syncopa et collapsus R55

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dijana72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2008 11:03 pm

syncopa et collapsus R55

Post od dijana72 »

Posle ucestalih padanja u nesvest detetu je postavljena dijagnoza syncopa et collapsus r55 pa bih volela da mi kazete nesto vise o toj bolesti,da li se to leci i kako.Na pregledu u ambulanti svi nalazi su bili u redu.Inace,devojcica ima 17 godina.Unapred hvala na odgovoru.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: syncopa et collapsus R55

Post od uliks1978 »

Radi se o takozvanoj krizi svesti usled nedovoljne funkcije mozga.Potrebno je uraditi CT mozga ili MR kao i dopler krvnih sudova vrata.
dijana72
Novi član
Novi član

Post od dijana72 »

Hvala na brzom odgovoru.To mi sve zvuci dosta ozbiljno pa mi nije jasno zasto mi niko nije spominjao CT ili MR nego cekamo 6 meseci na test opterecenja?Da li bi trebalo da cekamo toliko dugo ili da radimo to privatno?U drzavnim bolnicama se opet zakazuju i CT i MR i ceka se mesecima pa ovim tempom necemo zavrsiti jos godinu dana.Koliko je to ozbiljno i da li se to leci?Na internetu nemogu naci bas nista o toj bolesti pa bih molila nekog ako zna neki link da mi posalje.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Potrebno je isključiti moguće uzroke koji dovode do kolapsa kod devojčice.Vaš lekar je smatrao da bi oni mogli biti kardiološke prirode,te je predložio stres test.I to je u redu,samo ne treba čekati šest meseci,već isti uraditi privatno,i sa rezultatima se vratiti lekaru radi daljih preporuka u pogledu novih pregleda ili adekvatne terapije.Neophodno je otkriti da li do ishemije mozga dolazi zbog loše funkcije srca(patogene aritmije,urođene srčane mane i sl.),eventualne zakrčenost krvnih sudova u vratu(otuda predlog za uz krvnih sudova vrata) ili je poremećaj cerebralne prirode.Naravno,paničiti nije potrebno,pošto uzrok može biti i recimo nizak krvni pritisak.Pretraživati internet u ovakvim situacijama nije najmudrije,ali ako vas baš zanima nešto da pročitate i informišete se ukucajte u pretraživaž syncope i dobićete tekstove koji bi mogli da vas upute u problematiku.

Pozdrav i svako dobro
dijana72
Novi član
Novi član

Post od dijana72 »

Hvala na odgovorima!
Odgovori