olaksanje za neuropatiju: dijeta
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
olaksanje za neuropatiju: dijeta
Dosta vas verovatno zna za Mendozu koji uredjuje mendosa.com, sajt o dijabetesu. Pitao sam ga sta bi preporucio za neuropatiju i evo sta je napisao: I am absolutely convinced that the best -- and perhaps only -- way to treat neuropathy is with a very low-carb diet. Be sure to read the book "Dr. Bernstein's Diabetes Solution." ... A low-carb diet will reverse it, although some sorts of neuropathy (I forget which) take longer to reverse than others. ... I know from my research that in order to avoid complications as well as we can we must get our A1C levels below 6.0. And that is probably not even good enough. I think they should be below 5.0 -- and Dr. Bernstein makes sure that his patients -- most of whom use insulin -- keep them from 4.2 to 4.6.
Deluje jako pozitivno. Dijabetes je jedina bolest koja skroz zavisi od pacijenta. Odlomci iz knjige se mogu procitati na internetu i verujem da cete biti iznenadjeni da cvekla i mrkva ne spadaju u dozvoljenu hranu, kao i voce i brasno ili da je jesti kuvan krompir ravno jesti secer... Mnogo iznenadjenja u ovoj izgleda korisnoj knjizi. Autor knjige je dijabeticar na insulinu vec vise od 60 godina, a sad je bolji od dosta vrsnjaka. Dok je imao secer oko dve decenije susreo se sa smrcu i uzeo je bolest u svoje ruke...
Bilo bi svakako zanimljivo ako neko od vas ima iskustva u vezi ovakve ishrane. Sta jesti? Mendoza je pronasao jednu vrstu graska koja skoro da nema ugljenih-hidrata. Zove se "chana dal", ali ne znam da li bas taj tzv. dal (suhi grasak) ima kod nas kupiti. Mendoza objasnjava da je fruktoza cak stetnija od secera, jer uzrokuje insulin rezistenciju. Od ostalih zasladjivaca bez secera (bez ugljenih hidrata) najbolja je stevia, ali ni to nisam vidio kod nas. Mendoza je cak prestao koristiti i steviju jer su neka istrazivanja pokazala da te zamene za secer imaju neke druge lose posledice kao povecanje osecaja gladi sto nam stvarno nije potrebno. Cini se da se u nekim stvarima ovde mozda preteruje. Bilo bi interesantno svakako cuti eksperte za ishranu: koje namirnice jesti? Treba imati u vidu da ovde izgleda nije u pitanju samo GI, niti GL..
Deluje jako pozitivno. Dijabetes je jedina bolest koja skroz zavisi od pacijenta. Odlomci iz knjige se mogu procitati na internetu i verujem da cete biti iznenadjeni da cvekla i mrkva ne spadaju u dozvoljenu hranu, kao i voce i brasno ili da je jesti kuvan krompir ravno jesti secer... Mnogo iznenadjenja u ovoj izgleda korisnoj knjizi. Autor knjige je dijabeticar na insulinu vec vise od 60 godina, a sad je bolji od dosta vrsnjaka. Dok je imao secer oko dve decenije susreo se sa smrcu i uzeo je bolest u svoje ruke...
Bilo bi svakako zanimljivo ako neko od vas ima iskustva u vezi ovakve ishrane. Sta jesti? Mendoza je pronasao jednu vrstu graska koja skoro da nema ugljenih-hidrata. Zove se "chana dal", ali ne znam da li bas taj tzv. dal (suhi grasak) ima kod nas kupiti. Mendoza objasnjava da je fruktoza cak stetnija od secera, jer uzrokuje insulin rezistenciju. Od ostalih zasladjivaca bez secera (bez ugljenih hidrata) najbolja je stevia, ali ni to nisam vidio kod nas. Mendoza je cak prestao koristiti i steviju jer su neka istrazivanja pokazala da te zamene za secer imaju neke druge lose posledice kao povecanje osecaja gladi sto nam stvarno nije potrebno. Cini se da se u nekim stvarima ovde mozda preteruje. Bilo bi interesantno svakako cuti eksperte za ishranu: koje namirnice jesti? Treba imati u vidu da ovde izgleda nije u pitanju samo GI, niti GL..
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
He, he... Otvori ti ovde nekoliko tema. Ali ajde...
