Pomoc! Variranje secera!

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Dragan__85
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 11, 2010 9:46 pm

Pomoc! Variranje secera!

Post od Dragan__85 »

Zena moja ima dijabetes tip 1, i sad joj u trudnoci varira od 3.3 do 18 vrednosti, i to: u 22h bude 3.3, u 01h bude 18, a vec u 05h bude 4.2. hvala.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Pomoc! Variranje secera!

Post od Diabeta »

Pravac endokrinolog.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

To 18 posle 3.3 je reakcija tijela na nizak secer (lucenje glukagona), tako da secer posle niskog naglo skoci. Posto je trudna ne treba da se igrate, vec kao sto Stela rece, pravac doktor i mora da povede ekstra racuna o ishrani i doziranju.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Zuckerschnecke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 24, 2011 12:32 am

Post od Zuckerschnecke »

Pozdrav! :)
Imam mali problem, na koji lekar bas i ne zna da mi da tacan odgovor :( DM tip1 imam, actrapid i insulatard primam.. tokom dana su mi uglavnom OK seceri, s tim da se desavaju neke situacije koje mi nisu jasne. Nakon jela mi skoci secer cak i do 11, nakon 3-4 sata osecam hipoglikemiju i secer mi ne prelazi 3. onda pre vecere opet dam insulin, veceram oko 20h, i ne jedem nista posle i oko 22h dam insulatard 20j, pre spavanja mi je secer oko 4-5, a ujutru na prazan stomak nikad manji od 10 :( bude cak i veci.. Nije mi jasno zbog cega mi je visok jutarnji secer ako normalno veceram kako treba i sta treba. Da li neko moze da mi da neki savet ??
Unapred Hvala!
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Pravac kod svog doce pa priča šta večeram i koliko si aktivnost imala pre večere i sve ostalo. Možda on ima rešenje inače popričati i sa drugim endokrinologom. Proveri i hemoglobin A1c ali obavezno kod doce tj tvog endokrinologa :lol:
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Ako ne znas racunati odnos ugljenih hidrata i insulina pred obroke obavezno nauci. Problem secera u toku noci ne mozes resiti bez toga i bez mjerenja nocnog secera (u 22:00, pa recimo svakih nekoliko sati).
Zuckerschnecke
Novi član
Novi član

Post od Zuckerschnecke »

Znam da racunam odnos, tokom dana mi je secer uglavnom ok, vec kada veceram u 20h, posle toga vec ne jedem nista i dam u 22h insulatard 20j, i sat vremena nakon toga secer mi je se krece od 4-7 kako kad, i lepo ja spavam a ujutru na prazan stomak(oko 8h) mi nikada nije manji od 10. a poslednjih meseci budim se nocu oko 3 sa hipoglikemijom, a lekar mi je rekao da ne smanjujem vecernje doze jer one uticu na jutarnji secer. a hemoglobin A1c mi je bio 8,1.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Mozda mozes da probas da sve obroke pomeris za 2 sata i da probas da das insulatard dva sata kasnije. Evo zasto: ako veceras u 22h, onda te actrapid (koji, pretpostavljam, uzimas) prvilno doziran, 'pokriva' naredna 4 sata, do 2. Insulatard koji das u ponoc krece da deluje oko 1:30 - 2:00, tacno kad actrapid prestane s radom. Ali, sto je najbitnije, najveca koncentracija insulatarda ako ga das u ponoc, se postize onda kad ti je najpotrebniji, kada nastupa 'efekat zore', od 4 do 8. Prakticno, tvoj hipo 'pomeris' za kasnije, kada ti se glikemije prirodno povecavaju.

Mislim da je 20j podosta, nije ni cudo sto te baca u hipo. Mislim da je pomeranje vecernje doze svrsishodnije nego drzanje tako visoke doze. Insulatard ne moze da traje nikako 10 sati preko noci zbog efekta zore, pa zato i imas 10 ujutro, koliko god da si imala u toku noci, pogotovo posto jetra verovatno oslobodi glukagon da te vadi iz hipo.

