Postovana dr.,
Imam 39 godina, VSS. Do sada sam imala dvije trudnoce, od kojih je jedna zavrsila u terminu, porodjajem obavljenim carskim rezom prije 8.5 godina, a druga je, na moju veliku zalost, prije 6 mjeseci zavrsila kao Missed AB. Zelim napomenuti da sam na samom pocetku druge trudnoce, na znajuci da sam trudna, zbog cystitisa uzimala Citeral. Prokrvarila sam u 6 nedelji trudnoce i primala Progesteron, a Missed AB je dijagnosticiran u 8/9 nedelji. Nakon kiretmana, krvarila sam 40 dana, ali mi je ginekologinja kazala da je to normalno i da ne treba paniciti. U prvih 7 dana sam uzimala tbl. Methergin i Bactrim, ali sam i nakon toga, u periodu od nekoliko dana imala veoma jake bolove po dnu stomaka, izrazitije desno, te mi je preporucen Xyclav i Efloran. 40. dan krvarenje je stalo, nakon čega sam uradila TORCH koji je pokazao pozitivan IgG za Citomegalo virus, Rubella virus i Herpes simplex virus. Nalaz krvne slike ukazivao je na anemiju (Fe 2.7). U narednom periodu, u kulturi vaginalnog brisa identificirana je Escherichia coli u vise navrata (ponavljala sam nalaz vise puta nakon dugotrajnog antibiotskog tretmana prema AB, ali je ista i dalje prisutna). Urinokultura je sve vrijeme bila sterilna.
PAPA nalaz radila sam 6 mj. prije druge trudnoce i bio je uredan. Nakon Missed AB, PAPA je uradjen dva puta i oba puta je pokazao Cervicitis chr., CIN II. Nalaz HPV pozitivan, viskorizicnog onkogenog potencijala. Pocela sam uzimati Aloe vera, vit. B-complex, E vit.
Nakon ultrazvucnog pracenja posljednjih ciklusa, a nakon sto se upala navodno smirila, doktorica mi je predlozila da zapocnem indukciju ovulacije sa Clomifenom 2x50 mg, 5.-10. dana ciklusa, sto sam i ucinila. Od 11. dana svaki drugi dan radjena mi je folikulometrija:
11. dan: endometrij 7 mm, lijevi ovarij - folikul14,8 mm i 10.1 mm; 13.dan: endometrij 7 mm, lijevi ovarij – folikul 20.8 mm, desni ovarij - folikul 16 mm; 15. dan: endometrij 9 mm, lijevi ovarij - folikul 20.8 mm i folukul - 14.6 mm, desni ovarij – jedan folikul 16 mm,drugi folikul 14.8, treci folikul 14.4 mm, 17. dan: endometrij 9 mm, lijevi ovarij – folikul 22.9, desni ovarij – folikul 18.9 mm.
Od 13. dana svakodnevno sam radila LH test, a 19. dan ciklusa sam prokrvarila, sto me veoma zabrinulo. Prema LH testu i UZ nalazu, nije nastupila ovulacija, tako da ne mislim da se radi o spontanom abortusu. Zanima me da li se i koliko cesto desavaju krvarenja u toku indukcije ovulacije Clomidom, i da li se kod mene radi o menstruaciji?
Zelim napomenuti da sam do sada bila zdrava, ali se nakon Misseda AB i pratecih desavanja osjecam i fizicki i emocionalno iscrpljena, zbog cega mi je prije tri dana preporucen Zoloft. Menstruacije su mi do sada bile redovne, na 25. dan, traju 5 dana. Obzirom da imam zelju prosiriti porodicu, zanima me Vase misljenje u vezi mog slucaja. Treba li da nastavim indukciju ovulacije u narednim ciklusima ili da se fokusiram na lijecenje cervicitisa i HPV infekcije? Hvala unaprijed.
Krvarenje u toku indukcije ovulacije
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Nadia!
Ako vam je urađena HPV tipizacija, onda kiji tip virusa je u pitanju!?
Prvo morte razrešiti CIN II pa ići na eventualnu stimulaciju!
Dugo krvarenje koje ste imali moglo je biti uzrokovano infekcijom (endometritis), pa bi valjalo prvo da uradite HSG, a ventualnu stimulaciju od drugog a ne 5 dana, kada je već kasno za istu!
Pozdrav!

Prvo morte razrešiti CIN II pa ići na eventualnu stimulaciju!
Dugo krvarenje koje ste imali moglo je biti uzrokovano infekcijom (endometritis), pa bi valjalo prvo da uradite HSG, a ventualnu stimulaciju od drugog a ne 5 dana, kada je već kasno za istu!
Pozdrav!
Veliko hvala za odgovor. Vezano za HPV, na nalazu je samo naznaceno da se radi o visokorizicnom. Na moj upit o tipu virusa receno mi je da se isti biljezi na aparatu u toku procedure, ali da broj/tip ne navode u nalazu, te sam ostala uskracena za ovu info.
Mene je posebno zabrinulo krvarenje koje se javilo u toku indukcije ovulacije, tacnije 19.dan ciklusa, a koje traje vec treci dan (pretpostavljam da je to menstruacija?). Prethodno mi je receno da nakon Clomifena menstruaciju obicno treba izazvati, te da cu u tu svrhu uzimati Dabroston od 21.-26. dana ciklusa, nakon kojeg bi ista trebala uslijediti. No, Dabroston nisam ni pocela uzimati, a prokrvarila sam i to mnogo ranije nego se ocekivalo.
Lijep pozdrav!
Mene je posebno zabrinulo krvarenje koje se javilo u toku indukcije ovulacije, tacnije 19.dan ciklusa, a koje traje vec treci dan (pretpostavljam da je to menstruacija?). Prethodno mi je receno da nakon Clomifena menstruaciju obicno treba izazvati, te da cu u tu svrhu uzimati Dabroston od 21.-26. dana ciklusa, nakon kojeg bi ista trebala uslijediti. No, Dabroston nisam ni pocela uzimati, a prokrvarila sam i to mnogo ranije nego se ocekivalo.
Lijep pozdrav!