papilomi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
kiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 7:57 pm

papilomi

Post od kiki »

interesuje me sta su to papilomi i kako nastaju? takodje sam cula da se uspesnije od lasera kondilomi i papilomi skidaju radio-talasima...sta je to?
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Papilomi su skraceni naziv za infekciju i promene, koje su izazvane HPV( Humani papiloma virusi). Znaci radi se o virusima, kojih ima preko 100 vrsta, od kojih preko 20 su uzrocnici promena na genitalnim organima. Uklanjanje promena koje su njima izazvane mogu biti razlicitim nacinima, hemijski ( tecnost podofilotoxin, tecni azot) ,a u poslednjem vreme se radi uklanjanje putem toplote, koja moze biti od strane elektrokautera, radio talasa, lasera ili ultrazvucnog noza. Potpuno je svejedno na koji nacin, jer Dr obicno ima metodu , koju vise voli da primenjuje, ali je efekat isti.
kiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 7:57 pm

koja je razlika izmedju papiloma i kondiloma

Post od kiki »

Hvala na odgovoru za papilome,sada me interesuje koja je razlika izmedju papiloma i kondiloma.Ovo pitam zato sto mi je lekar pronasao veci broj papiloma i po koji kondilom koje sam ja skinula radio talasima pre mesec dana , koja je razlika izmedju papiloma i kondiloma?Da li cu nakon toga moci normalno da imam odnose i kad cu moci nakon ovoga imati prvi odnos?Zapravo trebala bih ici za koji dan na kontrolu nakon mesec dana ,ali volela bih da znam vise o tome ,jer ponekad mislim da vise necu moci normalno da zivim.....i kakve su to vakcine protiv tog virusa koji utice na pojavu kondiloma????
micmir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 10:45 pm

Post od micmir »

ovo sto sam procitala je vrlo interesantno,ali da li neko moze da bude samo prenosilac a da nikad ne oboli?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Dosadasnja istrazivanja nisu pokazala uzrocno-posledicnu vezu izmedju vaginalne papilomatoze i HPVa. Smatra se da su papilomi deo normalne anatomije zenskih polnih organa, i da je moguce da su kao takvi urodjeni, s obzirom da postoje i kod seksualno neaktivnih devojaka.

Uklanjanje papiloma moze se posmatrati kao estetski zahvat, i kao takav nije neophodan.
Marija021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 6:16 pm

Post od Marija021 »

Da li su papilomi polno prenosivi? Moj partner ih je imao, i uklonio laserom.

Da li se oni vracaju pri padu imuniteta,ili kada se jednom uklone-vise se ne pojavljuju?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ne, papilomi nisu zarazani. Posmatraj to kao mladez, obicnu promenu na kozi. Mladezi nisu zarazni, i ne vracaju se zbog pada imuniteta kada se jednom uklone.

Vise o papilomima:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pearly_penile_papules
Odgovori