hipotireoza i smanjenje telesne tezine
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 2:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hipotireoza i smanjenje telesne tezine
Evo, prelistao sam skoro citav forum i uvek nalazim da hipotireozu prati povecanje telesne tezine. Kod mene je slucaj, obrnut i vec pocinje da me zabrinjava. Lecim se vec 4. godine i sve vreme gubim na tezini. Terapija mi se sastoji od 175mgr Letroxa. Za te cetiri godine izgubio sam oko 15 kg, holesterol i trigliceridi sve vreme poviseni, ocni kapci sve vreme oteceni i crveni. Ne znam vise sta da radim.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 7:29 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: hipotireoza i smanjenje telesne tezine
Ako mogu da primetim, nešto tu baš i ne ide sve jedno sa drugim.
Ja takodje bolujem od hipotireoze i problem sa usporenim metabolizmom. U mom slučaju Eutirox je samo TSH doveo na normalu, ali je problem sa kilogramima jedino bio rešen dijetom, i to rigoroznom ali dobrom i zdravom jer mi je određena od strane endokrinologa - nutricioniste. Ne znam da li ste proveravali skoro krvnu sliku i vrednost šećera u krvi i mokraći jer usled takvog gubitka tezine a ne drzanja dijete moguce je da vam se pojavio secer. Čudno mi je da vam se toliko ubrzao metabolizam... Meni je nakon dijete skočio šećer i uveden mi je lek GLUFORMIN koji ubrzava metabolizam i ne apsorbuje šečer iz harane ali kod vas, ako sam dobro razumela kologrami se tope bez dijete.
Proverite i hormone, mozda vam je doza prejaka pa vas moze baciti u hipertireozu (ovo nisam sigurna da moze, obrnuto je moguce). Zelim vam sve najbolje...
Ja takodje bolujem od hipotireoze i problem sa usporenim metabolizmom. U mom slučaju Eutirox je samo TSH doveo na normalu, ali je problem sa kilogramima jedino bio rešen dijetom, i to rigoroznom ali dobrom i zdravom jer mi je određena od strane endokrinologa - nutricioniste. Ne znam da li ste proveravali skoro krvnu sliku i vrednost šećera u krvi i mokraći jer usled takvog gubitka tezine a ne drzanja dijete moguce je da vam se pojavio secer. Čudno mi je da vam se toliko ubrzao metabolizam... Meni je nakon dijete skočio šećer i uveden mi je lek GLUFORMIN koji ubrzava metabolizam i ne apsorbuje šečer iz harane ali kod vas, ako sam dobro razumela kologrami se tope bez dijete.
Proverite i hormone, mozda vam je doza prejaka pa vas moze baciti u hipertireozu (ovo nisam sigurna da moze, obrnuto je moguce). Zelim vam sve najbolje...
Pošto nisam baš stručna u ovoj oblasti, prepričaću vam kako lek deluje: sastav je metaformin hidohlorid koji spada u grupu antidijabetika a koristi se u lečenju dijabetesa tip 2. Lek deluje tako što sprečava apsorpciju glukoze u crevima. Ne utiče na pankreas. Kod mene je, nakon dijete skočio šećer i doktorka mi je uvela GLUFORMIN koji je ubrzao metabolizam i doveo do bržeg gubitka kolograma. Uz to sam pila i XSENIKAL no od njega sam se jako loše osećala jer su dijareje bile neprestane, uz jake bolove u stomaku. Uzima se ujutro i uveče po jedna tableta, uz obrok i kontrolisanu dijetu od strane nutricioniste i endokrinologa, rezultati su brzo vidljivi. Ja vam savetujem da se obavezno konsultujete sa lekarom jer kao i svaki lek, postoje i ne želljena dejstva i kontraindikacije kao što su insuficijencija bubrega i jetre, maligni tumori, dijete sa unosom manjim od 1000 kalorja na dan, alkoholizam, trudnoća i druge. Toliko od mene i puno uspeha sa dijetom...