Drugo resenje, posto ti je HbA1c veci od 8 je da trazis od endokrinologa da ti propise insulinske analoge, koji nisu nezgodni kao insulatard koji u prvoj polovini dejstva deluje jace, a posle slabije, vec imaju ujednacenu absorbciju koja traje i do 20 sati.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Zuckerschnecke napisao:a poslednjih meseci budim se nocu oko 3 sa hipoglikemijom, a lekar mi je rekao da ne smanjujem vecernje doze jer one uticu na jutarnji secer. a hemoglobin A1c mi je bio 8,1.
Znaci hipo je uzrok povecanog secera ujutro. Ja sam imao slican problem koji je resen sa Novorapidom i Levemirom. Levemir iako ima mnogo ujednacenije delovanje tokom oko 20 sati to ipak nije sasvim ravna linija (posebno se pocinje osecati posle 14 sati delovanja), pa sam ukupnu dozu podelio na 2 jednake doze, pa uzimam Levemir svakih 12 sati. Time se postize skoro pa ravno delovanje ili ideal bazalnog insulina. Mozes pomeriti davanje insulina za 2 sata kao sto rece misur, ali bolje je smanjiti dozu. Jos bolje je, kao sto je predlozio misur, preci na analogne insuline. Jedno privremeno resenja bi bilo prepoloviti dozu insulatarda i uzimati svakih 12 sati, ali ne znam da li se to preporucuje sa insulatardom (proveriti sa specijalistom - teoretski bi trebalo funkcionisati).
Zuckerschnecke
Novi član
Novi član

Post od Zuckerschnecke »

Hvala vam puno na savetima, vec cu od sutra pomeriti za 2 sata insulin pa cu da pratim situaciju :)
Lekar mi je na poslednjem pregledu prepisao Novorapid i Levemir, 10j+10j+10j novorapida i Levemir 1x dnevno 20j (ja predpostavljam da se odnosi na uvece,jer mi to lekar nije rekao) , a nije mi ni tacno objasnio kako oni funkcionisu. Nazalost u mesto gde ja zivim, imamo samo 1 endokrinologa koji je vec u penziji ali jos radi :P zalosno.. godisnje 1x,2x idem u Novi Sad ili Beograd na kontrolu, radi boljeg informisanja, ali to nije dovoljno. Svakako cu preci kod drugog endokrinologa, jer ovaj mi bas i nije od pomoci. Od sledece nedelje bih trebala da pocnem sa novom terapijom, pa bih vas zamolila ako imate malo vremena da izdvojite, i da mi pojasnite kako funkcionisu Novorapid i Levemir, da li novorapid da dajem isto na svakih 6 sati kao sto sam i actrapid, ili mogu da ga dam ranije (problem mi je zbog rucka, menza radi do 3, znaci do sada sam morala najkasnije do 9 ujutru da dam insulin da bih bilo tih 6 sati do rucka), i s obzirom da sam mlada zanima me kako ce Levemir da deluje tokom noci kada izadjem u grad.. ? Na ova pitanja mi lekar nije dao odgovor :(
I jos nesto, posto volim da se setam predvece, oko 5-6-7 zavisi, i to podosta dugo, min 2h, da li bi mozda trebala posle insulatarda\levemira da gricnem nesto kako ne bi imala hipo nocu?
I jos nesto :) imam jedan jako veliki problem, nemam apetit ujutru!! i ne znam kako da resim ovo, nikako ne mogu sebe da nateram da pojedem sendvic ili sl. najvise sto mi prija jeste, ness kafa sa mlekom i voce, ali mi ponekad nije dovoljno samo to,pa osecam glad vec 2 sata nakon dorucka, tada obicno grickam stapice, ne mnogo, cisto da ne padnem u hipo. ne znam sta bih mogla da uradim po tom pitanju..
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Možeš i da smanjiš dozu insulatarda. Mislim da ti je velika s obzriom da ne jedeš ništa pred spavanje. Tako će ti biti i sa Levemirom... Mora neka užinica da padne pre spavanja :)
O dejstvima insulina možeš pročitati na http://www.diabeta.net/insulin-2/vrste-insulina

