Pre 3 meseca mi je otkrivena cista na desnom jajniku i ginekolog mi je prepisao Stediril pilule. Posto mi se koza promenila (postala je jako masna i pojavile su se bubuljice), na predlog dermatologa, ginekolog mi je prepisao Diane-35 koje koristim vec dva meseca. Sledece nedelje cu ici na ultra zvuk da se vidi da li je cista nestala i trebalo bih da prestanem sa koriscenjem pilule. Za vreme koriscenja Diane-35 koza mi je postala mnogo cistija i bezbriznija sam sto se tice kontracepcije (posto sam se vec uverila da kondom nije najsigurniji metod) i zelela bih i dalje da ih koristim. Medjutim, drugarice su mi pricale da koriscenje pilula dovodi do gojaznosti, hormonskih poremecaja i sl. Zanima me da li je to tacno? Inace imam redovne cikluse na 28-29 dana, pa me zanima, da li je moguce da mi se po prestanku koriscenja pilule poremeti ciklus? Primetila sam takodje da mi se u onih 7 dana kada ne koristim pilulu pojave bubuljice, pa me zanima, hoce li mi se stanje koze pogorsati jako po konacnom prestanku koriscenja pilule?
Molim nekoga od lekara za odgovor, ali i iskustva drugih bi mi dobro dosla.
Pilula da ili ne?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Misljenje vasih drugarica uz duzno postovanje, jer neosnovano i odrazava generalni stav nasih djevojaka - ne uzimaj hormone ! to je nesto vjestacko ! bljak...ali nije vazno ako na kraju ostanes trudna i ides na 1-2-3 abortusa dok napokon ne odlucis da rodis, i to tada prodjes ti invazivne procedure, koje mnogo vise ostete matericnu duplju i cerviks, nego hormoni za 20 godina, ukoliko se uzimaju uz savjet i nadzor ljekara. Naravno treba zahvaliti i dobrom broju ginekologa i ljekara koji zbog nedovoljnog obrazovanja ne preporucuju hormonske metode kao izvrsne opcije protiv nezeljene trudnoce.
U sjevernoj Americi je BCP / birth control pill / najcesce koristen metod kod neudatih zena, a kod udatih tubal ligation ili sterilizacija. Nazalost ovdje jako malo koriste spiralu, iako im je sve placeno i moze svaka zena da dobije Mirenu, koja je najbolje kontraceptivno sredstvo trenutno dostupno na trzistu. Postoje naravno kontraindikacije i za kontraceptivne pilule, kao sto su:
- migrene
- zene pusaci starije od 35 godina
- trombofilije
- prethodne DVT / tromboze u venama /
- PE / pulmonarni embolus /
- visok pritisak i srcan oboljenja kod zena starijih od 35, kao i povisene masnoce u krvi
- pacijenti koje boluju od epilepsije ( BCP uticu na metabolicke funkcije jetre pa time i na metabolizam antiepileptika, tako da mogu da snize koncentraciju lijeka u krvi i da izazovu indirektno epi napad )
- sistemski lupus eritematozus....
- potrebno je da u slucaju operativnog zahvata prekinete uzimanje pilula 4 nedjelje prije.
Ono o cemu treba voditi racuna kada koristite pilule...moguce je da dobijete 2-3 kg, zbog proste akumulacije tecnosti u organizmu, ali djelimicno i zbog promjene apetita. Ako ste mladi i fizicki aktivni, to ne bi uopste trebalo da utice na promjenu vase tjelesne mase.
Nastojte da odredite sebi isto vrijeme kaa uzimate pilulu, da udjete u jedan stalni ritam, prije spavanja ili ujutro poslije ustajanja.
Ostale nus pojave su glavobolja, krvarenje u sredini ciklusa ili krvaruckanje prije ili poslije ciklusa, mucnina, izostanak menstruacije...itd.
Ono na sto treba da obratite paznju jeste slijedece.
- bol u grudima
- nepodnosljiva glavobolja
- bol u abdomenu
- problemi sa vidom
- oticanje noge ili bol u nozi...
Ako se javi bilo sta od ovih simptoma potrebno je da se javite ljekaru, odmah.
I to je sve.
Ako nemate stalnog partnera, osim pilula koristite kondom za zastitu protiv seksualno prenosivih bolesti.
To bi bilo sve za veceras.
SRecno.
