Dr. Bernstein's Diabetes Solution (iskustvo sa dijetom)

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Re: Dr. Bernstein's Diabetes Solution (iskustvo sa dijetom)

Post od misur »

Eh, vidis, taj dr. Bernstin je malo kontroverzan sto se tice ishrane bas oko toga da li treba jesti masti ili ne. Ti kazes da uzimas mleko sa 0.9% m.m. Znaci, ima manje masti. A cega onda mora da ima vise? Vode i ugljenih hidrata, laktoze i maltoze. Poznato je da kada pojedes 50g krompira i 50g krompira sa necim masnim, ovaj krompir sa masnim ce sporije dici secer u krvi. Pa je, u principu, kaze covek, za nekog sa dijabetesom bolje jesti punomasno (sir, jogurt, buter, ...). Dr Bernstin kaze da nije mast koju jedemo ta koja gradi mast u krvnim sudovima, vec je insulin taj koji pohranjuje visak energije iz ugljenih hidrata u vidu masti u celije i krvne sudove. To je prilicno kontroverzna tema i tu ima naucnika koji podrzavaju i jedno i drugo stanoviste, ali je primetno da se u poslednje vreme stvari globalno krecu u smeru koji zagovara dr Bernstin. (npr. najavljivali su reviziju piramide ishrane i ADA tablica)

Eh, da, Bernstin racuna doze insulina za obrok i prema kolicini proteina koje pojedes. Naravno, posto se oni sporije absorbuju, oni nisu toliko problematicni za doziranje.

Sto se tice 45min, pred obrok, to je ono sto Bernstin kaze.

Primer ishrene u toku jednog dana (pisem iz glave, mozda budem malo precizniji kada dodjem do knjige s receptima)

Dorucak:
1 wasa fiber kreker
1 kuvano jaje
sir (da nije mladi, moze i kackavalj)
sunka
majonez
voda, caj
(kreker - 5g uh, jaje 1-2g., ukupno do 6-7g uh)

Rucak:
Supa od mesa bez rezanaca, bez sargarepe i luka, (naravno, nezaprzena) sa knedlama od soje (ne preterivati sa knedlama)
Meso (govedje, pilece, kuvano, dinstano, przeno, peceno)
Povrce (dinstano, kuvano, ...): npr. brokoli ili karfiol ili pecurke
1-2 wasa krekera
(povrce nosi u.h., to proveris u tabelama koliko, i wasa kreker 5 ili 10g, ukupno da bude do 12g u.h.)

Uzina:
sunka izmedju 2 tost sira stavljena u mikrotalasnu ili rernu (0g uh)
jogurt (jedna casa - 7g u.h.)

ili

low-carb puding od soje, sa ukusom cokolade i vestackim zasladjivacem (ima da se nadje, potrazi na netu, ima gomila recepata za low-carb slatkise)

Vecera:
konzerva tune sa maslinovim uljem i belim lukom
zelena salata
2 wasa krekera

Jako je bitno unositi dosta povrca, posto voce nije deo dijete.
grossman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 10, 2008 8:50 pm

Post od grossman »

Prvi odgovor na topic posle godinu i po dana..

Nisam redovan na forumu i zao mi je sto tek sad vidim ali zato nisam ni odgovarao (ni na pp).

Evo skeniranih knjiga: http://hotfile.com/dl/105275215/a4e67ec ... n.rar.html
"Diabetes Solution" i "Diabetes Diet" sa receptima.

Mislim da je ovo sto je Misur napisao u poslednja dva odgovora dovoljno da neko pocne sa dijetom.

Postoje sajt i forum ali knjiga je ustvari najbolja i ne bih gubio vrijeme na internetu jer je u knjizi sve detaljno objasnjeno.

Oni koji koriste insulin moraju biti vrlo pazljivi i precizni. Moraju redovno mjeriti i prilagodjavati broj jedinica kad krenu sa dijetom.
A za one koji su unosili vece kolicine uh preporucujem da postepeno smanjuju broj uh jer organizmu je potrebno neko vrijeme da se navikne na novi nacin ishrane.

Inace, jos uvjek sam u remisiji (tacno tri godine).

Prijatelj koji je skenirao knjigu je tip2 i koristi insulin 8 godina i posle samo nedelju dana dijete je sa 70 jedinica (10/12/12/36) smanjio na 17 (2/3/4/8),
bez velikih skokova nakon jela, secer izmedju 4-6 i sto je najvaznije mnogo manje hipoglikemija (zbog manje jedinica).
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

grossman napisao:...koristi insulin 8 godina i posle samo nedelju dana dijete je sa 70 jedinica (10/12/12/36) smanjio na 17 (2/3/4/8)
Tacno pokazuje znacaj niskih UH. Smanji UH automatski moras smanjiti i insulin.

Uprosteno:

(6+12+12+12)UH/17 IJ=2.47 gramu ugljenih hidrata za 1 jedinice insulina (...ukupna doza)

ili

42/9=4.67 gr. UH za 1 IJ brzog insulina

Po ovome remisija(?)... ne znam, ali po vec iznetoj formuli za racunanje remisije, ovisno od tezine, verovatno jeste.

Mislim da je mozda malo previse insulina (ali to je samo moje misljenje). Ja npr. uzimam 100-150 UH u poslednje vreme i ovaj odnos je oko 4 (prvi) do 11 i bio cak do 77 (kad sam imao ekstremno poboljsanje), i 10-(+)18 (drugi).
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Nisam u potpunosti za ovu ishranu, jer se izmedju ostalog ne sme koristiti grasak (poznat pod imenom krckac secera) koji je kao i sve duguljaste mahune najbolja hrana za reanimaciju pankreasa, dok neka hrana bez ili sa jako niskim ugljenim hidratima moze stetiti telu, imati suprotan efekat (za nesto drugo) zamaskiran dobrim glikemijama.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

elco napisao:Nisam u potpunosti za ovu ishranu, jer se izmedju ostalog ne sme koristiti grasak (poznat pod imenom krckac secera)
Ili med za koji postoje dobri naucni dokazi da moze smanjiti nivo secera kod tipa 2... da ne navodim koliko je dobar za razlicite bolesti. Naravno, koristi se u dozvoljenim kolicinama.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

grossman
Novi član
Novi član

Post od grossman »

Izvini, bez ljutnje ali mozemo li da skoncetrisemo na naslov teme.
"Krckac secera" i "lijecenje dijabetesa pomocu meda" su neke druge metode, lako mozes postaviti nove teme za to.
elco napisao:dok neka hrana bez ili sa jako niskim ugljenim hidratima moze stetiti telu, imati suprotan efekat (za nesto drugo) zamaskiran dobrim glikemijama
`Neka hrana` i `nesto drugo`? Koja hrana i sto drugo, mozes li da budes malo precizniji?

Ni jedna ishrana, ne znam koliko da je losa ne moze da ti unisti organizam koliko moze visoki secer!

Koliko znam imas problema sa retinopatijom. Da li si je dobio od lose ishrane ili visokog secera?
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Ja nisam protiv ishrane sa niskim ugljenim hidratima, cak naprotiv, ali se ne slazem sa nekim bitnim detaljima.
grossman
Novi član
Novi član

Post od grossman »

U Engleskoj pocinju sa upotrebom "low carb" dijete za tip2:
http://www.diabetes.org.uk/About_us/Our ... -diabetes/
Odgovori