Tunjevina

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
harry_mason
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od harry_mason »

zato je najbolje kupovati svezu tunu u ribarnici i ispeci je u rerni... ni traga posle o bakterijama i sl...
impossible is nothing
Nelli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 11:56 am

Post od Nelli »

Tunjevinu obozavam i jedini je relativno zdrav obrok koji mogu priustiti sebi ziveci 300 na sat-
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Ma koji zdrav, jel vidis ovde sta se pise, od tunjevine moz' se rikne... :roll:
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
harry_mason
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm

Post od harry_mason »

samo je ti stavi u rernu na 250 C i ima da zivis 200 godina :wink:
impossible is nothing
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Ma da, sad tunjevina ispala nezdrava, ja sam po svim novinama i google pretragama video samo pohvale za tunjevinu kao zdrav obrok, a ovde se prica bukvalno da riknes od nje lol xD
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

Jesen stize dunjo moja napisao:Ma koji zdrav, jel vidis ovde sta se pise, od tunjevine moz' se rikne... :roll:
Maaa daaaj ,danas od svega moze da se rikne!Tunjevina je extra !Ja je jedem i konzerviranu poogotovu onu' rio mare' mislim jest malo skuplja ali mirishe ali mislim da su one sve iste!A i u rerni nije zdravo peci ribu harry ako cemo bash ono terati neko pravilo? Nego na gril ili ti gradele !Evo jedan recept sa tunjevinom iz konzerve Slika!Da imate vishe kolichinski Vi mladi sportisti :)

Priprema

1. Tunjevinu iz limenke ocijedite od ulja. Stavite je u odgovarajuću zdjelu i usitnite.
2. Dodajte joj ocijeđeni kukuruz šećerac i majonezu. Lagano promiješajte i ohladite.

Posluživanje

Poslužite s prepečenim kruhom kao hladno predjelo.
Savjet

U tunjevinu možete umiješati i masline punjenje paprikom.
Nutritivne vrijednosti

Energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su po obroku. Ako se radi o desertu, energetske i nutritivne vrijednosti su izračunate za 100 g.
Nutrijent Mjerna jedinica Količina RDA (%)
žene* muškarci*
Ukupno bjelančevina g 12,00 - -
Ukupno ugljikohidrata g 12,57 - -
Ukupno masti g 8,28 - -
Dijetalna vlakna g 1,21 - -
Kolesterol mg 12,40 - -
Vitamin A IU 32,00 1 1
Niacin mg 7,50 54 38
Vitamin C mg 4,59 6 5
Vitamin D IU 80,00 40 40
Magnezij (Mg) mg 26,63 9 7
Fosfor (P) mg 143,07 18 18
Kalij (K) mg 239,60 6 6
Natrij (Na) g 0,209 0 0

Opširnije

* RDA bazira se na dnevnom unosu za žene od 2000 kcal, a za muškarce od 2900 kcal u dobi od 25 do 50 godina. (Izvori podataka: DRI reports - Macronutients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D i Podravka d.d.)

Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….

P.S
Ima ,raznih zamena za kukuruz i td i dodajesh po svojoj volji i ukusu!

A imate i Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….

A evo i zapechene tune (tunjevine)
Slika

Priprema

1. Sve sastojke za teriyaki umak pomiješajte i u jednu posudu stavite tunu i prelijte je umakom.Ostavite 8-10 sati,a najbolje preko noći da se marinira .
2. Mariniranu tunu ocijedimo i u tavi, na vrućem ulju, ispržimo sa svih strana .
3. Pečenu tunu izvadimo na stranu, a u tavu ulijemo marinadu i kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo gust umak.
4. Vratimo tunu u tavu i još malo prokuhamo.Poslužimo sa kuhanom rižom.
5. Ja sam poslužila sa dinstanom rižom kao u ovom receptu ,ali umjesto luka sam koristila poriluk.

Posluživanje

Vino je uz ribu najbolje piće.
Recept se dijelom temelji na jednom receptu,koji sam pročitala u “24sata”,a dijelom na jednom receptu chefa Alma Čatlaka u emisiji “? )
Sastojci za 2 osobe
Teriyaki marinada:
6 žlica sojina umaka
2 žlice maslinova ulja
3 žlice prošeka ili šerija
3 režnja češnjaka,krupno sjeckanog
1 žlica naribanog svježeg đumbira
3 žlice smeđeg šećera
Riba:
1 ogromanjski odrezak tune!!!
Slika !Prijatno Slika
SlikaSlika
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Zapečena teriyaki tunjevina

Nastavak sage o dva svježa odreska tune i nikad dočekanom desertu od malina…Pošto u ovom umaku ima veća koncentracija šećera,a kad se ispeče,meso se jako sjaji,Japanci ga zovu teriyaki, a to u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo".
Ja sam sklona tradicionalnim receptima i jelima,no ovo jelo je nešto što me doslovno bacilo s nogu.Nikada nisam jela ni blizu nešto tako fino!
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Napokon jedan pravi post, svaka cas mikalja ;)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Uros90 napisao:Napokon jedan pravi post, svaka cas mikalja ;)
Slika Slika
Slika
Neruda
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm

Post od sanyalica »

Vechera! :D
Ovde je recept za sendviche od tunjevine:

http://www.youtube.com/watch?v=dOnMJsou ... re=related

:lol:
Slika
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

:D :D :D
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Malinka Grujic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 8:03 pm

Post od Malinka Grujic »

ŠTO SI SE TI SLUĐENICE RASPEVALA'??????
A UPRAVO IDEM S TEME NA TEMU I DOŠLA I OVDE I KAD JE REČ O TUNJEVINI I RIBAMA UOPŠTE BILO JE NA TVu REČI O JEDNOM DOKTORU KOJI ZNA KOLIKO JE DOBRO UZIMATI OMEGA 3 MASNOĆE I POČEO DA KORISTI RIBU U SVAKOM OBROKU SVAKODNEVNO + U TABLETAMA
NUS POJAVA -POČEO JE DA MU ZADH I ZNOJ SMRDI NA RIBU KOJI JE NJEGOVOJ PORODICI SMETAO PA JE MORAO DA PREKINE. MISLIM DA SE TREBA PRIDRŽAVATI ONE OPŠTE POZNATE ,,UMERENOST U SVEMU,, :P
Odgovori