Holter

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Bojana.bbb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2012 12:53 am

Holter

Post od Bojana.bbb »

Imam 29 god, nosila sam holter i molila bih ako neko moze da mi protumaci... evo sta pise :
Holter EKG monitoringom u trajanju od 18h registruje se sinusni ritam prosecne frekvence 82/min, max 166/min, min 40/min. Nije bilo ventrikularnih poremecaja ritma. Regitrovano 176 SVES. Sinusna tahikardija u naporu. Bez pauza duzih od2.5 sec i bez signifikantne depresije

Dg Sinus tachycardia. Arrhythmia ES supraventricularis (manji broj).

I sta je to SVES i da li je u redu taj broj SVES-ova?
Hvala unapred.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: Holter

Post od uliks1978 »

Uredan nalaz.
Sves su supraventrikularne ekstrasistole do kojih dolazi kada srčane komore umesto sinusnog čvora(što je normalno) indukuju srčani puls.To je relativno čest poremećaj i za uzrok može imati kako kardiološke probleme,tako i stres,neispavanost,preterivanje sa alkoholom,unos kofeina i sl.Toleriše se između 1000 i 1200 svesa za 24časa,dakle s te strane si mirna.
Samo jedno pitanje.Zbog čega si nosila holter?
Bojana.bbb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2012 12:53 am

Re: Holter

Post od Bojana.bbb »

Ufff.duga prica.. krenulo mi je sa probadanjima sa leve strane u grudima, iznenadnim ili preskakanjem ili lupanjem srca i to u stanju mirovanja, pa neke vrtoglavice, one koje me zanose dok hodam....plus bolovi u levoj nozi , najcesce dok sedim..pocevsi od prepone pa sve do dole.. i tako sam krenula na analize: kardiolog- ekg, uz, holter, kazu ok, ali bez detaljnog objasnjenja, pa sam zato pitala ovde za rezultat.....pa onda kod neurologa : eeg, mr glave, sve ok...orl: centar za ravnotezu -sve ok... ......e onda su se vrtoglavice malo smirile i ta probadanja i pre nekih mesec dana pocele opet samo nesnosljive vrtoglavice, toliko da mi dizu tenziju, nisam mogla da funkcionisem kako treba a jos i imam dvoje male dece...(bol u nozi i dalje ne prestaje ).. opet kod neurologa : emng-dg radikulopatija korena L5 obostrano i trazila je mr kicme i vratnog dela kicme, to su mi danas zakazali tek za septembar...
a inace , posto sam i pod strsom vec dosta dugo, bez posla, pocela sam dosta da panicim kad ne znam sta mi je i nekad imam strah kad ostanem sama...i lepo mene neurolog posalje i kod psihijatra posto ne zna vise sta da radi da sazna razlog vrtoglavica..ispita on mene sve i dobijem rivotril i seroxat...pijem to vec nedelju dana i ja nemam vise vrtoglavice ?! i rekao mi je prihijatar da ti stresovi mogu itekako da budu uzrok vrtoglavicama..sto mi jos uvek nije jasno, al ajde... i eto, izgleda problem resen..samo jos da vidim to sa kicmom
Odgovori