Kako je ovo moguce!?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 8:54 pm

Re: Kako je ovo moguce!?

Post od s a n j a 86 »

A jel se isto racunaju jedinice pred obrok kod ljudi sa insulinskom pumpom i kod onih na intenziviranoj terapiji?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja se nazalost nikada nisam naucio to brojanje UH.. vise uzimam doze onako "od oka"... kontam iskustvo radi svoje.

Elem, secer od 2.8 uopste nije dobra stvar. Sutra se sjeti sta si jela i koliko si jedinica uzela pa probaj da to odradis drugacije pa izmjeri opet da vidis efekat. Cudne su mi malo i doze, relativno su male - mora da tu jos uvijek neka licna proizvodnja inzulina.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član

Post od s a n j a 86 »

Doze su mi male zato sto idem u teretanu svaki dan po sat i po, dva. Kad ne idem dajem malo vise insulina. Pred obroke 6+6+6, a uvece isto 16. Ne verujem da ima licne proizvodnje insulina jer imam dijabetes skoro 2 godine. A sto se tice ovog racunanja meni se cini da bolje odredim jedinice sto ti kazes "od oka", nego kad racunam.. :roll: A mozda i ne umem dobro da izracunam,iako mi je matematika uvek dobro isla.. :P
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kod ljudi na pumpi ukupna dnevna količina insulina je manja za 20-25% od ljudi koji su na penu, tako da se to mora uzeti u obzir. Generalno, ako te dugodelujući drži kako treba van obroka i noću, nema mnogo velike razlike u računanju jedinica pred obrok. Najbitnije je da se dobro izračuna 1.TVOJ odnos UH : jedinica insulina i 2. TVOJ odnos insulin : glikemija, tj. koliko ti 1 jedinica kratkodelujućeg skida šećer.

Nije važno koje pravilo koristite, odokativno ili ne. Niko nikada ne može (a i ne treba) da bude 100% precizan. Bitno je da ti umeš barataš tom matematikom i da umeš da pretpostaviš na koji način će se tvoje telo ponašati u odnosu na ono što radiš i jedeš :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član

Post od s a n j a 86 »

Danas sam bila kod endokrinologa i pokazala je rezultat sa pregleda ocnog dna. Ona kaze da je to nemoguce, da mi se za ovoliko kratko vreme jave ostecenja pored odlicne regulacije secera. Predlozila mi je da ponovim pregled kod privatnika,pa da joj odnesem rezultat. Jel zna neko koja je cena tog pregleda i da li je stetno za oci da se sire zenice 2 puta za samo nedelju dana? :roll:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nije štetno. A za cenu ne znam koliko je u Nišu, a i ovde su cene šarolike... Od 3.000 pa naviše...
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član

Post od s a n j a 86 »

Juce sam bila na pregledu. Kompletan pregled je 1500 dinara. Tek sad mi nista nije jasno... Ova doktorka kaze da nemam nista na ocnom dnu i da mi je sve u redu. Kome sad da verujem,doktoru u bolnici koji je rekao da imam retinopatiju ili doktorki u privatnoj ordinaciji koja kaze da je sve ok??? :roll:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Veruj privatnoj. Ona bi ti, da imaš promene, pre rekla tako, jer bi te onda "navukla" da joj dolaziš češće. Pošto je rekla da je sve ok, onda i jeste sve ok :D I to je super, samo se čuvaj hipo, sva ona ranija priča i dalje važi :wink:
s a n j a 86
Stalni član
Stalni  član

Post od s a n j a 86 »

Hvala puno. Nadam se da je tako. A sledeci put idem kod treceg,pa da vidimo sta ce on da kaze... :D
janke100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 2:53 am

Post od janke100 »

