Ok, sve to stoji. Ja pitam kako želite da stoji tekst na sajtu? 1-2?
Mada na stranici stoji "iako su potrene individualne..."
Šta ćemo sa ljudima koji primaju skoro 100 jedinica dnevno? Ima ih, da znate.
Kako je ovo moguce!?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Kako je ovo moguce!?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
To se lako vidi iz tabele. Mozda najbolje napisati kako je za vecinu ako imaju neke statistike - oko 1 i.j. pa ako je potrebno navesti koliko treba u ekstremnim slucajevima oba kraja. Ili posto je sredina 50 napisati kakav odnos U.H. - i.j. vazi za 50.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Cela tabela stoji na sjatu u tekstovima vezanim za ins. pumpu (kako da izračunate doze pred obroke). Ove ću samo promeniti 1-2 umesto 2-4, pa će tekst izgedati ovako:
Koliko grama ugljenih hidrata "pokriva" jedna jedinica insulina?
Iako su potrebe individualne i računaju se za svaku osobu pojedinačno, prosečno 1-2 jedinice insulina su potrebne za 12 grama ugljenih hidrata. Dobro je da to znaju oni koji su na intenziviranoj insulinskoj terapiji (tip 1). Prema obroku mogu lako da izračunaju broj jedinica insulina koji će sebi dati. Za dijabetičare na terapiji insulinskom pumpom, prosečno je dovoljna 1 insulinska jedinica za 10-12 grama ugljenih hidrata (mada doze mogu da variraju, od 1 i.j. za 8 gr UH do 1 i.j. za 25 gr UH).
Može?
Koliko grama ugljenih hidrata "pokriva" jedna jedinica insulina?
Iako su potrebe individualne i računaju se za svaku osobu pojedinačno, prosečno 1-2 jedinice insulina su potrebne za 12 grama ugljenih hidrata. Dobro je da to znaju oni koji su na intenziviranoj insulinskoj terapiji (tip 1). Prema obroku mogu lako da izračunaju broj jedinica insulina koji će sebi dati. Za dijabetičare na terapiji insulinskom pumpom, prosečno je dovoljna 1 insulinska jedinica za 10-12 grama ugljenih hidrata (mada doze mogu da variraju, od 1 i.j. za 8 gr UH do 1 i.j. za 25 gr UH).
Može?

Da to je vec jasnije s tim da onda mozes mozda i linkovati direktno prema tabeli da bude povezanije. Mada nije mi bas jasno, mislim jeste, ali onda bi trebalo da imaju 2 tabele za one na insulinskoj pumpi i za one na penovima ili ne?
-
- Saradnik
- Kontakt:
Tabela za pumpu eventualno može da se linkuje za osobe na analozima, a ostali koji primaju humane moraju sami da računaju po onoj formuli sa 80.
Naravno da nismo roboti, ali sa ovako predstavljenom računicom, ipak je doziranje mnogo lakše i demistifikovano. A naši lekari neće to da kažu pa da se ne znam šta desi. Nego, moraš kod njih da ti oni izračunaju, he-he.
Naravno da nismo roboti, ali sa ovako predstavljenom računicom, ipak je doziranje mnogo lakše i demistifikovano. A naši lekari neće to da kažu pa da se ne znam šta desi. Nego, moraš kod njih da ti oni izračunaju, he-he.
Da, moj lekar je bas bio smesan kad mi je predlagao dozu: ovde bi trebao da korigujes jer vidis kako ti je bilo... a uopste ne zna kako se racunaju doze pred obroke vec imaju neku tabelu iskucanu na masini za kucanje ako ti je secer npr. 16 trebas uzeti toliko insulina, a nigde nema koliko trebas jesti. Uzas. Toliko ljudi je u neznanju i toliko ljudi ima a1c jako visok i posto nemaju edukaciju misle da je to ok. Zadnji put kad sam merio a1c bio je 6.5. Ja sam ocekivao nizi i bio sam iznenadjen i nezadovoljan, a sestra je verovatno smatrala ovo za mozda najbolji rezultat merenja. Jos uvek se mucim da spustim a1c u normalnu granicu. Da li je to lakse sa insulinskom pumpom?Diabeta napisao:Nego, moraš kod njih da ti oni izračunaju, he-he.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Dobro se ti nosiš sa svime što treba, a rezultat ti je odličan. Nema potrebe da nosiš pumpu, osim ako imaš nekih jako teško premostivih problema, tipa efekat zore i slično.
Mislio sam da 6.5 na duze staze nije ok (ako se secas one price sa Mendozom da bi se reverzibirali neki problemi). Nemam efekat zore, ako je to hipo, otkako sam na 2 doze levemira iako kazu da deluje 24 sata.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Da, mislila sam na hipo pred zou. Za sad si super, samo napred, doći ćeš bliže šestici pre ili kasnije.