Boooool..

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
suto-more
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 6:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Boooool..

Post od suto-more »

Imam 26 godina, studentkinja sam, nisam imala trudnoce, ni abortuse.
Vodim racuna o higijeni, ne pijem, ne pusim, zdrav sportski zivot itd...
Moje pitanje je sledece: zasto prilikom odnosa, pogotovo prilikom dublje penetracije, osecam jak bol?! To traje unazad vec godinu dana. U medjuvremenu se lecim od upala mokracnih kanala izazvanih eserihijom, enterokokusom i tako u krug :cry: ... Imam stalnog partnera, uvek koristimo kondom, idem na redovne ginekoloske preglede i prilikom poslednjeg pregleda ginekolog mi je rekao da su veze koje drze matericu popustile??! Prepisao mi je diklofenak cepice koje treba da stavljam pre odnosa, medjutim ne pomazu... Jos jedan problem, ginekolog je u Baru, ja sam u NS-u.
Hvala Vam unapred ma odgovoru i molim nekog ko je imao slicna iskustva da ih napise.
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2005 1:40 am
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Mene interesuje ista stvar. Isto se patim sa upalom besike, i osecam bol prilikom odnosa, a nije upala jajnika. I to bas jak bol...
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Za Aleksandru ( ja ne pamtim istorije, morate da je napisete ponovo )...niste napisali da li koristite ikakvu kontracepciju i kakvu ?

Za Suto-more...ginekoloski pregled moze a i nemora da da 'hint' o cemu se radi kod Vas...Vas bol nije uzrokovan upalom mokracne besike, iako kod ponavljanih upala je potrebno iskljuciti infekciju kod Vaseg partnera ( mikrobioloska kultura sperme ), jer je Vas bol prisutan na duboku penetraciju ( Douglas-v spag, ili posterior cul de sac ), i uzrokovan je najcesce ili hronicnim upalnim procesima u pelvisu, ili endometriozom.

Ono sto vrijedi pokusati prije bilo kakve invazivne dijagnostike, jeste 6 mjeseci kurs kontraceptivnih pilula, da vidite da li ce Vam to donijeti ikakvo olaksanje...a ako do toga ne dodje, onda je potrebno uraditi dijagnosticku +/- operativnu laparoskopiju !
Imala sam takvu pacijentkinju ovog ljeta koja je dosla iz Koreje ( tamo predaje engleski ) da posjeti roditelje na mjesec dana...tamo su je vozali 2 godine radeci samo papa nalaze, koji su bili normalni, ali je imala 'ranicu', i govorili su da od toga ima taj bol prilikom odnosa ili dyspareuniju...ginekoloski pregled je bio pozitivan sa endomteriozu, a kada sam uradila laparoskopiju to je bilo evidentno u stadiju III. Odstranila sam sve vidljive lezije i djevojka je otputovala nazad u Koreju, oporavljena, sa savjetom da ostaje trudna ASAP ! ( ima dugu vezu )...

Uh ala sam se raspricala a moji papiri cekaju...eto to je preporuka, ginekoloski pregled, ako nema nista, 6 mjeseci pilule, ako se osjecate bolje...nastavite iste, ako nema poboljsanja laparoskopija.
Pozdrav,
ObGyn
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Imam 22 godine, nisam do sada radjala, ni ostajala u drugom stanju.
Nisam imala ozbiljnijih ginekoloskih problema, ali sam sklona upali jajnika. Bol sam pocela da osecam ubrzo nakon sto sam dobila e.coli (novembar 2005.). Pre toga sam bila na pregledu i sve je bilo u redu. Medjutim, i kada sam "izlecila" e.coli bol nije prestao. Problem je sto nemam stalne seksualne odnose, jer mi decko ne zivi trenutno u Srbiji, pa ne mogu bas konstantno da pratim taj bol, jer se javlja samo prilikom odnosa, inace nemam nikakve tegobe. Ali, i letos sam imala iste probleme. Bol je toliko jak, da mi odnos postaje zaista neprijatan. Pre jedno mesec dana sam ponovo imala upalu besike, ovog puta izazvanu streptokokom, i trenutno je sanirana. Mada, cesto osetim neke simptome upale, pa pijem vecu kolicinu caja...
Poslednji put na ginekoloskom pregledu, napomenula sam doktorki ovo, i ona je zakljucila da nije upala jajnika, a matericu nije mogla da opipa jer je zavaljena, pa je ostalo da odem na ultra-zvuk.
Od kontracepcije koristim kondom (ali sam imala i neke nepromisljene kontakte ranije), i kontraceptivne pilule Yasmin (koristim ih od decembra, ali sa jednom pauzom od 2 meseca).
Da li mozda imate predstavu od cega bi mogao da potice taj bol?