Diabeta napisao:Veruj privatnoj. Ona bi ti, da imaš promene, pre rekla tako, jer bi te onda "navukla" da joj dolaziš češće.
Amin.
E i da, ja sam juce pitao svog endokrinologa za to dal hipo moze da osteti sitne krvne sudove oka, i on je rekao da u principu moze, ALI potrebno je da si vec imao dugogodisnji lose regulisan dijabetes, tj da ti je visok secer vec narusio zdravlje tih krvnih sudova, pa tek onda intenzivna hipo moze da dovrsi stvar. Ako je secer regulisan, onda je rekao da nema potrebe da se tolko plasis hipoglikemije. E sad, to je misljenje jednog endokrinologa, doduse za njega kazu da je najbolji u Nisu :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

:D On je svakako u pravu, ali hipo se inače računa kao "komplikacija" u terapiji, i generalno uopšte nije dobra za organizam, pogotovo za mozak, koji se hrani isključivo glukozom. Stoga... :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Izvinjavam se što vraćam diskusiju desetak dana unazad, ali mislim da je ovo važno...
2-4 jedinice za 12 grama? To je mnogo u tvom slučaju. Kako si došla do tog broja? Treba da sračunaš koliko TEBI treba, a ponešto od tih informacija imaš i ovde:
Devojka je to verovatno našla ovde... http://www.diabeta.net/index.php?option ... &Itemid=57 na samom kraju strane, na početku poslednjeg pasusa.
Ja sam to videla ranije, dok još nisam puno znala o svemu ovome, a i tad mi je izgledalo čudno. Verovatno je slučajna greška, ko zna od kada. Diabeta, molim te, ispravi to da ne zbunjuje one koji su spremni nešto da nauče.
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da, to je stručan tekst koji je pisao lekar. Odnosilo se na humane insuline. Ajde predloži šta da stavim, jer sad imamo i analoge.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Kod mog sina funkcioniše sistem - 1 jedinica insulina za 12g UH, on je na Actrapidu i Insulatardu, ( :) naravno ti to znaš, ali ovo je informacija za druge), tj. na humanim insulinima, a kod mog brata 1 jedinica na 15g UH, on je na Lantusu i Novorapidu. Mislim da je to i inače individualno, ali u malom rasponu + ili - u odnosu na ovo. Najbolje je da svako ustanovi za sebe, ali mislim da i ako se drže ovog odnosa neće puno pogrešiti.

Nije mi jasno kako je ikada mogao da važi odnos na 12g UH 2 do 4 jedinice insulina (kog to?). Pa moj sin danas koristi iste insuline koje je moj brat koristio pre 25 godina.

Inače, poslednji HbA1c mog sina je bio 5.5%, a pre njega 5.6% i to bez hipoglikemija. Kad mu se desi hipo to je isključivo zato što je pogrešio u brojanju UH i on zna i gde je pogrešio, a hipo rešava sokom od pomorandže, onako kako si i ti napisala i ne jede ništa dok se šećer ne vrati na normalu. To je važno jer unošenje bilo kakve hrane uz sok usporava dejstvo soka. Kad se šećer vrati (za 5 do 10 minuta) onda uglavnom pojede šaku lešnika ili badema jer to ukloni osećaj gladi, a ne podiže šećer jer koštunjavo voće ima svega 4 - 8 g UH na 100g (isključujući indijski orah koji ima 27g i kikiriki koji ima 13g) a jedna šaka je oko 50g.

Ko o čemu baba o uštipcima, tj. ja o hrani i UH-ima. :roll:
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Posto sam prozvan, evo da dodam nesto. Koliko treba uneti UH za 1 i.j. se uzima iz tabele koja je data u Diabetinoj knjizi, ne znam da li ima na sajtu. To ovisi od ukupne kolicine insulina koja se prima dnevno i obicno se to krece oko 12, 14 ili 16 UH. Ja uzimam 100 UH za 7 i.j. Mozete i sami probati merenjem secera pred obroke kako to funkcionise. A vrlo vazno je i znati kako racunati dozu inzulina ako vam je povisen secer, koliko trebate uzeti da vam se secer vrati u normalu. 100 podelite sa ukupnom dnevnom dozom i dobicete koliko 1 i.j. snizava secer. Tako mozete odrediti koliko trebate primiti dodatnih jedinica da bi normalizovali secer.
Odgovori