ca grlica materice,molim za odgovor

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: ca grlica materice,molim za odgovor

Post od Bokily »

Carcinoma planocellulare microinvasivum cervicis uteri, tip krupnih nekeratinizirajucih celija, G2 NG2.
Dimenzije: sirina 2,6 mm, dubina invazije 2 mm.
Lokalizacija: endocerviks.
Nije nadjena limfovaskularna invazija.
Ektocervikalna margina prolazi kroz zdravo tkivo, dok je na endocervikalnoj nadjen HSIL.
Stadijum T1aNxMxLOVO (FIGO IA1)

Na taj deo sam mislila :wink:
hope24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2011 4:41 pm

Post od hope24 »

:(
Zbog HSIL koji je nadjen posle konizacije na margini endocerviksa, morace da mi odstrane grlic... Sto je u sustini jednako rekonizaciji, sto su isprva nameravali, jer je meni dobar deo grlica vec secnut... Ali,da bi se uslo dublje u izmenjeno tkivo, jer je kod mene ca bio na gadnom mestu, veoma duboko, doktori preporucuju uklanjanje citavog grlica. Malo sam utucena i razocarana,jer sam mislila da sam konizacijom resila problem, kao sto su mi negde govorili i da mi sad ostaje samo to da pratim...Jedino se nadam da ce posle toga hp nalaz biti dobar i da nece morati sve da vade...
Eto... nije sjajno, ali bolje sve to, pa da sam posle mirna...
Hvala puno na recima podrske i vremenu!
Lep pozdrav..
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Ma ne sekiraj se. Bolje da sve izvade, barem ces biti mirna. Znas da nece cackati, vec ce ga celog izvaditi, i nece iritirati nista okolo. BOlje tako veruj mi.
Javi kako je proslo!Pozzz
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Znam, ali ja bih zelela jos jednu bebu, pa me strah kako bi to islo... Osim toga, plasi me da ce rezultati hp pokazati da jos postoji taj HSIL (mada ja ne znam gde onda moze da postoji,ako je citav grlic odstranjen,a ca se nije prosirio na matericu :-? )... Mnogo stvari mi je tu nejasno i uopste ne znam zasto imam taj strah od histerektomije... Nekako mi se cini to kao neka presuda :-? ... Ako mi ostanu jajnici, to znaci da ne ulazim u menopauzu?? Sta nosi sa sobom ta delimicna histerektomija?
Pozdrav
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Veruj mi da ne znam, jer je ja nisam radila.
Po svim ispitivanjima , kada je rec o grlicu materice potpuno je isti rezultat nakon operacije ili nakon zracenja i hemo, posto je grlic materice jako osetljiv na zracnu terapiju. Tako da je moj lekar rekao da se recidiv moze javiti i ukoliko se operisem i ukoliko ne...stvar srece prosto.
Sto se menopauze tice, ja za sada nemam nikakve simptome da kucnem...Valjda je i to individualno, kazu da nekog bas drmne, neko je ni ne oseti. Videcemo.
Sto se dece tice, ja uopste nemam dece...ali nisam plakala nad sudbinom. Jednostavno, tako je zapisano " u zvezdama" i treba se radovati sa onim sto imamo. Ja na to tako gledam.:)
Raduj se sto je uhvaceno u staru, znam da bi ti volela jos dece..ali veruj mi , za tebe je bolje da izvade grlic. Ko zna, mozda je moguce nadomestiti ga nekako...pa da ponovo mozes ostati u drugom stanju. To ne znam.
Ali svakako probaj da se ne sekiras. Sta mora biti- bice. Mi nista ne mozemo promeniti.
p.s. Sto se delimicne tice, ti je kao zena neces osetiti...nista se nece promeniti ...ni u tvom seksualnom zivotu, ni ovako...Bice to ok ( to sam pre neki dan gledala na tv-u..kometarisali su...i secam se da rekose da se ama bas nista u zivotu zene, ne menja..u tom nekom kontekstu...cak ni kada je totalna )