Mendosa je dijabetičar tip 2, prvo to da naglasimo. O dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, tzv. LOW CARB DIET smo već pisali na ovom forumu, pa pročačkaj malo. Osobe sa tipom 2, pogotovo koje su na terapiji dijeta/tablete su mnooogoo osetljivije na unos ugljenih hidrata, a tipu 1 je lakše da doda potebnu količinu insulina.
Chana dal je pasulj koji spada u indijsku kuhinju, a steviu imamo i ovde, mada je nešto bilo sporno oko te biljke. I to tome smo negde ovde pričali... Inače, o hrani imaš na dosta mesta, kao i na sajtu, ali je tebi sve ovo očigledno novo, ili si tek sada krenuo da se zanimaš (što je za pohvalu).

Mendosa je dijabetičar tip 2, prvo to da naglasimo. O dijeti sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, tzv. LOW CARB DIET smo već pisali na ovom forumu, pa pročačkaj malo. Osobe sa tipom 2, pogotovo koje su na terapiji dijeta/tablete su mnooogoo osetljivije na unos ugljenih hidrata, a tipu 1 je lakše da doda potebnu količinu insulina.
Chana dal je pasulj koji spada u indijsku kuhinju, a steviu imamo i ovde, mada je nešto bilo sporno oko te biljke. I to tome smo negde ovde pričali... Inače, o hrani imaš na dosta mesta, kao i na sajtu, ali je tebi sve ovo očigledno novo, ili si tek sada krenuo da se zanimaš (što je za pohvalu).
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Da, pokrenuo sam dosta pitanja oko jedne teme. Nije bas zgodno...
Nije da sam tek poceo za ovo da se zanimam vec sam razmisljao drugacije da sve mogu pretvoriti u insulinske jedinice, pa se pitam, mozda nesto slicno kao sto se ovde vec neko pitao, da li ima nesto drugo iza ove dijete. Takvom dijetom nema tako velikih mogucnosti skokova glikemije gore dole, ali da li se unosi sve sto je potrebno u organizam - to bi ako ne procitam knjigu ne znam da li cu i tada saznati, jer je svaki organizam poseban sa potrebama. Postu su ovde druge stvari istaknute kao lampice - da moze doci do ekstremno dobrih regulacija A1C i "reverse" neuropatije ova dijeta svakako postaje znacajna i jedino pitanje koje me kopka da li cu moci izdrzati sa very low carb diet uzimajuci u obzir da mi se cini da imam lose varenje. I druga je stvar sto ova dijeta nije bas ista kao druge ove vrste, ali ne slazem se s autorom da on neke namirnice preporucuje, a koje prema nekim istrazivanjima nisu ok, kao npr. jaja. Neko je vec pisao da ga je strah sa ovom dijetom jer ima previse proteina (???).
Drugo sto mi se cini znacajnim vezano za ovo je fruktoza. Gotovo da nema dijetalnog proizvoda bez fruktoze. Na mendosa.com sam procitao lose stvari o fruktozi i sasvim mi je ok da se fruktoza izbaci kao dodatak, ali izbaciti voce iz ishrane, cak i ono koje ima mali GI i carb.., mi se cini previse jer sam odrastao u saznavanju da je odredjeno voce jako zdravo. Prema Dr. Bernsteinu voce treba skroz izbaciti, cak i ono kiselo kao limun. Kaze da on ne jede uopste voce 20 godina.
Sta je zapravo definicija low-carb. Npr. ljesnik ima 0 ugljenih hidrata, GI i GL je takodje 0, ali zato je sav od masti i ima kcal. Do sada sam samo UH pretvarao u insulinske jedinice, ali ne i masti (mislio sam da je to sve upakovano u uh).
Gde ima stevia da se kupi i sta je bilo sporno?
Nije da sam tek poceo za ovo da se zanimam vec sam razmisljao drugacije da sve mogu pretvoriti u insulinske jedinice, pa se pitam, mozda nesto slicno kao sto se ovde vec neko pitao, da li ima nesto drugo iza ove dijete. Takvom dijetom nema tako velikih mogucnosti skokova glikemije gore dole, ali da li se unosi sve sto je potrebno u organizam - to bi ako ne procitam knjigu ne znam da li cu i tada saznati, jer je svaki organizam poseban sa potrebama. Postu su ovde druge stvari istaknute kao lampice - da moze doci do ekstremno dobrih regulacija A1C i "reverse" neuropatije ova dijeta svakako postaje znacajna i jedino pitanje koje me kopka da li cu moci izdrzati sa very low carb diet uzimajuci u obzir da mi se cini da imam lose varenje. I druga je stvar sto ova dijeta nije bas ista kao druge ove vrste, ali ne slazem se s autorom da on neke namirnice preporucuje, a koje prema nekim istrazivanjima nisu ok, kao npr. jaja. Neko je vec pisao da ga je strah sa ovom dijetom jer ima previse proteina (???).
