hipotireoza i smanjenje telesne tezine

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Djive
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 21, 2009 1:58 pm

Post od Djive »

Draga ki0230,

jako je vazno da jedete vise puta dnevno, da obroke programirate tako da budete siti, a da ne uzmete mnogo kalorija. Savjetujem obrani sir i integralni hleb sa mnogo susama, fit jogurt uvece sa komadicima hleba (crnog naravno), jabuku kada ste gladni, mnogo vode, za rucak pokusajte sa pilecim prsima i mnogo zelene salate, kad imate potrebu za secerom pokusajte Plazma keks koji je pun vitamina i zdrav a veoma zasiti, ali VAZNO JE DA IMATE 5 OBROKA dnevno, da ne jedete kad god vam padne na pamet, da vam vecera ne bude kasnije od barem 3 sata prije spavanja, a najkasnije do 9 uvece, ida se ne iscrpljujete gladju (to niposto), da se ne nervirate jer ste mnogo pojeli jer tek onda ulazite u zacarni krug da samo u stvari mislite na hranu....Ako vam je vazno da jedete vece kolicine, jedite onda samo niskokaloricnu hranu i pijte mnogo vode izmedju. Nikako nemojte da trpite glad. Evo, probajte dva dana ovako, kuckamo se ovdje, vidjecete da vam se postepeno smanjuje osjecaj gladi. Mjerite se svakodnevno u isto vrijeme prosto da vidite rezultate, da dobijete osjecaj zadovoljstva. Dijetama ne postizete nista, samo se iscrpljujete i brzo vracate kilograme. VJERUJTE mi da spadam u prave gurmane; znaci, meni je hrana vise od hrane, i ovakav acin ishrane mi zaista ne predstavlja problem. Vazno je samo da donesete odluku, i da kada podjete u prodavnicu birate hranu koja je niskokaloricna i zdravija (integralni pirinac, voce, svjeze povrce....i jedite po pravilima i ne sekirajte se i uzivajte u hrani i kilazi koju gubite. Naravno, ako ste u prilici, jedite ribu sto cesce.
AJDE POKUSAJTE! Bicemo ovdje u kontaktu, i obavjestavajte me kako napredujete. Vazi?
Sto se tice simptoma, mene najvise muci nesanica. na ovo drugo sam se nekako privikla cini mi se. Nesanicu nekako TV-om pokusavam pobijediti :) Barem se nagledam filmova, pa me ujutro nalaze u raznoraznim polozajima na fotelji, trosjedu, podu, zavisi gdje me san savlada u medjuvremenu :)
Pozdrav!
papiga
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 10:49 pm

Post od papiga »

hvala puno probacu i tako hvala vam i cujemo se :))
ki0230
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 12:07 am

Post od ki0230 »

drage moje, Vas dve obe!! Pokušavam ja to, ali baš mi ne ide...
Doduše, već jako dugo, skoro 3 godine nisam kontrolisala štitnu šlezdu i ne hvalim se time. To napominjem iz razloga što osećam da mi s vremena navreme "dolaze" i "odlaze" simptomi, za šta je verovatno razlog ne dovoljna doza leka. Počela sam pre tri godine sa 25 mg Eutirox -a i tako pijem i danas... A čitam iz foruma da se uglavnom ta doza povećava i verovatno je tih 25 mg malo. Možda i zbog toga imam trenutno "nedostatak hormona želje i snage da oslabim"!!!. Šalim se, naravno, ali osetim te oscilacije u ponašanju iz časa u čas..
Čekam da moja doktorka počne opet sa privatnom praksom, jer nemam baš poverenja u "državne" lekare, a i ona me vodi od početka, pa što menjati nešto što je bilo dobro. Ja sam već na forumu kuckala svoju dijetu, onu sa jolgurtom i voćem za užinu, i ona u mom slučaju zaista deluje, doktorka mi je rekla da u mom slučaju samo to može da pomogne jer i mala količina ugljenih hidrata pravi problem,,,
Pila sam i lek za mršavljenje koji mi je ona prepisala, trenutno ga na svoju ruku pijem, mada znam da moram pre bilo kakve dijete da se konsultujem sa njom jer u našim slučajevima ne bi treblo da sami budemo "lekari". Hvala Vam na podršci i razumevenju, jer ga nemam u svojoj najbližoj okolini. Moj muž misli da mi je to sve izgovor kao opravdanje za moj izgled, moji roditelji ne prihvataju "ni pod tačkom razno" da sam ja bolesna od bilo čega. Na poslu problemi, kredit za stan, da ne kukam, znam da je svima teško, ali sve je to teško nositi svakodnevno i još se boriti sa depresijom, nesanicom, psorijazom i svim onim što nosi ovo stanje. Nastaviću sa dijetom koju sam prekinula na par dana pa se čujemo, puno Vas pozdravljam....
papiga
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 10:49 pm

odgovor

Post od papiga »

jako mije zao sto nemas podrsku bliznjih , toje jako tesko .bitno je da imaju vise razumjevanja za tebe.nazalost mi mnoge stvari nemozemo kontrolirat tako lako kao neko koje sa zdravom stitnjacom ali dok covjek ne dozivi ne vjeruje nazalost.podrska je jako bitna !sve najbolje!
kalisto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kalisto »

@ki0230
Zao mi je sto nisam stigla da posecujem forum. Citam sad ove teme, i sve je isto, kao da se vrtimo u nekom zacaranom krugu.
Pre svega, ni ja nisam imala razumevanja od strane porodice, apsolutno.
Osobe koje imaju hipotireozu kao i ja sa kojima sam razgovarala, imaju isti problem. Da li je to zato sto nema nekih spoljasnjih manifestacija, pa to pripisuju nasoj "umisljenoj bolesti", ili nest o drugo. Cak i taj visak kilograma i doktori, pripisuju nepravilnoj ishranii, nedostatku fizicke aktivnosti. Ocigledno da je priroda bolesti individualna, da se svi drugacije nosimo sa tim. Smatram, da treba sto manje opterecivati se time, zasto neko ima onakve, a ja ovakve simptome. Istina je da nas okolina ne razume, ali uvek ima ljudi sa istim problemom, koji ce nas saslusati.
Glavu gore, malo pozitivniji stav, i sve ce biti ok!
Odgovori