syncopa et collapsus R55
syncopa et collapsus R55
Posle ucestalih padanja u nesvest detetu je postavljena dijagnoza syncopa et collapsus r55 pa bih volela da mi kazete nesto vise o toj bolesti,da li se to leci i kako.Na pregledu u ambulanti svi nalazi su bili u redu.Inace,devojcica ima 17 godina.Unapred hvala na odgovoru.
Re: syncopa et collapsus R55
Radi se o takozvanoj krizi svesti usled nedovoljne funkcije mozga.Potrebno je uraditi CT mozga ili MR kao i dopler krvnih sudova vrata.
Hvala na brzom odgovoru.To mi sve zvuci dosta ozbiljno pa mi nije jasno zasto mi niko nije spominjao CT ili MR nego cekamo 6 meseci na test opterecenja?Da li bi trebalo da cekamo toliko dugo ili da radimo to privatno?U drzavnim bolnicama se opet zakazuju i CT i MR i ceka se mesecima pa ovim tempom necemo zavrsiti jos godinu dana.Koliko je to ozbiljno i da li se to leci?Na internetu nemogu naci bas nista o toj bolesti pa bih molila nekog ako zna neki link da mi posalje.
Potrebno je isključiti moguće uzroke koji dovode do kolapsa kod devojčice.Vaš lekar je smatrao da bi oni mogli biti kardiološke prirode,te je predložio stres test.I to je u redu,samo ne treba čekati šest meseci,već isti uraditi privatno,i sa rezultatima se vratiti lekaru radi daljih preporuka u pogledu novih pregleda ili adekvatne terapije.Neophodno je otkriti da li do ishemije mozga dolazi zbog loše funkcije srca(patogene aritmije,urođene srčane mane i sl.),eventualne zakrčenost krvnih sudova u vratu(otuda predlog za uz krvnih sudova vrata) ili je poremećaj cerebralne prirode.Naravno,paničiti nije potrebno,pošto uzrok može biti i recimo nizak krvni pritisak.Pretraživati internet u ovakvim situacijama nije najmudrije,ali ako vas baš zanima nešto da pročitate i informišete se ukucajte u pretraživaž syncope i dobićete tekstove koji bi mogli da vas upute u problematiku.
Pozdrav i svako dobro
Pozdrav i svako dobro
Hvala na odgovorima!