Drugo sto mi se cini znacajnim vezano za ovo je fruktoza. Gotovo da nema dijetalnog proizvoda bez fruktoze. Na mendosa.com sam procitao lose stvari o fruktozi i sasvim mi je ok da se fruktoza izbaci kao dodatak, ali izbaciti voce iz ishrane, cak i ono koje ima mali GI i carb.., mi se cini previse jer sam odrastao u saznavanju da je odredjeno voce jako zdravo. Prema Dr. Bernsteinu voce treba skroz izbaciti, cak i ono kiselo kao limun. Kaze da on ne jede uopste voce 20 godina.
Sta je zapravo definicija low-carb. Npr. ljesnik ima 0 ugljenih hidrata, GI i GL je takodje 0, ali zato je sav od masti i ima kcal. Do sada sam samo UH pretvarao u insulinske jedinice, ali ne i masti (mislio sam da je to sve upakovano u uh).

Gde ima stevia da se kupi i sta je bilo sporno?
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Pogledaj post od "mmila". Tu ti piše dosta o tome zašto LOW CARB DIET nije baš najsrećnije rešenje - jako je radikalna, što si i sam primetio!
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... gon#103171
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... gon#103171
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Najlakše računanje UH je kada ukupan broj kalorija podeliš sa 8. Npr. 1600 kcal je 200 gr UH. Masti će samo usporiti rast glikemije.elco napisao:Do sada sam samo UH pretvarao u insulinske jedinice, ali ne i masti (mislio sam da je to sve upakovano u uh).
Ovde smo pisali....elco napisao:Gde ima stevia da se kupi i sta je bilo sporno?
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=stevia
i
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=stevia
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Eto vidiš... Ovde je bila i u prahu i u obliku nekog napitka, ali ništa od toga više nema (bar ne od tog domaćeg proizvođača, čija je reklama išla i na TV-u).
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Nije mi bas jasno.Diabeta napisao:Najlakše računanje UH je kada ukupan broj kalorija podeliš sa 8. Npr. 1600 kcal je 200 gr UH. Masti će samo usporiti rast glikemije.
Pre nego sam uopste dosao na ovaj forum i saznao za pretvaranje UH u i.j. racunao sam po svojoj formuli koja se temeljila na pretvaranju kalorija u i.j. i poprilicno se dobro uklapa u ovo 8 kcal=1.j. . Za oko 100 kcal sam uzimao 1 i.j. (brzo delujuceg). Onda sam poceo da primenjujem formulu UH, gde mi je za od 12-14 UH bilo dovoljno 1 i.j. .
Sad mi je ovo sve malo konfuzno. Evo nekoliko primera:
100 gr. sira ementaler ima 386 kcal, 30 gr proteina, 30 gr masti i 0 UH. Koliko je to grama UH? 386/8=8 UH. Tako? Ako je tako onda su to neki virtuelni UH (secerne jedinice ili insulinske jedinice), koji se samo zamisljasaju da su UH zbog preracunavanja u i.j.? I ovih 30 gr masti ce usporiti rast glikemije
100 gr kuvane cvekle ima 32 kcal, 1.1 gr proteina, 0.1 gr masti i 7 UH. Ovde se direktno vidi da kalorije kad se podele sa 8 uopste ne prestavljaju 7 UH, vec 4. Da li se ovde sad sabiraju vidljivih 7 UH i virtuelnih 4?
S druge strane znamo da ulja nemaju UH vec samo masti i kalorije. 100 gr nekog ulja ima 999 kcal, tj. 125 UH?
Ovo je jos konfuznije s obzirom da na sajtu pise da je: 1 šećerna jedinica = 12 grama ugljenih hidrata (48 kcal / 201.6 kJ) ili 1 gr UH je 4 kcal.
