epilepsija i kontraceptivne pilule
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
epilepsija i kontraceptivne pilule
Pocela sam da pijem MICROGYNON, pri tom sam rekla dr.-u da bolujem od epilepsije. Citajuci uputstvo, pronasla sam cinjenicu da, izmedju ostalog, osobe koje boluju od epilepsije treba da se jave doktoru. Sta moze da se desi? Da se smanji dejstvo leka? Nesto drugo? Pijem Tegretol cr(karbamazepin), pa ako neko nesto zna o ovome, jako bi mi znacilo, a narocito strucan odgovor. Puno hvala 

Karbamazepin pojačava metabolizam hormonskih kontraceptiva i time smanjuje efikasnost zaštite. Promenite način kontracepcije i koristite prezervative. Karbamazepin utiče i na druge lekove na sličan način, kroz indukciju enzima jetre, pa je u Vašem slučaju kod svake medikamentne terapije potrebno ovo uzeti u obzir.
stručni saradnik na www.*
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Oralni kontraceptivi ne pogorsavaju epilepsiju nego je u nekim grupama pacijentkinja u toku slijedecih istrazivanja dovelo do bolje kontrole bolesti.
(Vessey M, Painter R, Yeates D."Oral contraceptives and epilepsy: findings in a large cohort study", Contraception 66: 2002)
(Mattson RR: "Use of oral contraceptives by women with epilepsy"JAMA 256, 1986)
Treba imati na umu da epileptici koji mijenjau metabolizam jetre, mogu da dovedu do snizene efikasnosti oralnih kontraceptiva, sto znaci da i pored uzimanja pilula mozete da u nekom malom % ostanete trudni. Ako zena koja je potpuno zdrava i koja redovno uzima pilule, ima sansu da ostane trudna 1: 100, onda je Vasa sansa nesto veca, ali Vam ne mogu reci tacan procenat, ali znam da je visi nego kod prethodno spomenute grupe.
Mudriji izbor za Vas bi bila Mirena, hormonska spirala koja djeluje lokalno na sluznicu materice i sprecava trudnocu, nego oralni kontraceptivi. Mirena se moze ugraditi i zenama koje nisu i koje jesu radjale. Odsustvo trudnoce i porodjaja nije kontraindikacija za nosenje spirale.
Ukoliko niste stalno seksualno aktivni, nego ponekad, kondom bi bio slijedeca opcija.
Srecno i dobro zdravlje.
(Vessey M, Painter R, Yeates D."Oral contraceptives and epilepsy: findings in a large cohort study", Contraception 66: 2002)
(Mattson RR: "Use of oral contraceptives by women with epilepsy"JAMA 256, 1986)
Treba imati na umu da epileptici koji mijenjau metabolizam jetre, mogu da dovedu do snizene efikasnosti oralnih kontraceptiva, sto znaci da i pored uzimanja pilula mozete da u nekom malom % ostanete trudni. Ako zena koja je potpuno zdrava i koja redovno uzima pilule, ima sansu da ostane trudna 1: 100, onda je Vasa sansa nesto veca, ali Vam ne mogu reci tacan procenat, ali znam da je visi nego kod prethodno spomenute grupe.
Mudriji izbor za Vas bi bila Mirena, hormonska spirala koja djeluje lokalno na sluznicu materice i sprecava trudnocu, nego oralni kontraceptivi. Mirena se moze ugraditi i zenama koje nisu i koje jesu radjale. Odsustvo trudnoce i porodjaja nije kontraindikacija za nosenje spirale.
Ukoliko niste stalno seksualno aktivni, nego ponekad, kondom bi bio slijedeca opcija.
Srecno i dobro zdravlje.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
hello everybody,
da li su se meni malo posvadjali neuroni (vrlo je moguce) ili je u pitanju ono - ko radi taj i gresi?
pozz, jane_doe (u stadijumu -
: )))
da li su se meni malo posvadjali neuroni (vrlo je moguce) ili je u pitanju ono - ko radi taj i gresi?

obgyn... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=19615#19615 napisao:.....Postoje naravno kontraindikacije i za kontraceptivne pilule, kao sto su:
- migrene
- zene pusaci starije od 35 godina
- trombofilije
- prethodne DVT / tromboze u venama /
- PE / pulmonarni embolus /
- visok pritisak i srcan oboljenja kod zena starijih od 35, kao i povisene masnoce u krvi
- pacijenti koje boluju od epilepsije ( BCP uticu na metabolicke funkcije jetre pa time i na metabolizam antiepileptika, tako da mogu da snize koncentraciju lijeka u krvi i da izazovu indirektno epi napad )
- sistemski lupus eritematozus....
- potrebno je da u slucaju operativnog zahvata prekinete uzimanje pilula 4 nedjelje prije.............
... pa je u jednom (ranijem) postu epilepsija navedena kao kontraindikacija, a u drugom kao relativna kontraindikacija,.... a razumela sam da je RELATIVNA. Mozda ne bi bilo lose na originalnom topiku (prvi citirani post) to precizirati, da ne bi bilo dileme/zabune.obgyn... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=32730#32730 napisao:........RELATIVNE KONTRAINDIKACIJE US ONE koje zahtijevaju klinicku procjenu od strane ginekologa i informaciju o rizicima vezanim za uzimanje kontraceptivnih pilula za svaki klinicki problem;
1. migrenozne glavobolje
2. povisen pritisak
3. miomi
4. istorija gestacijskog dijabetesa
5. Diabetes Mellitus
6. zakazana operacija ( hladna )
7. epilepsija
8. obstruktivna zutica u trudnoci
9. srpasta anemija
10. bolest zucne kese
11. prolaps mitralne valvule
12. SLE
13. hyperlipidemia
14. bolesti jetre
.............
pozz, jane_doe (u stadijumu -

Moj ginekolog, koji je izostavio tu cinjenicu, rekao je da nastavim do kraja ovog meseca ali da stupim u kontakt sa svojim neurologom, koji nije iz mog grada, vec moram u BGD zbog konsultacije sa njim. Strasno, shvatas da oni nemaju pojma o zivotu i da ja tu informaciju nisam procitala na uputstvu, sta bi bilo? Tako da ce meni neurolog da kaze da li da pijem pilule ili ne. Taj ginekolog kaze da ja to pijem zbog jajnika i da mi znaci koliko god da dobijem tog hormona. Tako da cu ga piti i moliti Boga da ne dobijem napad u medjuvremenu.
Re: epilepsija i kontraceptivne pilule
Procitala sam odgovor u vezi sa koriscenjem Tegretola CR i kontraceptivnih pilula i imam jedno pitanje. Da li Tegretol smanjuje dejstvo kontraceptivne pilule Yaz ako se koristi 1/2 tablete dnevno (znaci 200mg). U ovom slucaju lek nije namenjen lecenju od epilepsije, vec kao psihicki stabilizator.
Unapred hvala!
Unapred hvala!