preneta trudnoca
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
preneta trudnoca
Da li moze ultrazvukom (obicnim, ne vaginalnim) da se utvrdi otvorenost grlica materice - kad se premasi termin - ili, ako to nije dovoljno, od cega se sastoji pregled i kako se prati beba?
Mi smo se porodili (tj. moja supruga
) 30. Maja, tacno nedelju dana posle termina. Termin generalno ne znaci nista, on je samo neki otprilike datum kada bi trebalo da se porodis a tolerisu se dve nedelje pre i dve nedelje posle, sve je to normalno, tako sam ja informisan...
Otvorenost grlica materice su nama proveravali "rucno" . Beba se prati ultra zvukom pri cemu se proverava kolicina plodove vode kao i CTG-om putek koga se prati srcana radnja ploda kao i aktivnost materice.
Moja zenica je bila otvorena 2 prsta duze vreme i nista se dalje nije desavalo, CTG nije pokazivao maltene nikakve kontrakcije sto je nama bilo potpuno neverovatno i vec smo poceli da panicimo iako je beba bila u dobrom stanju... doduse, na sam dan porodjaja je osecala neke kontrakcije, slabije, ali CTG je i dalje pokazivao maltene nista...
Onda se doktorka odlucila za stimulaciju (ili indukciju, kako god da se zove), da se nesto u venu i materica poludi i krenu kontrakcije.
I tako sam ja dobio sina.

Otvorenost grlica materice su nama proveravali "rucno" . Beba se prati ultra zvukom pri cemu se proverava kolicina plodove vode kao i CTG-om putek koga se prati srcana radnja ploda kao i aktivnost materice.
Moja zenica je bila otvorena 2 prsta duze vreme i nista se dalje nije desavalo, CTG nije pokazivao maltene nikakve kontrakcije sto je nama bilo potpuno neverovatno i vec smo poceli da panicimo iako je beba bila u dobrom stanju... doduse, na sam dan porodjaja je osecala neke kontrakcije, slabije, ali CTG je i dalje pokazivao maltene nista...
Onda se doktorka odlucila za stimulaciju (ili indukciju, kako god da se zove), da se nesto u venu i materica poludi i krenu kontrakcije.

I tako sam ja dobio sina.

kao prvo: cestitam
kao drugo: hvala na odgovoru...
meni su samo ultrazvukom konstatovali zatvorenost i da se nista ne desava, tako da treba da se javim za 3-4 dana da mi indukuju porodjaj. pa sam sa svim tim u vezi malo zbunjena, prvo sto sam ocekivala da ipak sve bude prirodno, pa me malo plasi to uvodjenje spoljnih metoda i pitam se da li je to neizbezno i naravno - bezopasno.

kao drugo: hvala na odgovoru...
meni su samo ultrazvukom konstatovali zatvorenost i da se nista ne desava, tako da treba da se javim za 3-4 dana da mi indukuju porodjaj. pa sam sa svim tim u vezi malo zbunjena, prvo sto sam ocekivala da ipak sve bude prirodno, pa me malo plasi to uvodjenje spoljnih metoda i pitam se da li je to neizbezno i naravno - bezopasno.
Koliko ja znam, apsolutno je bezopasno, to je sve regularno...
Kada ti je bio termin? Najvaznije je da je beba u dobroj formi i da ima dovoljno plodove vode... kada ti daju stimulaciju/indukciju vrlo brzo ce se kontrakcije razviti odnosno grlic bi trebalo da pocne da se otvara, tako je bilo kod moje supruge... u krajnjem slucaju, postoji i carski rez kao opcija, definitivno neces ostati neporodjena.