Krvarenje u toku indukcije ovulacije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

Krvarenje u toku indukcije ovulacije

Post od nadia »

Postovana dr.,

Imam 39 godina, VSS. Do sada sam imala dvije trudnoce, od kojih je jedna zavrsila u terminu, porodjajem obavljenim carskim rezom prije 8.5 godina, a druga je, na moju veliku zalost, prije 6 mjeseci zavrsila kao Missed AB. Zelim napomenuti da sam na samom pocetku druge trudnoce, na znajuci da sam trudna, zbog cystitisa uzimala Citeral. Prokrvarila sam u 6 nedelji trudnoce i primala Progesteron, a Missed AB je dijagnosticiran u 8/9 nedelji. Nakon kiretmana, krvarila sam 40 dana, ali mi je ginekologinja kazala da je to normalno i da ne treba paniciti. U prvih 7 dana sam uzimala tbl. Methergin i Bactrim, ali sam i nakon toga, u periodu od nekoliko dana imala veoma jake bolove po dnu stomaka, izrazitije desno, te mi je preporucen Xyclav i Efloran. 40. dan krvarenje je stalo, nakon čega sam uradila TORCH koji je pokazao pozitivan IgG za Citomegalo virus, Rubella virus i Herpes simplex virus. Nalaz krvne slike ukazivao je na anemiju (Fe 2.7). U narednom periodu, u kulturi vaginalnog brisa identificirana je Escherichia coli u vise navrata (ponavljala sam nalaz vise puta nakon dugotrajnog antibiotskog tretmana prema AB, ali je ista i dalje prisutna). Urinokultura je sve vrijeme bila sterilna.

PAPA nalaz radila sam 6 mj. prije druge trudnoce i bio je uredan. Nakon Missed AB, PAPA je uradjen dva puta i oba puta je pokazao Cervicitis chr., CIN II. Nalaz HPV pozitivan, viskorizicnog onkogenog potencijala. Pocela sam uzimati Aloe vera, vit. B-complex, E vit.
Nakon ultrazvucnog pracenja posljednjih ciklusa, a nakon sto se upala navodno smirila, doktorica mi je predlozila da zapocnem indukciju ovulacije sa Clomifenom 2x50 mg, 5.-10. dana ciklusa, sto sam i ucinila. Od 11. dana svaki drugi dan radjena mi je folikulometrija:
11. dan: endometrij 7 mm, lijevi ovarij - folikul14,8 mm i 10.1 mm; 13.dan: endometrij 7 mm, lijevi ovarij – folikul 20.8 mm, desni ovarij - folikul 16 mm; 15. dan: endometrij 9 mm, lijevi ovarij - folikul 20.8 mm i folukul - 14.6 mm, desni ovarij – jedan folikul 16 mm,drugi folikul 14.8, treci folikul 14.4 mm, 17. dan: endometrij 9 mm, lijevi ovarij – folikul 22.9, desni ovarij – folikul 18.9 mm.

Od 13. dana svakodnevno sam radila LH test, a 19. dan ciklusa sam prokrvarila, sto me veoma zabrinulo. Prema LH testu i UZ nalazu, nije nastupila ovulacija, tako da ne mislim da se radi o spontanom abortusu. Zanima me da li se i koliko cesto desavaju krvarenja u toku indukcije ovulacije Clomidom, i da li se kod mene radi o menstruaciji?

Zelim napomenuti da sam do sada bila zdrava, ali se nakon Misseda AB i pratecih desavanja osjecam i fizicki i emocionalno iscrpljena, zbog cega mi je prije tri dana preporucen Zoloft. Menstruacije su mi do sada bile redovne, na 25. dan, traju 5 dana. Obzirom da imam zelju prosiriti porodicu, zanima me Vase misljenje u vezi mog slucaja. Treba li da nastavim indukciju ovulacije u narednim ciklusima ili da se fokusiram na lijecenje cervicitisa i HPV infekcije? Hvala unaprijed.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Nadia!
:-? Ako vam je urađena HPV tipizacija, onda kiji tip virusa je u pitanju!?
Prvo morte razrešiti CIN II pa ići na eventualnu stimulaciju!
Dugo krvarenje koje ste imali moglo je biti uzrokovano infekcijom (endometritis), pa bi valjalo prvo da uradite HSG, a ventualnu stimulaciju od drugog a ne 5 dana, kada je već kasno za istu!
Pozdrav!
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Veliko hvala za odgovor. Vezano za HPV, na nalazu je samo naznaceno da se radi o visokorizicnom. Na moj upit o tipu virusa receno mi je da se isti biljezi na aparatu u toku procedure, ali da broj/tip ne navode u nalazu, te sam ostala uskracena za ovu info.

Mene je posebno zabrinulo krvarenje koje se javilo u toku indukcije ovulacije, tacnije 19.dan ciklusa, a koje traje vec treci dan (pretpostavljam da je to menstruacija?). Prethodno mi je receno da nakon Clomifena menstruaciju obicno treba izazvati, te da cu u tu svrhu uzimati Dabroston od 21.-26. dana ciklusa, nakon kojeg bi ista trebala uslijediti. No, Dabroston nisam ni pocela uzimati, a prokrvarila sam i to mnogo ranije nego se ocekivalo.

Lijep pozdrav!
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Takodje, zanima me da li smatrate da bi stimulaciju trebala nastaviti sa istom dozom Clomifena kojom sam i zapocela u prethodnom ciklusu, tj. 2x50 mg, kao i to koliko dana bih trebala uzimati Clomifen?

Jos jedanput, hvala.
Odgovori