranica posledica porodjaja i da je u fazi zarastanja te da ce sama i zarasti i da dodjem na kontrolu za 6 meseci, sto sam i uradila, opet mi je radjena kolposopija i doktorka je bila istog misljenja da to ne treba dirati. U oktobru prosle godine mi je papa bio III b grupa, te mi je doktorica u domu zdravlja rekla da je to posledica ranice koja nije sprzena kad je trebala i da treba da uradim biopsiju. Ponovo sam otisla na kolposkopiju kod iste doktorice koja mi je to radila i ranije i ona opet nije nista videla, tj. celije se nisu bojile i nije imala odakle da uzima uzorak za biopsiju, te da ona i dalje nebi to dirala. Nakon toga otisla sam kod drugog lekara da cujem njegovo misljenje koje je bilo da se radi o nekoj infekciji koja se dugo vuce i da je ranica i papa test posledica toga, posle svih briseva ispostavilo se da i ja i suprog imamo uraeplazmu koju smo uspesno izlecili, papa je posle toga bio II b grupa da bi pre par dana ponovo uradila papu i ona je sada III a grupa. doktor mi rekao da ne treba nikakva terapija, da je to sve u redu i da je rec o hronicnoj upali kojoj nemam leka. Posto me taj odgovor nije zadovoljio ponovo se vracam juce kod doktorice koja mi je radila kolposkopiju i opet sve isto, ona ne vidi nista i predlaze mi loop eksciziju kao jedino resenje da me umiri ali mi nije predocila nista od nekih negativnih posledica koje ona moze da ima vec kao najbezbedniju stvar. Ja sa suprugom radim na drugom detetu i sad me je ovo totalno poremetilo i u jako sam velikoj dilemi sta raditi dalje... da li imate savet sta raditi u ovakvoj situaciji? Izvinjavam se na opsirnosti...
Odgovori