Tunjevina
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- harry_mason
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- harry_mason
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Mar 12, 2008 5:53 pm
- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Maaa daaaj ,danas od svega moze da se rikne!Tunjevina je extra !Ja je jedem i konzerviranu poogotovu onu' rio mare' mislim jest malo skuplja ali mirishe ali mislim da su one sve iste!A i u rerni nije zdravo peci ribu harry ako cemo bash ono terati neko pravilo? Nego na gril ili ti gradele !Evo jedan recept sa tunjevinom iz konzerveJesen stize dunjo moja napisao:Ma koji zdrav, jel vidis ovde sta se pise, od tunjevine moz' se rikne...

Priprema
1. Tunjevinu iz limenke ocijedite od ulja. Stavite je u odgovarajuću zdjelu i usitnite.
2. Dodajte joj ocijeđeni kukuruz šećerac i majonezu. Lagano promiješajte i ohladite.
Posluživanje
Poslužite s prepečenim kruhom kao hladno predjelo.
Savjet
U tunjevinu možete umiješati i masline punjenje paprikom.
Nutritivne vrijednosti
Energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su po obroku. Ako se radi o desertu, energetske i nutritivne vrijednosti su izračunate za 100 g.
Nutrijent Mjerna jedinica Količina RDA (%)
žene* muškarci*
Ukupno bjelančevina g 12,00 - -
Ukupno ugljikohidrata g 12,57 - -
Ukupno masti g 8,28 - -
Dijetalna vlakna g 1,21 - -
Kolesterol mg 12,40 - -
Vitamin A IU 32,00 1 1
Niacin mg 7,50 54 38
Vitamin C mg 4,59 6 5
Vitamin D IU 80,00 40 40
Magnezij (Mg) mg 26,63 9 7
Fosfor (P) mg 143,07 18 18
Kalij (K) mg 239,60 6 6
Natrij (Na) g 0,209 0 0
Opširnije
* RDA bazira se na dnevnom unosu za žene od 2000 kcal, a za muškarce od 2900 kcal u dobi od 25 do 50 godina. (Izvori podataka: DRI reports - Macronutients, Elements, Vitamins, www.nap.edu; Genesis R&D i Podravka d.d.)
Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….
P.S
Ima ,raznih zamena za kukuruz i td i dodajesh po svojoj volji i ukusu!
A imate i Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….Uz kukuruz šećerac može se dodati i razno povrće. Skuhati 250 dag tjestenine (najbolje fusille). Sitno nasjeckati jednu mrkvu, pola luka, dodati sitno nasjeckanog komorača (malo jer ima jak okus), po želji dodati nasjeckane masline i šparoge. Sve zajedno pomiješati s malo majoneze (1/4 vrećice) i kiselim vrhnjem/mileramom i umiješati dobro u tjesteninu. Sve to isto možete napraviti i sa kuhanom piletinom (npr. ostatak od nedjeljnog ručka), hrenovkama narezanim na kockice….
A evo i zapechene tune (tunjevine)

Priprema
1. Sve sastojke za teriyaki umak pomiješajte i u jednu posudu stavite tunu i prelijte je umakom.Ostavite 8-10 sati,a najbolje preko noći da se marinira .
2. Mariniranu tunu ocijedimo i u tavi, na vrućem ulju, ispržimo sa svih strana .
3. Pečenu tunu izvadimo na stranu, a u tavu ulijemo marinadu i kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo gust umak.
4. Vratimo tunu u tavu i još malo prokuhamo.Poslužimo sa kuhanom rižom.
5. Ja sam poslužila sa dinstanom rižom kao u ovom receptu ,ali umjesto luka sam koristila poriluk.
Posluživanje
Vino je uz ribu najbolje piće.
Recept se dijelom temelji na jednom receptu,koji sam pročitala u “24sata”,a dijelom na jednom receptu chefa Alma Čatlaka u emisiji “? )
Sastojci za 2 osobe
Teriyaki marinada:
6 žlica sojina umaka
2 žlice maslinova ulja
3 žlice prošeka ili šerija
3 režnja češnjaka,krupno sjeckanog
1 žlica naribanog svježeg đumbira
3 žlice smeđeg šećera
Riba:
1 ogromanjski odrezak tune!!!

"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
- mikalja
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Zapečena teriyaki tunjevina
Nastavak sage o dva svježa odreska tune i nikad dočekanom desertu od malina…Pošto u ovom umaku ima veća koncentracija šećera,a kad se ispeče,meso se jako sjaji,Japanci ga zovu teriyaki, a to u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo".
Ja sam sklona tradicionalnim receptima i jelima,no ovo jelo je nešto što me doslovno bacilo s nogu.Nikada nisam jela ni blizu nešto tako fino!
Nastavak sage o dva svježa odreska tune i nikad dočekanom desertu od malina…Pošto u ovom umaku ima veća koncentracija šećera,a kad se ispeče,meso se jako sjaji,Japanci ga zovu teriyaki, a to u slobodnom prijevodu znači "sjajno prženo".
Ja sam sklona tradicionalnim receptima i jelima,no ovo jelo je nešto što me doslovno bacilo s nogu.Nikada nisam jela ni blizu nešto tako fino!

"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
- sanyalica
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Vechera!
Ovde je recept za sendviche od tunjevine:
http://www.youtube.com/watch?v=dOnMJsou ... re=related

Ovde je recept za sendviche od tunjevine:
http://www.youtube.com/watch?v=dOnMJsou ... re=related

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 13, 2009 8:03 pm
ŠTO SI SE TI SLUĐENICE RASPEVALA'??????
A UPRAVO IDEM S TEME NA TEMU I DOŠLA I OVDE I KAD JE REČ O TUNJEVINI I RIBAMA UOPŠTE BILO JE NA TVu REČI O JEDNOM DOKTORU KOJI ZNA KOLIKO JE DOBRO UZIMATI OMEGA 3 MASNOĆE I POČEO DA KORISTI RIBU U SVAKOM OBROKU SVAKODNEVNO + U TABLETAMA
NUS POJAVA -POČEO JE DA MU ZADH I ZNOJ SMRDI NA RIBU KOJI JE NJEGOVOJ PORODICI SMETAO PA JE MORAO DA PREKINE. MISLIM DA SE TREBA PRIDRŽAVATI ONE OPŠTE POZNATE ,,UMERENOST U SVEMU,,
A UPRAVO IDEM S TEME NA TEMU I DOŠLA I OVDE I KAD JE REČ O TUNJEVINI I RIBAMA UOPŠTE BILO JE NA TVu REČI O JEDNOM DOKTORU KOJI ZNA KOLIKO JE DOBRO UZIMATI OMEGA 3 MASNOĆE I POČEO DA KORISTI RIBU U SVAKOM OBROKU SVAKODNEVNO + U TABLETAMA
NUS POJAVA -POČEO JE DA MU ZADH I ZNOJ SMRDI NA RIBU KOJI JE NJEGOVOJ PORODICI SMETAO PA JE MORAO DA PREKINE. MISLIM DA SE TREBA PRIDRŽAVATI ONE OPŠTE POZNATE ,,UMERENOST U SVEMU,,