umnjaci

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
secercic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 08, 2007 4:06 pm

umnjaci

Post od secercic »

Kada najkasnije mogu izrasti umnjaci, imam 32 godine i nijedan umnjak, da li je moguce da su svi urasli krivo u vilice i da cu morati 4 puta na operaciju, bas se plasim, ako je neko to operisao molicu iskustva da napise.
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

uradi ortopan ako te vec brine.
vukana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 11:48 pm

Post od vukana »

obavezno uradite ortopan snimak koji ce pokazati postojanje i polozaj umnjaka u kostanoj strukturi gornje i donje vilice. ako su umnjaci impaktirani, tj zarobljeni u kosti neophodno je hirursko vadjenje, u lokalnoj anesteziji.intervencija je potpuno bezbolna, oporavak je najcesce bez komplikacija. u slucaju da je donji umnjak duboko impaktiran i u horizontalnom polozaju, posto mora dosta kosti da se ukloni da bi se omogucilo njegovo uklanjanje, postoperativno moze da se javi otok, bol i otezano otvaranje vilice, traje par dana i spontano ili uz pomoc analgetika prolazi.
u svakom slucaju, ako je umnjak impaktiran bolje je isplanirati intervenciju nego sacekati da se iskomplikuje, da se upali, nastane otok, bol, uvecanje limfnih zlezda...nista strasno
vukana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 11:48 pm

Post od vukana »

takodje je moguce, posto imate 32 god, da i nemate zametke bar jednog od 4 umnjaka!
secercic
Novi član
Novi član

Post od secercic »

hvala puno na odgovorima, uradicu uskoro snimanje pa cemo videti sta dalje.
secercic
Novi član
Novi član

Post od secercic »

Evo da se javim sta se desava, uradila sam ortopan i dva gornja su urasla lose, a donja dva ih nema.
Korisnikov avatar
Dr Haus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr Haus »

Blago hirurzima. :wink:
Po najnovijim istraživanjima impaktirani-ne izrasli zubi mogu biti uzrok svega i svačega => napolje sa njima što pre.I samo 8) 8) 8) !
Eu-a ..... pa i na vrbi može da rodi grožđe !
secercic
Novi član
Novi član

Post od secercic »

Molim te napisi za sta sve mogu biti uzrok, bar da znam cemu mogu da se nadam, obzirom da se plasim operacije i da cu da odlazem dok mi ne pocnu stvarati probleme.
Odgovori