Preforsiranje i oporavljanje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Skaki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 08, 2009 7:30 pm

Preforsiranje i oporavljanje

Post od Skaki »

Nadam se da sam postavio temu na pravo mesto...

LM pre neki dan sam ostao bez goriva, motorom, samo sto sam krenuo, i stanem na 100m od benzinske pumpe. I ajde da ga odguram, i krenem, ali tih 100m je bilo jos uz brdo, a motor poprilicno tezak, i dok sam stigao tamo preforsirao sam se... Znaci strasna vrtoglavica, mucnina (bilo jutro, skoro doruckovao), naglo znojenje itd... cim sam osetio da cu mozda da se onesvestim, seo sam na bankin i spustio glavu, i uspeo sam da budem svestan i to jedva... i tako sam sedeo i pomalo pokusavao da dodjem sebi jedno pola sata...

E sad, mene zanima sta se desava sa organizmom kad se preforsiram? I kako se najbolje oporaviti, tj najzdravije... Sta raditi u slucaju preforsiranja... Ne zelim da mi se to desi, ali nekad se zeznem, jbg...

Inace imam 27 god, 100kg, pijem lekove za spustanje pritiska i ovako regulisan je oko 130-140 sa 85-90... I imam neki prolaps u srcu, nesto sa zaliscima, ne znam tacno sta, valjda ne dihtuju najbolje :)
PS zamolio bih laicke odgovore, jer sam inzinjer i ne znam mnogo (nista) o medicini...
Hvala...
kivi zelena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 17, 2009 2:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

odgovor

Post od kivi zelena »

Ja bih ti savetovala , s obzirom na godine , da obavezno posetis kardiologa, uradis test opterecenja i ostale pretrage sto ce ti doktor predloziti. Ipak , tako mlad imas poprilicnu tezinu, koja ugrozava zdravlje, a povisen pritisak, to valjda znas, mora se leciti i pratit.Pokusaj, promeniti nacin zivota, da bi ziveo sa sto manje tegoba. Znaci , kod doktora, pa na dijetu i setnje svaki dan! Pozdrav!
Preko trnja do zvezda
Skaki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 08, 2009 7:30 pm

Re: odgovor

Post od Skaki »

kivi zelena napisao:Ja bih ti savetovala , s obzirom na godine , da obavezno posetis kardiologa, uradis test opterecenja i ostale pretrage sto ce ti doktor predloziti. Ipak , tako mlad imas poprilicnu tezinu, koja ugrozava zdravlje, a povisen pritisak, to valjda znas, mora se leciti i pratit.Pokusaj, promeniti nacin zivota, da bi ziveo sa sto manje tegoba. Znaci , kod doktora, pa na dijetu i setnje svaki dan! Pozdrav!
trudim se koliko mogu da promenim nacin zivota, ali je tesko promeniti nesto sto traje 25+ godina... na "dijeti" sam od oktobra, skinuo sam 16-17kg (uz pomoc nutricioniste), ali pritisak ne pada nesto... oko 2 godine posecujem kardiologa i on mi na osnovu mase prepisao prilenap HL (u pocetku) i norvasc 5mg (godinu dana kasnije)... Ne znam nista o tom testu opterecenja, sta je to i cemu sluzi? :)
Hvala...
kivi zelena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 17, 2009 2:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

opet odgovor

Post od kivi zelena »

Posto niko od doktora ne reaguje, pokusacu laicki da ti objasnim. Test opterecenja je nacin da se dodje do dijagnoze, tj on pokaze da li ti je srce zdravo ili ima nekih problema u smislu ostecenja krvnih sudova, itd. Vozis biciklo ili hodas po pokretnoj traci uz postepeno opterecenje, a prikacen si na monitor gde oni prate pritisak,puls ,rad srca. Negde ne moras ni da sve ovo vozis i hodas, jednostavno progutas neku tableticu i dobije se isti efekat, rad srca pri opterecenju. Veoma je dobro sto si smrsao(posalji mi broj tog nutricioniste, imam kandidata za njega), ali ako se pritisak nije smanjio ni malo, onda su geni.... A tu samo lekovi pomazu, i to dobro odabrana kombinacija lekova. U svakom slucaju, dobro je sto si smrsao, pomazes svom srcu da normalno radi. Eto , pozdrav od mene koja ima i pritisak i prolaps i svasta nesto, ali idemo dalje zivimo normalno , koliko je to moguce! (mislim u ovoj ,,slatkoj,,zemlji) :wink:
Preko trnja do zvezda
Odgovori