Rak glasnih zica-cddp,erbitux i zracenje

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Totalna parenteralna ishrana preko centralnog venskog katetera je samo suportivna metoda kod teskih pacijenata i skopcana je sa gomilom komplikacija (sepsa pre svega) koja bi mozda donekle resila problem kaheksije pa da se terapija izgura da kraja.Sto se tice tih metastaza na peritoenumu i to je pitanje jer je suludo operisati do detalja nesto recimo ovakvo http://library.med.utah.edu/WebPath/NEO ... PL060.html
jer je udruzeno sa ogromnim gubitkom krvi i teskim postoperativnim tokom
ali bi verovatno znacajno uticala na prezivljavanje.Sto se tice vaseg oca ja ne znam u koliko losem opstem stanju je bio ali mozda nije bio kandidat za operaciju jer je to izuzetno veliki stres za organizam ,a pacijent sa metastazama u jetri i karcinozom je i vise nego podlozan komplikacijama sto perioperativno sto postoperativno .Sto se tice tog recidiva na jetri opet zavisi da li su metastaze operabilne ako jesu onda operacija pa hemioterapija ako ne onda samo neka palijativna hemioterapija.Jedna opcija teoretski bi bila transplantacija jetre ali ostaje pitanje donatorstva,gde bi se to izvrsilo itd.
energija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:26 pm

Post od energija »

Ali moj otac je radio skener u klinici "Ostrog" kada su mu otkrili promene na peritoneumu i na jetri nije imao promena. Tada je radio i kolnoskopiju i bilo je sve čisto. U tom trenutku on je imao promene samo na peritoneumu.
Ja sam našla na nekom medicinskom sajtu (mislim da je belgijski) da se operacija peritoneuma vrši samo ako je jetra čista i da se vrši ispiranje trbušne maramice zagrejanim citostaticima. Takođe su rekli da je procenat preživljavanja znatno veći kada se ta operacija uradi. Oni tvrde da je veoma retko da hemoterapija (bilo koja) pomogne u slučaju metastaza na peritoneumu već da je jedini način da se produži život putem jedne takve operacije! Ako je to istina ne znam zašto nas jedan onkolog nije uputio na konsultaciju sa hirurgom!!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ispustio sam da nije imao metastaze na jetri,ali mozda je opste stanje bilo toliko lose da nije bio kandidat za operaciju ( sto ja ne mogu da znam) ,a ako su to imali u vidu onda su tako i trebali da vam saopste.
Pacijent82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 3:29 pm

Pacijent82

Post od Pacijent82 »

Hvala,bas ste ljubazni sto ste se raspisali, i slatko ispricali ali meni niko konkretno nije odgovorio na moje pitanje i problem.Hvala ni za sta:(
Odgovori