olaksanje za neuropatiju: dijeta

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Diabeta napisao:Ajoj, ne mogu iznova stalno isto da kucam i objašnjavam, a i knjigu sam napisala za one koji žele da čitaju :D
Mislim da sam pogresno shvacen vise puta. Knjigu sam procitao vrlo brzo i posto su se pojavile neke (za mene) nelogicnosti postavio sam prakticno pitanje: kako izracunati koliko jedinica primiti ako odredjena namirnica nema (ili ima vrlo malo) UH, ali ima velike kcal. Odgovor je bio:
Diabeta napisao:Najlakše računanje UH je kada ukupan broj kalorija podeliš sa 8.
Zapravo, pogresno sam shvacen i data mi je formula za izracunavanje dnevne potrebe za UH u gramima... Ako postoji odgovor u knjizi, izvinjavam se... Na kojoj stranici mogu procitati odgovor? Hvala.

Da li je odgovor da se samo UH pretvaraju u i.j.? Ako je tako treba istaci da kalorije i delenje sa 8 nema nikakve veze sa kalorijama pojedinih namirnica i njihovim UH.
Diabeta napisao:HbA1C ispod 5 za tip 1 je jako veliki zalogaj, znači da ćeš verovatno imati česte hipoglikemije.
22 godine sa diabetesom... svestan sam toga, cak mi ni blage hipoglikemije ne prijaju, ali sam ipak bio znatizeljan da saznam da li postoji neko s takvim rezultatima koje navodno postize low-carb dijeta.
Filos napisao:Elco, zašto bi težio tome da imaš HbA1C ispod 5????? Pa za ljude bez dijabetesa je gornja granica 6.1
Pa bas zato da bih bio siguran da necu imati problema zbog secera, jer verujem da ljudi bez dijabetesa na ovoj granici tokom duzeg vremena lakse obolevaju.
Filos napisao:a kod nas se smatra dobrom regulacijom dijabetesa sve ispod 7. Probaj da se smestiš ispod 6 i pevaj!
Ne prihvataju svi 7 za gornju granicu. Velika vecina prihvata gornju granicu 6.5 za dijabeticare. U prosli ponedeljak sam imao 6.5 i nisam bio zadovoljan s ovim iako je to bilo najbolje do sada. Uspeo sam u tome jednostavno zahvaljujuci racunanju, svakodnevnoj kontroli glikemije po najmanje 2 puta i podeli levemira na 2 doze (sto se doktor sam cudio).
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Filos »

ssss
Poslednja izmena od Filos u Sre Mar 25, 2009 12:43 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Ova prethodna poruka je bila greška. Izvinjavam se!

Ja isto mislim da treba težiti onim vrednostima za HbA1c koje važe za ljude koji nemaju dijabetes. Puno toga novog što nalazim na netu podržava takvo shvatanje. Moj sin je zadnji put imao HbA1c 5.9 iako njegova doktorka kaže da je sve ispod 7 super. Obično ga pita u čemu je tajna kada vidi njegove rezultate.

Inače, mislim da je deljenje sporog insulina na dve doze odlično (na više mesta sam pročitala da to drastično smanjuje mogućnost pojave retinopatije i da čak i Lantus treba deliti u dve doze), a moj sin takođe uzima Insulatard podeljen u dve doze i to u jako neobično vreme (bar tako kaže njegova doktorka, ali sada više ne pravi nikakvo pitanje, s obzirom na rezultate), u 16h i u 24h i njemu je šećer odlično regulisan, a nema ni noćne hipoglikemije.

Što se tiče kalorija i insulinskih jedinica, koliko ja znam, one nemaju nikakve veze, osim ako kalorije potiču iz ugljenih hidrata. Ako potiču iz mesa (tj. iz proteina ili masti), ne treba insulin. Preračunavaj samo ugljene hidrate u i. j. i trebalo bi sve da bude ok. Bar je naše iskustvo takvo. Znači, ako si za ručak jeo samo meso i, recimo, zelenu salatu, bez hleba, supe, priloga... onda ti brzi insulin ne treba. To malo UH iz paradajza (3g UH na 100g) će pokriti Levemir. Ako si pojeo i parče hleba od 30g i 100g kuvanog integralnog pirinča, uneo si pored uh iz paradajza i 15g uh iz hleba i oko 25g uh iz pirinča pa ti za to treba oko 3-4 i. j (to moraš da utvrdiš za sebe lično).

Što se tiče hipo (kažeš da ti i blaga smeta) probaj čim je osetiš (moj sin oseti blago već na 3.6 ili 3.7) da uzmeš par gutljaja soka od pomorandže bez dodatog šećera i to će ti za najviše desetak minuta podići šećer na normalu (zato što je u pitanju tečnost koja u sebi sadrži deo čiste glukoze, a tečnost se najbrže svari), a neće te oterati u veliki plus kao kad pojedeš nešto slatko. To važi samo za sok od pomoirandže, za druga voća ne. Ako si jako gladan posle hipo pojedi šaku badema ili lešnika, oni će te zasititi a imaju malo UH pa ti neće podići šećer.

S obzirom na tvoj dugi "staž" verovatno puno toga znaš. Ovo su mali trikovi koje koristi moj sin i jako su se dobro pokazali.

Pozdrav!
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Pitanje za Filosa koliko sin ima godina starosti i koliko je na insulinu i koliko rapida dnevmo daje pre ili posle jela.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

elco napisao:Ako postoji odgovor u knjizi, izvinjavam se... Na kojoj stranici mogu procitati odgovor? Hvala.
Između ostalih, npr. na strani 43... tu je objašnjeno sa konkretnim primerom za šta ti treba insulin, a za šta ne.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Hvala...
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nema na čemu... izvini ako sam nešto pogrešno razumela.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Sve je ok. Izvinjavam se i ja.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Ksenija.p,
moj sin ima 21 godinu, na insulinu je godinu dana, pre toga je bio u remisiji 6 meseci (živi smo se namučili). Actrapid uzima pre jela, a broj jedinica zavisi od toga šta jede i u kom obroku, a kreće se od 4 do 10 jedinica (ovo je kad ide u Mek :roll: ). Osim toga, za doručak mu treba 6 jedinica za oko 75g UH, a za večeru mu isti broj jedinica pokriva oko 90g UH do 100g UH (kad je večera između 20 i 21h tada stiže pik od Insulatarda koji uzima u 16h pa može da pojede više). Ako večera kasnije, onda je isto kao za doručak.
Mislim da je puno toga individualno pa njegov "recept" ne mora da odgovara i nekom drugom.
Pozdrav!
gazza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 20, 2005 4:11 pm

Post od gazza »

Chana je indijsko ime za leblebije (naut). Chana Dal je po naski receno jelo slicno pasulju gde se koriste leblebije. Doduse tamo se moze spremati od suvih (kao kod nas) ali i od svezih leblebija, ne znam koliko to utice.
Odgovori