odgovor
Hvala Vam puno na odgovoru, savjetovacu se sa doktorkom nadam se da cu uspjet .koju si dozu imala?ja stvarno imam jaako spor metabolizam da je strasno.nikada nisam mijenjala kilazu uvjek sam imala 58 kg godinama i odjednom u 6 mj dobila 20 kg i niko mi nije vjerovao da nije od hrane samo su me gledali onako ispod oka .sve dok nisam otkrila da imam hasimoto pitala sam se stzaje samnom.vidjela sam koliko ljudi jedu i zakljucila da definitivno nesta nije u redu.probala sam i sama xenikal katastrofa kad covjek pusti zrak vec krene stolica za takvo sto trebaju pelene bukvalno
)

Zaista je teško kad te ljudi ne razumeju, mnogi nemaju ovaj naš problem i naše gojenje pripisuju samo prekomernoj ishrani. Ja ovih dana pokušavam sa dijetom ponovo, pijem 500 mg GLUFORMINA jednom na dan s tim što je optimalna doza tri puta po jedna tableta. Isti je slučaj kao kod Xenikala, stolice su vrlo česte i retke i opasno je udaljiti se previše od toaleta... No nekako se snalazim... I ja sam dugo imala 55 kg. no nakon poremećaja štitne žlezde i porodjaja stigla sam do 85 kg.!! Uprvom pokušaju držanja dijete sa lekovima i propisanom dijetom oslabila sam 10 kg. za 2 meseca a dijeta je bila sledeća:
Doručak: jogurt od 200 ml
Užina: voće (jedna jabuka, ili jedna banana ili jedna kruška...)
Ručak: jedna kutlača supe bez rezanaca,
isto toliko povrća barenog
parče mesa veličine dlana (može pečeno u rerni, bareno, na roštilju samo ne pohovano ili prženo u masnoći)
salata može ne ograničeno s tim što može da se prelije jednom supenom kašikom hladno cedjenog maslinovog ulja
Užina: kao prvi put
Večera: jogurt od 200 ml.
Može se piti kafa sa veštačkim zasladjivačem, sokovi bez šećera, čaj, voda i sve bez šećera.
Jednom rečju skoro ništa, ali je delotvorno jer si non stop gladan i samo tako možeš da oslabiš!! Preporučuje se šetnja, tj. brzo hodanje najmanje 5 km svakog dana što mi je jako prijalo. Nakon svega sam se osećala divno, mogla sam da obučem staru garderobu, ali sve se i brzo vratilo čim sam počela da jedem po starom. Što bi značilo da je nama, sa ovim problemom ZABRANJENO da jedemo koliko i šta hoćemo do kraja života. Ja vam preporučujem obaveznu konsultaciju sa lekarima, jer ovde nije samo problem ishrane, problemi su kompleksni i mnogi i samo stručno lice može da pomogne. Meni je nakon dijete krenuo šećer i zbog toga mi je uveden ovaj lek ali i da bi ubrzao proces slabljenja koji baš nije u početuku bio zavidan. Morate samo mnogo želeti da oslabite jer i jeste mnogo toga u glavi, nama pola a pola uz pomoć lekova...
Ako niste u skorije vreme kontrolisali krvnu sliku, učinite to pa napred, želim vam sve najbolje...
Doručak: jogurt od 200 ml
Užina: voće (jedna jabuka, ili jedna banana ili jedna kruška...)
Ručak: jedna kutlača supe bez rezanaca,
isto toliko povrća barenog
parče mesa veličine dlana (može pečeno u rerni, bareno, na roštilju samo ne pohovano ili prženo u masnoći)
salata može ne ograničeno s tim što može da se prelije jednom supenom kašikom hladno cedjenog maslinovog ulja
Užina: kao prvi put
Večera: jogurt od 200 ml.
Može se piti kafa sa veštačkim zasladjivačem, sokovi bez šećera, čaj, voda i sve bez šećera.
Jednom rečju skoro ništa, ali je delotvorno jer si non stop gladan i samo tako možeš da oslabiš!! Preporučuje se šetnja, tj. brzo hodanje najmanje 5 km svakog dana što mi je jako prijalo. Nakon svega sam se osećala divno, mogla sam da obučem staru garderobu, ali sve se i brzo vratilo čim sam počela da jedem po starom. Što bi značilo da je nama, sa ovim problemom ZABRANJENO da jedemo koliko i šta hoćemo do kraja života. Ja vam preporučujem obaveznu konsultaciju sa lekarima, jer ovde nije samo problem ishrane, problemi su kompleksni i mnogi i samo stručno lice može da pomogne. Meni je nakon dijete krenuo šećer i zbog toga mi je uveden ovaj lek ali i da bi ubrzao proces slabljenja koji baš nije u početuku bio zavidan. Morate samo mnogo želeti da oslabite jer i jeste mnogo toga u glavi, nama pola a pola uz pomoć lekova...
