Dijabetes, stavovi i psiha

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Pandorina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 19, 2011 11:04 am

Dijabetes, stavovi i psiha

Post od Pandorina »

Pozdrav svima,
moj problem je sledeci i ja vas sve molim za pomoc
Moj decko je od detinjstva dijabeticar, nisam utvrdila koji tip, mislim da je tip 2. Inace zivi u Becu gde je sistem pregleda i kontrole drugaciji nego ovde pa mi je teze da se orijentisem sto se tice ishrane i racunanja sa onog aparatica, ali plivam nekako. Kuvam ono sto mislim da bi trebalo, dosta saveta sam pokupila odavde, trudim se maksimalno u svemu, vodim ga napolje da setamo, secer sam proterala sve do kraja sveta...itd. Problem je pre svega u njegovom stavu "mrzi me da se bockam pet puta dnevno" i "ja mogu sve da jedem". Secer mu je izmedju 20 i 50 (koliko je max za aparat) i on APSOLUTNO ne cini nista da to promeni. Odbija da ode kod doktora jer ce ga zadrzati u bolnici, insulin uzima neke dve Lilly, zelena i crvena (sta god to bilo) po potrebi, jede sve, pije energetska pica i sedi po ceo dan ispred kompjutera :( Ok, ajde ruku na srce par puta mu je bio oko 9, ali sve ostalo preko 15 sto vidim da su katastrofalne cifre i da je, ne za bolnicu nego za intezivnu negu. Ja njega mesec dana nisam mogla da nateram da naruci trakice :roll: , sve ostalo spada u domen SF-a i filozofira do besvesti, sve najbolje zna, za sve ga bas briga
I hiljadu puta sam pokusala da mu objasnim da ne mogu ja umesto njega bilo sta da uradim i svaki razgovor se zavrsio njegovim pustanjem muzike do daske i ignorisanjem jer "on je taj koji zna najbolje sta moze", da ne pricam o pratecim problemima tipa losa koza, impotencija, vene koje prate njegovo stanje. Trudim se da ga ne pritiskam, znam da mu nije lako, a najradije bi ga zadavila ponekad kad otvori kutiju napolitanki i krene da zvace, kao da nema uopste zelju da brine o sebi i svom zdravlju.
I zato vas pitam, koliko nisko smem da udarim jednog dijabeticara, cime da ga ucenim i sta da uradim da mu pomognem i promenim taj njegov bolestan stav :(
Hvala svima unapred :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Dijabetes, stavovi i psiha

Post od Diabeta »

Ako si iz Bgd-a, u "Parobrodu" je nedavno počeo sjajan program "Grupa za podršku osobama obolelim od dijabetesa" i tu možete doći oboje. Grupu čine mladi ljudi koji otvoreno govore o svojim problemima, dolaze sa svojim devojkama/mladićima, ili nekim članom porodice itd. Moderator je mlada psihološkinja koja već ima iskustva sa osobama sa dijabetesom. Za informacije pogledaj http://www.ukparobrod.rs/desavanja/psih ... sa-grupama
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Django
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 23, 2011 7:59 am

Post od Django »

Morao sam da se ukljucim i da ti kazem sledece:
Sa tim vrijednostima secera i takvim nacinom zivota tvoj decko uveliko umanjuje svoje sanse za normalnim zivotom bez komplikacija.
Kako ga motivisati?Pa moja tetka zivi u Minhenu i dijabeticar je.Tamo ljekari sve pacijente koji ne vode racuna o svojoj boesti odvedu na odjeljenje gdje se nalaze najtezi slucajevi komplikacija usled dijabetisa tipa gubitak vida,amputacije donjih ekstremiteta,otkazivanje bubrega.Kada zavrse obilazak samo im kazu da je izbor na njima da li zele da vode normalan zivot bez komplikacija ili zele da zavrse kao osobe koje su prije toga vidjeli.
Nemoj da te ova moja prica obeshrabri jer evo ja sam ti dobar primjer.
Vise od 20 godina sam dijabeticar bez komplikacija.Vodim sasvim normalan zivot imam porodicu,dvije prelijepe cerke tako da se moze zivjeti normalno samo treba malo napora uloziti u pocetku.Poslije to prelazi u rutinu.
kinik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 17, 2010 1:35 pm

Post od kinik »

Meni kad je otkriven dijabetes, doktorica u klinickom centru Vojvodine me je pre otpustanja iz bolnice isto tako provela po sobama i objasnila zasto su neki ljudi oslepeli, na dijalizi ili sa amputacijama i meni je bilo dovoljno da se opredelim kako cu da vodim zivot, a mora biti svestan da ako nece sam sebi da pomogne niko mu ne moze pomoci!
Hermes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 8:24 pm

Post od Hermes »

Interesuje me da li su moguce komplikacije ukoliko se glikemija odrzava u normalnim granicama? Otkrio sam diabetis pre mesec dana, a prvi simptomi su se javili pre dva meseca. Imam 23god. i pripadam tipu I. Doktori su mi rekli da su mi svi drugi organi zdravi. Za 20dana sam uspeo da secer dovedem u red, ali sam apolutno promenio nacin zivota i trenutno se osecam mnogo bolje nego prethodnih godina...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nema potrebe da razmišljaš o komplikacijama ako su ti svi parametri dobri.
fito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2011 1:31 pm

Post od fito »

---------pitanje za strucnjake doktore diabeta

Sta ako je hipoglikemija diabeticka izleciva [ovo je ozbiljno pitanje , nisam sarlatan]

Posljedice hipoglikemije su poznate[delovanje na organizam , celi sistem endokrini ...]

-= Uzrok- hipofiza -hromozom6 -autozom [ Ja za posledice diabetesa smatram i pankteas i neuropatija , nefro i sve druge posledice.......]

Moje pitanje
ako je hipoglikemija izleciva bez obzira na tip dijabetesa 2 ili 1.
Sta smatram ja izleciva - znaci dijabeticar nema vise komna stanja ili predkomna stanja , ili nizak secer da pada u komu.Znaci secer mu je normalan . Nema vise simtome niskog secera[znojenje , muka ,tahikardija slabost..]. Znaci secer je normalan.

Pitanje- da li se rjesava problem hipofize-hromozom6
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako dočekamo nekog dr ovde na forumu, dobićeš odgovor nadam se. Poz.
fito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2011 1:31 pm

Post od fito »

Hvala Vam na brzom odgovoru.
Nastavicu dalje ,s pitanjima .

Moje pitanje

Ako bolestan covjek ili dete [mislim koje ima diabetes], bez obzira na koji tip dijabetesa
2 ili 1.
- ima hipo - hiper glikemiju
-bez obzira koliko godina diabeticar, koja kolicina inzulina , ili ako ne prima inzulin ili ako je samo na tabletama

Pitanje - sta se desava u odnosu hipofize -hromozom6 AKO Mu SE BOLEST MOZE IZLECITI

ja ne govorim i ne spominjem namjerno koji je metod i nacin lecenja.Samo trazim odgovor da vidim sta drugi misle .I ne govorim o posledicama diabetesa .J uzrok boleti diabetesa hipofiza -hromozom6-autozom. Licno mislim da je posledica ovog odnosa i pankreas [langerhansovi otocici] i jetra[lipidi ] i sve druge posledice mislim neuropatija , nefropatija , krvotok, stopalo i tako dalje. vjeriujem da cu sada dobiti odgovor
Odgovori