Hvala Vam puno ObGyn :)
suto-more
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 30, 2006 6:56 pm

Boool...

Post od suto-more »

Postovana Doktorice, najlepse hvala Vam na odgovoru!
Imam jos par dilemama...
Kada ste pomenuli endometriozu, setila sam se, da mi je ginekolog, prilikom jednog pregleda (pre dve godine) konstatovao ranicu na grlicu materice i pitao me, da li sam imala abortus (nisam nikada)?! Kada sam pocela da osecam bol, prva dijagnoza je bila vec pomenuta endometrioza (mada nije upotrebio taj naziv,vec prirasline na zidu materice) i
predlozio je "spaljivanje"?! Ne znam zasto ali to nije uradjeno. U medjuvremenu, kako u to vreme nisam imala seksualne odnose, duzi period, cela epizoda je zaboravljena. Recite mi, sta bih sada mogla da radim, a vezano za pomenutu intervenciju?
Druga stvar, odnosi se na kontraceptivne pilule. Nemam pozitivno misljenje o njima, kroz iskustva svojih prijateljica (nagle promene tezine, emotivna nestabilnost, celulit, maljavost,problemi u peridu kada se koriste...). Postoji li neko drugo resenje kojom se moze postici poboljsanje? :roll:
Jos nesto, da li je to uzrok cestih upala mokracnih kanala i jajnika?
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Evo kako stvari stoje kod mene.
Danas sam imala ultrazvuk, i sve je u redu. Medjutim, dok sam cekala na ultrazvuk (sa punom besikom), doktorka je kasnila, i sve se oduzilo, pa se besika poprilicno napunila. Ona jeste bila puna, ali mene nije mucio osecaj da ce mokraca da krene i da necu moci da je zadrzim vec BOL u besici. Jedva sam izdrzala da stignem na red i da me doktorka pregleda. Dobila sam uput za urinokulturu, ali mislim da trenutno nemam nikakve bakterije. Doktorka kaze da joj izgleda kao da sa besikom nema nekih problema. Dala mi je takodje da uradim cervikalni bris (ja sam je pitala da li mozda treba da radim testove na hlamidiju, miko i ureaplazmu, a ona mi je rekla da uradim cervikalni bris, pa ako to bude ok, onda ce mi dati da uradim i ove ostale testove).

Dr ObGyn, zanima me da li mozda znate u kom smeru bih trebala da ispitujem sve ovo, i od cega bi mogao da potice taj bol. Kada malo bolje razmislim prilikom odnosa pored bola, osecam i pritisak na besiku. Da li postoje neki testovi da se utvrdi da li je sa njom sve u redu?

Nadam se da cete naci vremena da mi odgovorite, jer bi mi puno znacio Vas odgovor. Vidim da ste zauzeti u poslednje vreme, i da Vas nema puno na forumu. Ja sam zahvalna za svu pomoc i savete koje ste mi do sada dali, a znam da se tako osecaju i ostale zene koje posecuju forum.

Hvala Vam u svakom slucaju
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Samo da napisem da su mi rezultati urinokulture, vaginalnog i cervikalnog brisa u redu. Moram sada da zakazem ponovo pregled kod doktorke, da vidim sta cu dalje.

dr ObGyn, da li imate neki savet za mene?

Puno pozdrava
Aleksandra
Urin - bakterioloski
--> Zasejane podloge su ostale sterilne.
Cervikalni bris - bakterioloski
--> Zasejane podloge su ostale sterilne.
Vaginalni bris -bakterioloski
--> Normalna genitalna bakterijska flora.
Cervikalni bris -mikoloska kultura
--> Mikoloska kultura je negativna.
Vaginalni bris -mikoloska kultura
--> Mikoloska kultura je negativna.
[/list][/b]
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Jutros sam isla u GAK Narodni Fornt, da pokupim rezultate Papa testa, koji su mi radili kada sam isla na kolposkopiju, i rezultati su sledeci.

PA II
Colpitis. Th. Kanesten 3 vag.