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Tajna, hvala ti na brzom odgovoru. Ne razumem, ti si samo isla na terapiju? Nista uklanjanje materice i to? U drugom stanju moze da se ostane posle trahelektomije (uklanjanje grlica ), ali je vrlo komplikovano, u smislu da se tesko iznese trudnoca i cesti su pobacaji.. Ali sa druge strane, ti si u pravu, treba biti zadovoljan onim sto imas, a meni je Bog dao (i beskrajno sam zahvalna za to) najdivniju devojcicu na svetu. Pa ako tako treba, da ona nema batu ili seku, bolje i to nego da nema mamu... A i moj muz je potpuno za to da oni meni lepo sve izvade, da mi ne razmisljamo. A ja ne znam... Plasi me to... Kao da zauvek gubim jedan od najbitnijih delova sebe kao zene, ne u fizickom smislu... Ne znam...
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Znam da se plasis. To je normalno. Ali, veruj mi, ne poznajemo se...ali ako mozes veruj mi...znam najmanje 5 devojaka/zena koje su to operisale...NIKADA ne bi rekla da su ikada imale taj problem, a i same kazu...izgledaju bolje nego ikada, i osecaju se super. Videces da je strah bio neosnovan. Ali razumem te, prirodno je da se plasis.
Ja se nisam operisala, jer sam bila IIb, i lekar je savetovao da je bolje da ne cackamo, jer radio ima jednaki ucinak na grlic kao operacija, a ne rizikujem da mi se raspe po telu...i tako to..( ovo pricam za moj slucaj jer je meni izaslo iz grlica)
Tako da smo to i uradili.
Ti si na samom pocetku, i kod tebe nema bojazni da bi se nesto operacijom prosirilo. Zato je bolje to izvaditi lepo, i nema straha.
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Hvala na podrsci... Idem sutra u bolnicu i nadam se da cu vam uskoro ovde napisati kako je sve proslo super i da su mi rezultati ok...
Veliki pozdrav za Bokily i Tajnu...
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Evo mene konačno pred kompjuterom :lol:
Draga hope24, ja malo kasnim sa odgovorom ali nije bilo do mene...
Što se tiče vrsta histerektomija, postoje ih 3:
subtotalna, gde se odstranjuje materica
totalna gde se odstranjuju i grlić i materica i tzv. radikalna kod koje se sklanja i materica i grlić i takozvani parametrijum (što bi, praktično gledano, bili ligamenti koji drže matericu tu gde i treba da bude). Evo i slike u prilogu: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Schem ... omy-en.svg
Što se tiče jajnika, oni se štede ako žena nije blizu menopauze i naravno ako jajnik nije razlog čitave ginekološke zbrke.
Nemojte očajavati, hvala Bogu pa imate jedno dete, glavu gore i samo sa ovim da se izborite.
Puno vas pozdravljam :wink:
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Samo da se javim... Presrecna :) Danas sam dobila HP rezultate posle amputacije grlica i po njima,ja sam izlecena :)) Na moju srecu, taj karcinom je bio mali, mali, na vreme uhvacen i sada je tom operacijom sve odstranjeno, iseceno je do zdravog tkiva, nema vise ni onog HSIL-a... Hvala svima vama koji ste se javljali,a svima vama koji se borite hocu da pozelim isto tako dobre vesti uskoro!
npul
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 17, 2011 3:14 pm

Post od npul »

Draga moja,
tako mi je drago zbog tebe i cele tvoje porodice. Tako je malo ovako lepih vesti ovde! Dace Bog bice ih vise! :D
Pozz :lol:
bolest dolazi na kilograme, a odlazi na grame...
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Hvala...
Bez obzira na sve, ja se opet vracam na ovaj forum, citam, saosecam i nadam se da ce tako lepih vesti, kao sto je ova moja danas, biti sto vise...
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Divne divne vesti :) . Veliki pozdrav za vas.
hope24
Novi član
Novi član

Post od hope24 »

Hvala draga Bokily!!! Puno,puno su mi znacile Vase reci! Hvala jos jednom na podrsci!!
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Hope to je divno!
Zaboarvi na tu ruznu epizodu, i ostavi je iza sebe.
Imala si srece sto je sve otkriveno na vreme.
Pozzzz :wink:
Odgovori