Pomoc! Variranje secera!

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Zuckerschnecke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 24, 2011 12:32 am

Re: Pomoc! Variranje secera!

Post od Zuckerschnecke »

Hvala Diabeta! :)
Dakle ako sam dobro razumela, mogu da doruckujem oko 8-9, da rucam kada je rucak 1-2-3 i posle vecera oko 8 recimo, a uzine nisu obavezne, osim ako osecam glad.. Znaci ne moram da se pridrzavam tih 6 sati kao do sada :) A Levemir ce mi nocu odrzavati secer na nekoj normali, i ne bi trebao da mi bude visok secer na prazan stomak niti bi trebala da imam hipo nocu.
Levemir mi je lekar prepisao samo 1x po 20j, tj.samo uvece. Hocu tokom dana imati dovoljno insulina od toga sto levemir nije podeljen na 2x?
Izvini Diabeta jos jednom, pretpostavljam da ti je vec dosta ovakvih pitanja.. :-? Samo bih zelela bolje da razumem,ono sto lekar nije znao da mi objasni :evil:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve si dobro razumela. :)
Ako ti Levemir ne bude držao dobre šećere, vidi sa lekarom ili da menjaš dozu ili da ga podeliš na dve. Nekim ljudima on traje 16-18, nekima 20 sati. Nema striktnih pravila, ti si jedna i jedina :)
Bitno je samo da umeš da brojiš ugljene hidrate i adekvatno doziraš, jer to sa analozima jako lepo radi. Ako treba pomoć - tu smo. :) Ili pročešljaj stare teme...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Zuckerschnecke napisao:Levemir mi je lekar prepisao samo 1x po 20j, tj.samo uvece. Hocu tokom dana imati dovoljno insulina od toga sto levemir nije podeljen na 2x?
Ja sam mereci secer, UH, insulin... primetio da ima nedostatak kad primim Levemir samo jednom u 24 sata i to narocito posle oko 14 sati delovanja Levemira, pa sam sam odlucio uzimati pola doze svakih 12 sati. Ako bih uzeo istu kolicinu UH za dorucak i rucak (ili veceru) trebalo mi je uvek vise Novorapida za rucak i pogotovo veceru. Moj endokrinolog je bio protiv toga, ali koliko cujem sada prica okolo kako sam apsolvirao problematiku i da mogu da poducavam druge. Za Novorapid trebas biti potpuno svesna da on jako brzo deluje, odmah ces osetiti da vise nema skoka secera kao sto moze biti s Actrapidom, cak mozes komotno pojesti cokoladu, a da ne osetis skok secera. Znam neke koji ne vole Novorapid zbog brzog delovanja. Zato pazi, ako jedes nesto sto ima manji glikemijski indeks trebas dati insulin nekad posle jela ovisno o tome koliko je nizak g.i.
Odgovori