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Ajoj, ne mogu iznova stalno isto da kucam i objašnjavam, a i knjigu sam napisala za one koji žele da čitaju
Što se drugog pitanja tiče, naravno da ćeš smanjenjem unosa UH imati bolje šećere i manje doze insulina. Koliko je to dobro, neka svako proceni sam za sebe. HbA1C ispod 5 za tip 1 je jako veliki zalogaj, znači da ćeš verovatno imati česte hipoglikemije.

Što se drugog pitanja tiče, naravno da ćeš smanjenjem unosa UH imati bolje šećere i manje doze insulina. Koliko je to dobro, neka svako proceni sam za sebe. HbA1C ispod 5 za tip 1 je jako veliki zalogaj, znači da ćeš verovatno imati česte hipoglikemije.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Elco, zašto bi težio tome da imaš HbA1C ispod 5????? Pa za ljude bez dijabetesa je gornja granica 6.1, a kod nas se smatra dobrom regulacijom dijabetesa sve ispod 7. Probaj da se smestiš ispod 6 i pevaj!
Čitavu zbrku si napravio sa kalorijama i UH u ranijem postu. Ugljene hidrate generalno nemaš u mesu (bilo kom - ne mislim na prerađevine u koje ih dodaju pri preradi), ni u masnoćama (jaja, ulja, margarini, maslac...) a u sirevima (kreću se od 1 do 3g na 100g sira) i zelenom povrću ih praktično možeš zanemariti. Znači, ima ih u žitaricama, testima, voću i nekim vrstama povrća (krompir, pirinač, pasulj, šargarepa, cvekla...) Ima ih i u koštunjavom voću, pa i u lešnicima (7g UH na 100g), u kikirikiju 13, a u indijskom orahu čak 27. Ali koštunjavo voće ima mnogo dijetnih vlakana.
Znači, ne zbunjuj se sa preračunavanjem masti u insulinske jedinice. Drži se onoga sa sajta - 12g UH - 1 i.j. (to može biti i 15g, mislim da je to individualno, a zavisi i od vrste insulina. Npr. mom sinu 1 jedinica Actrapida pokriva oko 12g UH, a mom bratu 1 jedinica Novorapida pokriva oko 15g UH).
To što će ti masnoća usporiti rast glikemije ne znači da ona neće porasti - jer ugljene hidrate koje si uzeo, uzeo si i moraš ih pokriti insulinom.
Imaš i knjigu "Moj džepni pankreas - život sa insulinskom pumpom" (o njoj imaš u temama) koja nije namenjena samo pumpašima već imaš i sve neophodne informacije o namirnicama, brojanju ugljenih hidrata, preračunavanju doza insulina i korektivnih doza... i još puno puno toga.
Pozdrav!
Čitavu zbrku si napravio sa kalorijama i UH u ranijem postu. Ugljene hidrate generalno nemaš u mesu (bilo kom - ne mislim na prerađevine u koje ih dodaju pri preradi), ni u masnoćama (jaja, ulja, margarini, maslac...) a u sirevima (kreću se od 1 do 3g na 100g sira) i zelenom povrću ih praktično možeš zanemariti. Znači, ima ih u žitaricama, testima, voću i nekim vrstama povrća (krompir, pirinač, pasulj, šargarepa, cvekla...) Ima ih i u koštunjavom voću, pa i u lešnicima (7g UH na 100g), u kikirikiju 13, a u indijskom orahu čak 27. Ali koštunjavo voće ima mnogo dijetnih vlakana.
Znači, ne zbunjuj se sa preračunavanjem masti u insulinske jedinice. Drži se onoga sa sajta - 12g UH - 1 i.j. (to može biti i 15g, mislim da je to individualno, a zavisi i od vrste insulina. Npr. mom sinu 1 jedinica Actrapida pokriva oko 12g UH, a mom bratu 1 jedinica Novorapida pokriva oko 15g UH).
To što će ti masnoća usporiti rast glikemije ne znači da ona neće porasti - jer ugljene hidrate koje si uzeo, uzeo si i moraš ih pokriti insulinom.
Imaš i knjigu "Moj džepni pankreas - život sa insulinskom pumpom" (o njoj imaš u temama) koja nije namenjena samo pumpašima već imaš i sve neophodne informacije o namirnicama, brojanju ugljenih hidrata, preračunavanju doza insulina i korektivnih doza... i još puno puno toga.
Pozdrav!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
-
- Saradnik
- Postovi: 2318
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
- Kontakt:
Hvala Filos, svaka ti čast na ovolikom kuckanju 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net