Obgyn
U sjevernoj Americi je BCP / birth control pill / najcesce koristen metod kod neudatih zena, a kod udatih tubal ligation ili sterilizacija. Nazalost ovdje jako malo koriste spiralu, iako im je sve placeno i moze svaka zena da dobije Mirenu, koja je najbolje kontraceptivno sredstvo trenutno dostupno na trzistu. Postoje naravno kontraindikacije i za kontraceptivne pilule, kao sto su:
- migrene
- zene pusaci starije od 35 godina
- trombofilije
- prethodne DVT / tromboze u venama /
- PE / pulmonarni embolus /
- visok pritisak i srcan oboljenja kod zena starijih od 35, kao i povisene masnoce u krvi
- pacijenti koje boluju od epilepsije ( BCP uticu na metabolicke funkcije jetre pa time i na metabolizam antiepileptika, tako da mogu da snize koncentraciju lijeka u krvi i da izazovu indirektno epi napad )
- sistemski lupus eritematozus....
- potrebno je da u slucaju operativnog zahvata prekinete uzimanje pilula 4 nedjelje prije.
Ono o cemu treba voditi racuna kada koristite pilule...moguce je da dobijete 2-3 kg, zbog proste akumulacije tecnosti u organizmu, ali djelimicno i zbog promjene apetita. Ako ste mladi i fizicki aktivni, to ne bi uopste trebalo da utice na promjenu vase tjelesne mase.
Nastojte da odredite sebi isto vrijeme kaa uzimate pilulu, da udjete u jedan stalni ritam, prije spavanja ili ujutro poslije ustajanja.
Ostale nus pojave su glavobolja, krvarenje u sredini ciklusa ili krvaruckanje prije ili poslije ciklusa, mucnina, izostanak menstruacije...itd.
Ono na sto treba da obratite paznju jeste slijedece.
- bol u grudima
- nepodnosljiva glavobolja
- bol u abdomenu
- problemi sa vidom
- oticanje noge ili bol u nozi...
Ako se javi bilo sta od ovih simptoma potrebno je da se javite ljekaru, odmah.
I to je sve.
Ako nemate stalnog partnera, osim pilula koristite kondom za zastitu protiv seksualno prenosivih bolesti.
To bi bilo sve za veceras.
SRecno.
Obgyn
Hvala vam puno na opsirnom odgovoru! 
Inace imam 21 godinu, u stabilnoj sam vezi vec godinu dana. Jutros sam posetila svog ginekologa i rekla mi je da mogu bez straha da nastavim sa koriscenjem Diane-35 jer su jako dobre i za kontracepciju i za ten, a da gojaznost potice od zadrzavanja vode u organizmu, pa ce se po prestanku koriscenja tezina brzo vratiti na staro. Ipak sam htela cuti jos necije misljenje, bas iz razloga koji ste i vi naveli, tj. da dosta ginekologa i ne zna dovoljno o pilulama.
Sto se tice abortusa, u potpunosti se slazem sa vama, kod nas je to nazalost postalo kao poseta zubaru. Desilo mi se dva puta da je kondom pukao, pa sam koristila Postinor-2, pa razmisljanje, iscekivanje...
Posto abortus ne dolazi u obzir, iskreno, to sebi nikada ne bih mogla oprostiti, smatram da su pilule najbolja zastita. Posto ste otklonili sve moje nedoumice oko pilula, nastavicu i dalje da ih koristim. Hvala jos jednom!

Inace imam 21 godinu, u stabilnoj sam vezi vec godinu dana. Jutros sam posetila svog ginekologa i rekla mi je da mogu bez straha da nastavim sa koriscenjem Diane-35 jer su jako dobre i za kontracepciju i za ten, a da gojaznost potice od zadrzavanja vode u organizmu, pa ce se po prestanku koriscenja tezina brzo vratiti na staro. Ipak sam htela cuti jos necije misljenje, bas iz razloga koji ste i vi naveli, tj. da dosta ginekologa i ne zna dovoljno o pilulama.
Sto se tice abortusa, u potpunosti se slazem sa vama, kod nas je to nazalost postalo kao poseta zubaru. Desilo mi se dva puta da je kondom pukao, pa sam koristila Postinor-2, pa razmisljanje, iscekivanje...

Posto abortus ne dolazi u obzir, iskreno, to sebi nikada ne bih mogla oprostiti, smatram da su pilule najbolja zastita. Posto ste otklonili sve moje nedoumice oko pilula, nastavicu i dalje da ih koristim. Hvala jos jednom!