Fortuna, nadam se da nije problem sto bih ja iznela svoje iskustvo:
Na hemioterapiji sam, a predstoji zracenje. Po savetu nutricioniste i najvise lecenih bolesnika u dnevnoj bolnici (najiskreniji su, saosecaju), bitno je unositi meso (curetina i piletina uglavnom), voce i povrce.
Moj primer, svakog dana napravim djus (u sokovniku) od:
jedne cvekle, jedne sargarepe, jedne jabuke, dve mandarine, aloe vera - kandirana (prethodno sperem secer) i jednog limuna.
Oljustim sto je potrebno ljustiti, odvojim semenke iz limuna i napravim djus. Vrlo je prijatnog ukusa, cvekla nema miris zemlje, nije slatko ni prekiselo, naprotiv bas osvezava.
od povrca:
malo kupusa - svezeg, spanac, sargarepa, celer, dzumbir (bas malo jer je ljutkast), cvekla, paradajz - operem, ocistim i stavljam u sokovnik. Nije bas nekog ukusa, ALI U RAZGOVORU SA PACIJENTIMA PRIJATNIJE JE PITI SLAMCICOM, sto je tacno. Svaka casa sadrzi oko 300 ml djusa.
Receno mi je takodje da je potrebno obavezno dnevno (uz vocni djus) koristiti ceo cedjeni limun jer je jos veci dodatak ostalom vocu, a hemioterapija i zracenje skupljaju krvne sudove u cemu C vitamin dobo dodje.
Ranije sam koristila NANI, KOMBUHU (kupuje se u zdravoj hrani), a jos uvek koristim posle "dobrog" mesnog obroka Oriflame vitamine sa mineralima i oligo uljem).
Napominjem da mi je KS, narocito leukociti i trombociti, hemoglobin ispod vrednosti, a u cilju ne odlaganja hem.terapije sve ovo koristim i na kontrolnim pregledima mi je uvek KS u granicama normale ili dobra.
pozdrav
|