preneta trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bigmama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 10:26 am

preneta trudnoca

Post od bigmama »

Da li moze ultrazvukom (obicnim, ne vaginalnim) da se utvrdi otvorenost grlica materice - kad se premasi termin - ili, ako to nije dovoljno, od cega se sastoji pregled i kako se prati beba?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Mi smo se porodili (tj. moja supruga :)) 30. Maja, tacno nedelju dana posle termina. Termin generalno ne znaci nista, on je samo neki otprilike datum kada bi trebalo da se porodis a tolerisu se dve nedelje pre i dve nedelje posle, sve je to normalno, tako sam ja informisan...

Otvorenost grlica materice su nama proveravali "rucno" . Beba se prati ultra zvukom pri cemu se proverava kolicina plodove vode kao i CTG-om putek koga se prati srcana radnja ploda kao i aktivnost materice.

Moja zenica je bila otvorena 2 prsta duze vreme i nista se dalje nije desavalo, CTG nije pokazivao maltene nikakve kontrakcije sto je nama bilo potpuno neverovatno i vec smo poceli da panicimo iako je beba bila u dobrom stanju... doduse, na sam dan porodjaja je osecala neke kontrakcije, slabije, ali CTG je i dalje pokazivao maltene nista...

Onda se doktorka odlucila za stimulaciju (ili indukciju, kako god da se zove), da se nesto u venu i materica poludi i krenu kontrakcije. :)

I tako sam ja dobio sina. :)
bigmama
Novi član
Novi član

Post od bigmama »

kao prvo: cestitam :P
kao drugo: hvala na odgovoru...
meni su samo ultrazvukom konstatovali zatvorenost i da se nista ne desava, tako da treba da se javim za 3-4 dana da mi indukuju porodjaj. pa sam sa svim tim u vezi malo zbunjena, prvo sto sam ocekivala da ipak sve bude prirodno, pa me malo plasi to uvodjenje spoljnih metoda i pitam se da li je to neizbezno i naravno - bezopasno.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Koliko ja znam, apsolutno je bezopasno, to je sve regularno... :) Kada ti je bio termin? Najvaznije je da je beba u dobroj formi i da ima dovoljno plodove vode... kada ti daju stimulaciju/indukciju vrlo brzo ce se kontrakcije razviti odnosno grlic bi trebalo da pocne da se otvara, tako je bilo kod moje supruge... u krajnjem slucaju, postoji i carski rez kao opcija, definitivno neces ostati neporodjena. :)
bigmama
Novi član
Novi član

Post od bigmama »

ok, po svemu sudeci mi indukcija ne gine. iako sam prizeljkivala prirodan put, sad me ne bi cudio ni carski rez. sad sam 40+5 dana...
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

ma nista ne panici jer u sustini niko ne moze tacan termin da ti odredi.To je sve otprilike, jer niko ne zna kada si tacno ostala trudna, pa tako mozda jos uvek nisi napunila 40-tu nedelju. A za otvorenost najbolje je ustanoviti ginekoloskim pregledom.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Kazem ti, mi smo se porodili u 40+7, PRIRODNO, znaci bez carskog, doduse sa stimulacijom (u venu) . :)
Odgovori