Pilula da ili ne?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
brana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 12:29 am

Pilula da ili ne?

Post od brana21 »

Pre 3 meseca mi je otkrivena cista na desnom jajniku i ginekolog mi je prepisao Stediril pilule. Posto mi se koza promenila (postala je jako masna i pojavile su se bubuljice), na predlog dermatologa, ginekolog mi je prepisao Diane-35 koje koristim vec dva meseca. Sledece nedelje cu ici na ultra zvuk da se vidi da li je cista nestala i trebalo bih da prestanem sa koriscenjem pilule. Za vreme koriscenja Diane-35 koza mi je postala mnogo cistija i bezbriznija sam sto se tice kontracepcije (posto sam se vec uverila da kondom nije najsigurniji metod) i zelela bih i dalje da ih koristim. Medjutim, drugarice su mi pricale da koriscenje pilula dovodi do gojaznosti, hormonskih poremecaja i sl. Zanima me da li je to tacno? Inace imam redovne cikluse na 28-29 dana, pa me zanima, da li je moguce da mi se po prestanku koriscenja pilule poremeti ciklus? Primetila sam takodje da mi se u onih 7 dana kada ne koristim pilulu pojave bubuljice, pa me zanima, hoce li mi se stanje koze pogorsati jako po konacnom prestanku koriscenja pilule?
Molim nekoga od lekara za odgovor, ali i iskustva drugih bi mi dobro dosla.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Misljenje vasih drugarica uz duzno postovanje, jer neosnovano i odrazava generalni stav nasih djevojaka - ne uzimaj hormone ! to je nesto vjestacko ! bljak...ali nije vazno ako na kraju ostanes trudna i ides na 1-2-3 abortusa dok napokon ne odlucis da rodis, i to tada prodjes ti invazivne procedure, koje mnogo vise ostete matericnu duplju i cerviks, nego hormoni za 20 godina, ukoliko se uzimaju uz savjet i nadzor ljekara. Naravno treba zahvaliti i dobrom broju ginekologa i ljekara koji zbog nedovoljnog obrazovanja ne preporucuju hormonske metode kao izvrsne opcije protiv nezeljene trudnoce.

U sjevernoj Americi je BCP / birth control pill / najcesce koristen metod kod neudatih zena, a kod udatih tubal ligation ili sterilizacija. Nazalost ovdje jako malo koriste spiralu, iako im je sve placeno i moze svaka zena da dobije Mirenu, koja je najbolje kontraceptivno sredstvo trenutno dostupno na trzistu. Postoje naravno kontraindikacije i za kontraceptivne pilule, kao sto su:
- migrene
- zene pusaci starije od 35 godina
- trombofilije
- prethodne DVT / tromboze u venama /
- PE / pulmonarni embolus /
- visok pritisak i srcan oboljenja kod zena starijih od 35, kao i povisene masnoce u krvi
- pacijenti koje boluju od epilepsije ( BCP uticu na metabolicke funkcije jetre pa time i na metabolizam antiepileptika, tako da mogu da snize koncentraciju lijeka u krvi i da izazovu indirektno epi napad )
- sistemski lupus eritematozus....
- potrebno je da u slucaju operativnog zahvata prekinete uzimanje pilula 4 nedjelje prije.

Ono o cemu treba voditi racuna kada koristite pilule...moguce je da dobijete 2-3 kg, zbog proste akumulacije tecnosti u organizmu, ali djelimicno i zbog promjene apetita. Ako ste mladi i fizicki aktivni, to ne bi uopste trebalo da utice na promjenu vase tjelesne mase.

Nastojte da odredite sebi isto vrijeme kaa uzimate pilulu, da udjete u jedan stalni ritam, prije spavanja ili ujutro poslije ustajanja.
Ostale nus pojave su glavobolja, krvarenje u sredini ciklusa ili krvaruckanje prije ili poslije ciklusa, mucnina, izostanak menstruacije...itd.

Ono na sto treba da obratite paznju jeste slijedece.
- bol u grudima
- nepodnosljiva glavobolja
- bol u abdomenu
- problemi sa vidom
- oticanje noge ili bol u nozi...
Ako se javi bilo sta od ovih simptoma potrebno je da se javite ljekaru, odmah.
I to je sve.
Ako nemate stalnog partnera, osim pilula koristite kondom za zastitu protiv seksualno prenosivih bolesti.

To bi bilo sve za veceras.
SRecno.
Obgyn
brana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 12:29 am

Post od brana21 »

Hvala vam puno na opsirnom odgovoru! :)
Inace imam 21 godinu, u stabilnoj sam vezi vec godinu dana. Jutros sam posetila svog ginekologa i rekla mi je da mogu bez straha da nastavim sa koriscenjem Diane-35 jer su jako dobre i za kontracepciju i za ten, a da gojaznost potice od zadrzavanja vode u organizmu, pa ce se po prestanku koriscenja tezina brzo vratiti na staro. Ipak sam htela cuti jos necije misljenje, bas iz razloga koji ste i vi naveli, tj. da dosta ginekologa i ne zna dovoljno o pilulama.
Sto se tice abortusa, u potpunosti se slazem sa vama, kod nas je to nazalost postalo kao poseta zubaru. Desilo mi se dva puta da je kondom pukao, pa sam koristila Postinor-2, pa razmisljanje, iscekivanje... :(
Posto abortus ne dolazi u obzir, iskreno, to sebi nikada ne bih mogla oprostiti, smatram da su pilule najbolja zastita. Posto ste otklonili sve moje nedoumice oko pilula, nastavicu i dalje da ih koristim. Hvala jos jednom! :)
Odgovori