Ako niste u skorije vreme kontrolisali krvnu sliku, učinite to pa napred, želim vam sve najbolje...
Kako ste, draga papiga? Kako napreduje Vaša dijeta? Mogu Vam reci da sam ja za nedelju dana oslabila 4 kg. Nije lose, borim se nekako...
Kada sam jako gladna, pojedem par zalogaja nečega, kuvano jaje, viršlu ili komadic hleba i prodje glad. Što više odmiče vreme, sve manje je kriza... Kako stoje stvari kod Vas?
Kada sam jako gladna, pojedem par zalogaja nečega, kuvano jaje, viršlu ili komadic hleba i prodje glad. Što više odmiče vreme, sve manje je kriza... Kako stoje stvari kod Vas?
draga ki0230 ,dobro sam tesko je nije lako .ja sam smrsala 3 kg ali jedem malo vise voca izmedju inace bi dosla u napast nesta gore pojesti
.sretna sam da kile idu dole.ja neidem pjesacit jer kroz svoj posao vec puno pjesacim i jos imam operiran kuk.dajem sve od sebe moracu krenit malo na plivanje.drago mije daje Vama s vremenom lakse samo ne odustajte inace je tesko kreit.
veliki pozdrav

Pa evo da vas ja ohrabrim. Imam hasimoto 17 godina, pijem eutirox ranije tivoral 13 godina. Sa kilazom sam imala probleme tek u klimaksu, a i to sam rijesila sada samo programiranom ishranom. Smrsala sam za godinu 9 kg, a evo u cemu je 'tajna': kao prvo, izbacila sam gazirana pica, ni gutljaj vec duze od godine, sve masne sireve, iskljucivo jedem obrane, i,li barem kackavalj od 25% masnoce, pijem obrani jogurt (fit), integralno tijesto, nemasno meso, i solim hranu sa light solju (veci procenat kalijumove od natrijumove soli). Jedem cesto ribu, i sto je vema vazno, nastojim da imam 5 obroka dnevno. Vjerujte da nisam gladovala, naprotiv, a veoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Da, cesto namirnice kuvam na pari, odn u Zepter posudju, bez dodate masnoce i soli. Ukusno je, niste gladni, a mrsate.
Hvala na savetu, i sama to otprilike znam, samo što ja imam problem prejedanja. Naime, kada sednem da jedem, bilo to slatko ili slano ja ne znam da prestanem!!! I to ide do neverovatnih granica. Nakon toga mi bude, naravno loše, boli me želudac, ali najgora je griža savesti zbog toga... Znam da ne bi trebalo, da imam previše kilograma, ali jednostavno to je jače od mene i traje već godinama...
Ja imam kliničku hipotireozu ali zaista ne znam u čemu je razlika između Hašimoto ili recimo subkliničke hipotireoze. Kod mene su simptomi klasični: lupanje srca, prekomerna težina, nesanica, lupanje srca, u poslednje vreme imam napade vrućine tako da u sred zime nosim majice na kratke rukave ali me zato nekada neću spopadne takva zima, groznica me trese, hoću da umrem od zime!!! Znojim se po hladnoći a nekad ne mogu da se ugrejem... Uz to sam dobila psorijazu, sve u svemu, teško.
Trenutno sam, kao na dijeti, ali ne mogu da odolim hrani i ako uspem da oslabim 3-4 kg. već nakon nekoliko dana vratim sve zato što ne mogu da izdržim glad. Svu nauku znam, ali sebi ne mogu da pomognem...
Ja imam kliničku hipotireozu ali zaista ne znam u čemu je razlika između Hašimoto ili recimo subkliničke hipotireoze. Kod mene su simptomi klasični: lupanje srca, prekomerna težina, nesanica, lupanje srca, u poslednje vreme imam napade vrućine tako da u sred zime nosim majice na kratke rukave ali me zato nekada neću spopadne takva zima, groznica me trese, hoću da umrem od zime!!! Znojim se po hladnoći a nekad ne mogu da se ugrejem... Uz to sam dobila psorijazu, sve u svemu, teško.
Trenutno sam, kao na dijeti, ali ne mogu da odolim hrani i ako uspem da oslabim 3-4 kg. već nakon nekoliko dana vratim sve zato što ne mogu da izdržim glad. Svu nauku znam, ali sebi ne mogu da pomognem...