Koliko sam uspela da procitam ovde na forumu Colpitis je upala vagine, cesto izazvana kandidom. Malo sam zbunjena svime ovime, jer kao sto se gore vidi, radila sam vaginalni i cervikalni bris, i negativan je na gljivice. Da li je moguce imati colpitis, ali ne i kandidu? samo jos da napomenem da sam ove nalaze (PA) radila 12.10., a vaginalni i cervikalni bris 24.10., i pri tome nisam koristila nikakve lekove (pijem samo propolis, koji ima antimikoticko svojstvo, pa ne znam da li je to mozda mogloda utice na nestanak kandide).
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Samo da "podignem" temu.
Znam da mnoge zene imaju ozbiljnije probleme, ali ja se ipak nadam nekom odgovoru...

Zahvalna
Aleksandra
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ako su Vam cervikalni i vaginalni brisevi u redu, ne savjetujem nikakvu terapiju !

Drugo ako je Vas bol vezan samo sa seksualni odnos ! onda bih uradila laparoskopiju, da vidim kako izgleda mala karlica i da li imate kakve priraslice ili endometriozu ?

Trece, ako ne dobijem nikakve rezultate, mislim da bi trebalo da odete kod urologa da uradi cistoskopiju, zato sto intersticijalni cistitis, koji ima negativnu urinokulturu jeste veoma cest uzrok hronicnog pelvicnog bola !
Pozdrav,
ObGyn
*Aleksandra*
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od *Aleksandra* »

Dr ObGyn, hvala Vam puno na odgovoru! :)

Slika
Sekica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 3:53 pm

isto bol prilikom odnosa!

Post od Sekica »

U mom slucaju nije mnogo jak, ali iziskuje posebnu paznju, narocito na pocetku odnosa. posle malo popusti, ali opet mora stalno da se pazi. ja sam radila i sve moguce briseve, radila sam skoro i HSG (bolovi su postojali i pre HSG-a), gde je rezultat bio super. dakle, jajovodi su prohodni. ali moj lekar mi svaki put, kada se pozalim na taj bol tokom odnosa, kaze da imam neke priraslice sigurno, i da one zatezu tokom odnosa. ja ne znam od cega bih mogla da imam priraslice, i kakve su to priraslice, ako je HSG prosao super.

moze li neko od lekara da pojasni?

inace, urinokultura mi je dobra i nemam nikakvih problema sa besikom (nemam nikakvo peckanje tokom mokrenja, boja urina je uvek u redu...). kao devojcica sam imala E.coli dosta dugo u mokraci, i jednom su mi je, pre dve godine, pronasli u vaginalnom brisu, ali se posle toga nikad vise nije pojavila ni u mokraci ni na vag/cervikalnim brisevima.

inace, imam 26 godina, udata sam. seksualno sam aktivna od 17. godine zivota. nisam nikad imala ni abortus ni trudnocu. pila sam Logest 9 meseci, do pre 3 meseca. bol je postojao i tokom uzimanja Logesta, i nastavio se na potpuno isti nacin, i posle prekida uzimanja. kod mene bol nije toliko jak da mi cini odnose neprijatnim, sta vise, obicno kad se opustim imam i po nekoliko orgazama jedan za drugim, cak i kad osecam malo boluckanje. mene samo zanima da li je to opasno i sta mogu da uradim da se to dodatno ublazi. ako nije opasno i ako je jedino resenje da odnosi budu nezni i pazljivi, onda je i to sasvim ok. :)

hvala unapred!
ogycko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 24, 2008 8:31 am

Post od ogycko »

I ja vec godinu dana imam slican problem. Zanima me da li endometrioza moze da se otkrije ultrazvukom i kojim testovima se te bakterije otkrivaju? Ja sam radila u Narodnom frontu kompletan pregled, rekli su mi da je sve u redu, radili su briseve i kazu da nema bakterija.
Imala sam miom koji sam operisala prosle godine, on mi je pritiskao debelo crevo, pa se plasim da taj bol ne potice od toga. A i bol mi se pojavio 6 meseci posle operacije.
Sta bi trebalo da radim? Hvala!
Nya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 19, 2010 5:10 pm

Re: Boooool..

Post od Nya »

Evo da i ja malo osvezim ovu temu :)
Imam 26 godina, stalnog partnera (udata), kao kontracepciju koristimo kondome, bez dece i bez prekinute trudnoce ili pobacaja.
Od prosle godine imam povremeno napade cistitisa koji lecim ciprofloksacinom.
U zadnja dva meseca mi se desava da prvi dan posle menstruacije suprug i ja imamo odnose, ali posle odnosa imam jake bolove u donjem delu stomaka koji potraju ceo dan. Povremeno imam bolove i pri odnosima ali ne takvog intenziteta.
Da li je bol povezan samo sa prestankom ciklusa i urinarnom infekcijom, ili sugerise na nesto ozbiljnije?
Hvala
Odgovori