Mislim na masu ne prijavljenih ordinacija, koje rade ne smetano jer po obrazlozenju drzave kad je ordinacija ne prijavljena onda joj ne mogu nista jer ona zvanicno ne postoji a kako ne postoji necemu sto ne postoji ne mozete nista. Citaj ako prijavis ordinaciju onda ce da ti ogule kozu sa ledja. Tako da je bolje ne prijavljuj u opste.
Tehnicari koji sami rade protetske radove u stanovima , recimo totalne proteze za 100 e (rade i posao stomatologa).
Studenti koji u ordinacijama mamica i tatica rade na pacijentima po nizim cenama. Sad ce neko da mi kaze "pa ok kamenac i mozda prva klasa to nije opasno i ne moze nista da se desi pacijanu lose sto se dize frka oko toga". E pa gospodo dogovoreno je i napisan je zakon da ne moze i onda ne moze. Pravila postoje sa razlogom
Ove dve gore grupe obaraju cene stomatoloskih usluga.
Kradju materijala iz domova zdravlja ne bi da pominjem.
Kada ce prestati zajebancije na Srpskoj stomatoloskoj sceni?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Prestace kada pacijent ( pre svega mislim na pacijente koji su pokriveni socijalnim - dakle deca i stariji gradjani kojima treba mobilna protetika) budu mogli da dodju u privatnu ordinaciju samo sa knjizicom i budu usluzeni. Sa knjizicom za sada mozete samo u domove zdravlja uz uslove koju su nam svima poznati, dakle redovi, ne razumno razvuceni datumi predaje i neretko bahat odnos prema pacijentu. Ne kazem ja da su doktori ista losiji nego vec ceo administrativno radni proces i zastarela oprema. Ovo za sada nije moguce posto drzava mora da odrzava radna mesta po domovima zdravlja zbog socijalnog mira. Ali ako IKADA udjeemo u tu jEvropu morace i to da se standardizuje, hvala bogu.
To ce biti jedini valjani udarac sivoj zoni stomatologije i tehnike. Videcemo da li ce tada pacijent ici u ordinaciju u stanu ili kod tehnicara kada mogu sa knjizicom kod cika zube koji ce ih primiti u hi-tech ordinaciji, sa osmehom. Ovo se odnosi i na deciju stomatologiju koja se za sada ne placa drzavno i ortodonciju za mladje od 18 god. To ce dovesti i do povecanja kvaliteta usluge posto ce ordinacije morati zesce da se nadmecu za naklonost pacijenata.
A u sivoj zoni ostaju kratkih rukava.
P.S. Tehnicara koji rade proteze sami ima mnogo manje nego sto pretpostavljas tako da smatram da i nisu bitan faktor u obaranju cena, stavise postoji veliiiiki broj ordinacija za koje znam da naplacuju proteze 100 ak evra. Pogotovu juzno od Beograda. Mislim da su ti oni veci trn u oku.
To ce biti jedini valjani udarac sivoj zoni stomatologije i tehnike. Videcemo da li ce tada pacijent ici u ordinaciju u stanu ili kod tehnicara kada mogu sa knjizicom kod cika zube koji ce ih primiti u hi-tech ordinaciji, sa osmehom. Ovo se odnosi i na deciju stomatologiju koja se za sada ne placa drzavno i ortodonciju za mladje od 18 god. To ce dovesti i do povecanja kvaliteta usluge posto ce ordinacije morati zesce da se nadmecu za naklonost pacijenata.
A u sivoj zoni ostaju kratkih rukava.
P.S. Tehnicara koji rade proteze sami ima mnogo manje nego sto pretpostavljas tako da smatram da i nisu bitan faktor u obaranju cena, stavise postoji veliiiiki broj ordinacija za koje znam da naplacuju proteze 100 ak evra. Pogotovu juzno od Beograda. Mislim da su ti oni veci trn u oku.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Potpuno se slažem sa ovom konstatacijom vezanom za zdravstvene knjižice. Ako bi pacijent mogao da dobije uslugu u privatnoj ordinaciji na osnovu zdravstvene knjižice, onda privatnicima ne bi bilo u interesu da rade "na crno". Pritom bi morale i da se usklade cene i da fond zdravstvenog osiguranja garantuje naplativost usluge. To bi, po meni trebalo da bude glavni zadatak Komore, ako se ikada formira. Izuzetno složena i važna tema, koja otvara mnoga pitanja, bravo!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.