Svakako da smo tu za tebe, svrati kad god nešto treba ;)
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Zuckerschnecke napisao:Lekar mi je na poslednjem pregledu prepisao Novorapid i Levemir, 10j+10j+10j novorapida i Levemir 1x dnevno 20j (ja predpostavljam da se odnosi na uvece,jer mi to lekar nije rekao) , a nije mi ni tacno objasnio kako oni funkcionisu.
Malo cudno. Lekari ne smiju tako prepisivati doze, vec trebaju nauciti pacijenta kako da izracuna koliko ugljenih hidrata da pojede za odredjenu dozu inzulina. 10 i.j. je malo mozda previse, jer se velike doze ne preporucuju radi insulinske rezistencije i sl. Ne bi trebalo tako stalno uzimati.
Zuckerschnecke napisao:I jos nesto, posto volim da se setam predvece, oko 5-6-7 zavisi, i to podosta dugo, min 2h, da li bi mozda trebala posle insulatarda\levemira da gricnem nesto kako ne bi imala hipo nocu?
Ako setas 2 sata to je ako se dobro secam oko 30 gr. ugljenih hidrata. Trebas znati da si ovim odgovorila zasto se javlja hipoglikemija nocu. Fizicka aktivnost izuzetno poboljsava iskoristavanje insulina, insulinska rezistencija se smanjuje. Efekti se osecaju i narednog(/ih) dana. Sve to treba uzeti u obzir, ili smanji vecernji brzi insulin ili unesi dodatne ugljene hidrate.

Trbas znati takodje da mozes da jedes bilo kada kad si gladna i ako ti je secer normalan (ne samo ako je nizi) i to namirnice koje ne sadrze ugljene hidrate ili sadrze vrlo malo kao recimo ne mladi sirevi, bademi, odredjeno povrce...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala ti elco. Mislila sam danas da dopišem sve što si već rekao :)
Zuckerschnecke
Novi član
Novi član

Post od Zuckerschnecke »

Hvala vam jos jednom na ovim savetima! :) Nazalost, moj lekar i nije najbolji.. ono sto mi je rekao o Novorapidu jeste da ga mogu dati i posle jela, Da ga mogu dati na svaka 3 sata ako zelim toliko da jedem, jer mu je dejstvo 3 sata ali nisam ga shvatila bas najbolje sta je pricao.. jer ako mu je dejstvo 3 sata a ja doruckujem u 8 a rucam oko 2, ostajem bez insulina od 11h do 2h ili kako?? A za levemir mi nije nista rekao :(
Diabeta,hvala ti za link, pogledala sam ga, ali i dalje ne razumem kako funkcionisu novorapid i levemir i zbog cega su oni bolji od actrapida i insulatarda :(
Da li da dajem novorapid isto na svakih 6 sati kao sto sam i actrapid, ili mogu da ga dam ranije ili kasnije (problem mi je zbog rucka, menza radi do 3, znaci do sada sam morala najkasnije do 9 ujutru da dam insulin i da doruckujem, da bi bilo tih 6 sati do rucka),znaci da li moram striktno da se pridrzavam novorapid na 6 sati? i s obzirom da sam mlada zanima me kako ce Levemir da deluje tokom noci kada izadjem u grad.. ? Na ova pitanja mi lekar nije dao odgovor :(
Nadam se da vas ne gnjavim previse sa pitanjima :D :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Prednost intenzivirane terapije analozima, dakle Novorapidom i Levemirom je u tome što više ne moraš baš toliko da gledaš u sat, iako bi bilo dobro da se držiš nekog ustaljenog rasporeda što je moguće više.
Levemir je insulin ravnog dejstva, znači nema krivulju u svom dejstvu kada brže radi, tzv. pik. Tebe taj pik Insulatarda baca u hipo. Levemir će ti regulisati šećer između obroka i noću, on je bazalni insulin (baza - razumeš šta to znači :) ) Ali bi bilo dobro da nešto užinaš pošto ga daš, pogotovo ako izlaziš u grad. Dejstvo mu startuje negde posle 2 sata od davanja. Moraš ga davati uvek u isto vreme.
Novorapid daješ pred obrok, a može i odmah posle obroka, kako ti je lekar i rekao. Njegovo dejstvo je oko 3.5 sata. Startuje 5-15 min. nakon davanja, a najveći pik mu je 45 min. od davanja. Novorapid daješ da pokriješ obroke, ali bi trebalo i užine. E, sad, kod njega užine nisu obavezne, jer kraće deluje od Actrapida.
Dakle, da skratim, Levemir ti je taj koji ti održava šećere u normali, a Novorapid ti je za polrivanje obroka i spuštanje eventualno visoke glikemije.

Neka me neko dopuni.. milion puta sam ovo kucala, pa mi je malo već dosadilo :)
Odgovori