molim odgovor hitno.... vanja

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
djala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 10:24 pm

molim odgovor hitno.... vanja

Post od djala »

zdravo,ja sam novi ovdje i htjeo sam da vam postavim jedno pitanj.moj tata boluje bolest od karcinoma debelog crijeva dg. je:
*st. post op sec. Dixon propter Ca recti aa IV
*Fistula recti
*Polypus coaeci
*Noduli haemorrhoidales interni.
Uradio je kolnoskopski pregled:
EKG: sinusni ritam, frekvence 80/min., bez znakova za aktuelnu ishemiju miokarda.Nalaz kolonoskopije:kolonoskopom se u duzini od 90 cm dodje do dna cekuma gdje se vidi jedan sirokobazicni polip vel.8mm. sa kojeg se uzme biopsija.Sluznica cijelom duzinom kolona bez pataloski promjena sem na 5 cm od anusa gdje se vidi anastomoza ispod koje se vidi otvor fistule.Pri izlasku se vidi vijenac hemoroidalnih cvorica a na 11mm vidljiv otvor fistule.
PHD:adenocarcinoma invasivum intestiri crassi G2.
Labaratorijski nalazi:
CA 19-9 XR 5,2; CEA 2,1.
CT nalaz je uredan u gornjem djela abdonema
e sta vi mislite dal je opasno po zivot,dal postoji gdje metastaza i dal je operacija rizicna dal je teska?Zamolio bi vas ako bi mi mogli odgovoriti sto prije.Hvala unaprijed
djala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ono sto ja vidim je da postoji fistula rektuma kao posledica Dixonove operacije karcinoma i jedan polip od kog je uzeta biopsija.Karcinomi kolona inace nastaju iz polipa pa bi bilo uputno ukloniti i taj u cekumu obzirom da je vas otac genetski predisponiran na neki nacin jer je vec imao Ca.Znaci ukloniti polip i hirurski resiti fistulu koja je patoloska komunikacija izmedju rektuma i jos necega sto se mora utvrditi irigigrafijom.I nemojte odmah razmisljati o metastazama .Mislite pozitivno.
Odgovori