hormoni nadbubrezne zlezde

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
lily17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 2:04 pm

hormoni nadbubrezne zlezde

Post od lily17 »

Molim Vas da mi pomognete i date savet za sledeci problem... Naime, moja mama je pre izvesnog vremena radila CT abdomena radi nekog drugog problema i utvrdjeno je da u levoj nadbubreznoj zlezdi postoji ovalna hipodenzna lezija dim. 32x18mm tipa adenoma... Ona je inace i psihicki bolesnik i nikako nema mira, stalno je uznemirena, nocu jako malo spava (ili nikako)... A i godinama se leci od hipertireoze i to je pod kontrolom. Jedna prijateljica mi je dala savet da joj se provere hormoni nadbubrezne zlezde jer smatra da oni u izvesnoj meri mogu imati negativan uticaj na njeno stanje. Dakle, pitanje je koje hormone da proveri? Unapred hvala svima koji me mogu posavetovati...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: hormoni nadbubrezne zlezde

Post od aa_aca »

Да те само посаветујем да, ако можеш, нађеш некога да мами масира рамени појас мишића као и мишиће између лопатица. Можда јој је тај регион укочен па изазива поремећај крвног притиска. Можеш да погледаш на мом сајту њњњ.аца.рс шта сам писао о томе у здравственим саветима под темом Рамена-рачунари.

За спавање и нервозу, погледај шта сам писао у овом темама:

- Read more: http://www.doktor.rs/forum/gastroentero ... z2NytGphD5

- Read more: http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... z2NytXEc4r
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Post od Jelisej »

Problem kod hormona nadbubrezne zlezde jeste sto su vecina testova neprecizni, npr aldosteron koji je izuzetno bitan hormon se leci po simptomima jer su sami testovi beskorisni.
Kortizol- krvni nalazi su manje-vise precizni, takodje mogu se testirati i u mokraci, a mislim da su najprecizniji testovi iz pljuvacke. Ovaj hormon varira tokom dana i trebalo bi ga testirati 4X da bi se ustanovilo variranje i tzv cirkadijalni ritam- gotovo sigurno bih rekao da je kortizol/cirkadijski ritam poremecen kod vase majke.
Progesteron- krvni nalazi su ok. Ovaj test moze biti od koristi.
DHEA(S) odnosno krvni nalazi DHEA sulfat su relativno precizni i to moze biti od neke koristi.
Takodje nadbubrezna zlezda luci i neke androgene hormone ali takodje adrenalin/noradrenalin, ponekad u slucajevima stresa ili u nemogucnosti da proizvodi kortizol nadbubrezna zlezda pocinje da pumpa adrenalin/noradrenlin i to onda ima niz nuspojava i los uticaj na ostale hormone.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

testiranje funkcije nadbubrezne zlezde mora da se radi pod nadzorom i instrukcijama endokrinologa, koplikoanija je prica nego za stitastu zlezdu, i dijabetes.
trazite uput za klinicki centar srbije
Odgovori