Draga bonbi javila sam se na tvoju temu zato sto me iritira to sto je epiduralna postala stvar pomodarstva, a kod nas i prestiza jer ne moze svako da je plati.
bonbi napisao:besmisleno je komentarisati nešto što niste probali ili iskusili...živimo u 21.veku i suludo je preživljavati te bolove i muke...
Istina je da nisam probala epiduralnu ali draga bonbi ni ti nisi probala ono drugo

.
To sto su se zene u boksu kraj tebe drale kao da se rastaju sa zivotom ne znaci da toliko boli i da tako mora! Pre par godina u Subotickom porodilistu porodila se jedna glumica koja ima fantastican glas - Ana Kostovska, sve vreme porodjaja pevala je na sav glas umesto da jauce-znaci moze i tako! Ima li sta lepse od toga - svom andjelku pozeleti dobrodoslicu pesmom, a ne kricima? Da li mame dok se poradjaju misle o tome da ih njihove bebe cuju dok urlaju? Da li misle o tome da i njih boli mozda jos gore nego mamu?

Zamislite samo to drago stvorenje kroz koje muke prolazi tokom radjanja. Stiscu ga misici materice (kontrakcije), otvor kroz koji treba da prodje je jos uvek uzak-ne moze napolje, a usput i mama urla!
Kazu da je bol koji beba oseti prilikom radjanja jedan od najjacih u zivotu, a epiduralna - istrazivanja su pokazala, produzava zadnju fazu porodjaja-kada je bebi ustvari naj teze. Pa zar to nije dovoljan razlog da se ne upotrebi?
O svemu ovom nisam ranije razmisljala. Kada sam ostala trudna prvo sto mi je palo na pamet, kao i vecini buducih mama, da porodjaj jako boli i da ja to ne mogu izdrzati! Na prvoj poseti ginekologu odmah sam pocela da se raspitujem kakvi su uslovi za carski rez, a ako ne onda epiduralna.
Moj ginekolog me upitao: Zasto razmisljam kao razmazene italijanka (zivimo u Italiji)? Zasto sam egoista i mislim samo na sebe? Samo mene ce da boli, a beba, mislim li na nju? Znam li da postoji toliko stvari koje mogu da iskomplikuju porodjaj i da im ne treba dodavati jos jednu-epiduralnu?
Nakon ove posete pocela sam da citam i da se informisem o svemu, tako da sam od velikog pobornika carskog reza i epiduralne presla u drugi tabor. U ovoj odluci me podrzala i babica na kursu pre-parto, koja je uspela sve nas u grupi da ubedi da ne treba da razmisljamo o epiduralnoj.
Tako da, draga bonbi ti si svoje obavila, a ja zelim da ostalim mamama koje se blize tom divnom cinu-radjanja preporucim da umesto da plate epiduralnu uplate kurs na kojem ce ovladati tehnikom disanja i sto je naj bitnije razbiti famu oko strasnih porodjajnih bolova.
Pozdrav, i miran san velikom decku!